Left ArrowWstecz

Czy diagnoza lekkiego upośledzenia umysłowego powinna być powodem do niepokoju i problemów ze snem?

Witam ostatnio zdiagnozowano u mnie lekkie upośledzenie umysłowe moje pytanie brzmi czy mam czym się przejmować nie ukrywam że trochę jestem zaniepokojony nie dopuszczam do sobie myśli że jestem upośledzony miewam przez to problemy z snem, od zawsze widziałem po sobie ze potrzebuje trochę więcej czasu żeby czegoś się nauczyć domyślić z nauką w szkole też jest ciężko ale czy to jest przesłanka żeby wystawiać opinię o upośledzeniu?
Aleksandra Wincz

Aleksandra Wincz

Dzień dobry, 

Panie Jarku, rozumiem, że z jakiegoś powodu zgłosił się Pan na diagnozę potencjału intelektualnego, a uzyskane w badaniu wyniki- w tym w jakimś psychologicznym teście- wskazały na poziom lekkiego upośledzenia umysłowego.  Pyta Pan, czy się tym przejmować. Wyobrażam sobie, że to pytanie dotyczy właśnie Pana przeżyć wokół diagnozy.  Być może potrzebuje Pan porozmawiać z kimś bliskim albo z psychologiem o tym, co to dla Pana znaczy, jak się Pan z tym czuje, co to dla Pana zmienia, czy chce Pan to uznać, czy może za jakiś czas powtórzyć badanie i zobaczyć, jaki będzie wynik. Jako ludzie różnimy się między sobą pod względem każdej możliwej cechy, właściwości.  Pisze Pan, że nauka szkolna to- przynajmniej na razie- nie jest Pana najmocniejsza strona. Z pewnością ma Pan inne mocne strony, może warto o nich pomyśleć, ich poszukać.  Takie rozmyślania, poszukiwania mogą stać się początkiem pracy nad zdrową, pozytywną samooceną.

Pozdrawiam serdecznie,

Aleksandra Wincz- Gajda

psycholog, psychoterapeuta

przedwczoraj
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Drogi Jarku,

jeśli jesteś uczniem to otrzymasz z Poradni Psychologiczno-pedagogicznej orzeczenie o niepełnosprawności intelektualnej, które otworzy Ci furtkę do wielu udogodnień :) Samo hasło "niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim" brzmi groźnie, ale nie jest czymś niepokojącym :) Wielu uczniów w szkołach posiada takie orzeczenie, a to oznacza, że np. mają trudności w nauce (np. mają niższy poziom funkcjonowania poznawczego, myślenia logicznego czy pamięci roboczej). Dzięki dodatkowym zajęciom jak np. zajęcia rewalidacyjne czy zajęcia korekcyjno-kompensacyjne (wszystko zależy, co będziesz miał wypisane w zaleceniach) da się wyprowadzić to wszystko na prostą, co oznacza, że taka diagnoza nie jest na zawsze - a to bardzo dobra wiadomość! :)

Powszechnie zauważa się, że takie osoby w życiu dorosłym nie odbiegają jakoś od osób, które takiej diagnozy nie mają. Zakładają firmy, pracują na samodzielnych stanowiskach, tworzą rodziny, są duszami towarzystwa. 

Głowa do góry! :)

Pozdrawiam

Katarzyna Kania-Bzdyl

przedwczoraj
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Panie Jarku,
rozumiem, że diagnoza może być dla Pana trudna do zaakceptowania i budzić wiele obaw. Ważne jest, aby pamiętać, że każdy człowiek jest inny i ma swoje unikalne zdolności oraz tempo nauki. Diagnoza, o której Pan napisał lekkiego oznacza, że może Pan potrzebować więcej czasu i wsparcia w nauce. Ale proszę pamiętać, że nie definiuje Pana jako osoby. Warto skonsultować się z psychologiem lub terapeutą (być może w miejscu gdzie był Pan diagnozowany), który pomoże Panu zrozumieć diagnozę i opracować strategie radzenia sobie z trudnościami.  

Osoby z lekkim upośledzeniem intelektualnym zazwyczaj mają nieco wolniejsze tempo przyswajania wiedzy i potrzebują więcej czasu na naukę. Mimo to, mogą osiągać sukcesy w różnych dziedzinach i prowadzić satysfakcjonujące życie. Znalezienie metod nauki, które najlepiej odpowiadają Pana potrzebom, może znacząco poprawić efektywność nauki. Może to być nauka w mniejszych grupach, korzystanie z pomocy dydaktycznych czy indywidualne lekcje. 

Nie ma jednej właściwej odpowiedzi na pytanie, czy powinien się Pan przejmować, ale warto skupić się na tym, co można zrobić, aby poprawić swoje codzienne funkcjonowanie i jakość życia. Proszę zapoznać się z opinią jaką otrzymał Pan z poradni diagnozującej. Tam powinno być wyjaśnienie oraz zalecenia, które Panu pomogą.

Ważne jest, aby zaakceptować siebie takim, jakim Pan jest i skupić się na swoich mocnych stronach oraz osiągnięciach.

Pozdrawiam,
Martyna Jarosz

przedwczoraj
Urszula Jędrzejczyk

Urszula Jędrzejczyk

Dzień dobry,

Panie Jarku wydaję mi się, że temat, który jest tu opisany wymaga większego zgłębienia poprzez rozmowę z psychologiem lub psychoterapeutą. 
Zachęcam do zastanowienia się nad umówieniem wizyty ze specjalistą, który mógłby z Panem porozmawiać, zobaczyć wyniki diagnozy i doradzić, co w takiej sytuacji robić.  
Mówiąc bardzo ogólnie, wydaje mi się, że w posiadaniu upośledzenia umysłowego nie ma nic złego. Każdy z nas jest inny i może zmagać się z jakimiś dolegliwościami fizycznymi lub psychicznymi- to jest jak najbardziej OK. Poza tym, jeśli diagnoza jest prawidłowo postawiona, to informacja o niej może być pomocna w lepszym poznaniu siebie.

Czy jest przesłanka do tego, aby wystawić opinię o upośledzeniu? Tak jak pisałam, zachęcam do wizyty lub konsultacji online w celu omówienia tematu.

Pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk 

3 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Nauka rozpoznawania emocji - jak prawidłowo je odczytywać?

Jak nauczyć się nazywać i rozpoznawać, jaką mam w danym momencie emocje czy uczucia ? Ja wiem, że je mam. 

Wiem, że są negatywne lub pozytywne, ale nie umiem ich nazwać ani opisać, aby pasowały do jakieś definicji. 

Jestem w stanie wymienić listę emocji i uczuć, na myślę d

Czy terapia Gestalt pomoże w przetwarzaniu żałoby i emocji po stracie bliskiej osoby?
zauważyłem, że czas nie pomaga mi uporać się z emocjami po stracie bliskiej osoby. żałoba, którą przeżywam, wciąż nie daje mi spokoju i rzutuje na moje codzienne życie. emocje wracają do mnie niespodziewanie i są przytłaczające. zastanawiam się, czy terapia gestalt mogłaby pomóc mi poradzić sobie z
Jak opanować nagłe wybuchy złości i poprawić relacje w życiu prywatnym i zawodowym?
Cześć, jestem Facetem mam 38L, właśnie uczęszczam drugi raz na intensywną indywidualną psychoterapię(CBT + Schematy) uważam że mam świetnego terapeutę. Obecnie chodzę drugi miesiąc. Wcześniej, ponad 4 lata temu uczęszczałem na psychoterapię CBT przez 1,5 r. za krótko. Odtworzyłem schematy kilkakrotn
Córka z niską samooceną za dużo czasu spędza przed lustrem - jak jej pomóc?

Zauważyłam, że moja córka bardzo dużo czasu spędza przed lustrem, krytykując swój wygląd. Mam przeczucie, że może zmagać się z czymś więcej, jak na przykład z dysmorfią ciała. Jako mama to strasznie mnie martwi. Wiem, że to problem, który może poważnie wpływać na jej samoocenę i kontakty z innymi

Jak radzić sobie z niską samooceną i negatywnymi komentarzami na temat wyglądu?

Jak sobie radzić z tym, że jestem brzydka.

Nie ma dnia, żeby co najmniej kilka osób nie śmiało się z mojej twarzy. Słyszałam też komentarze ,,ale brzydka, strasznie wygląda ".

Jak znaleźć psychoterapię na NFZ w Krakowie?

Dzień dobry,

Poszukuję psychoterapii na NFZ w Krakowie, jest to dość pilna sprawa. Mam objawy depresyjne oraz lękowe.

Czy terapia EMDR pomoże w leczeniu PTSD i radzeniu sobie z traumą?

Czasami wracam myślami do przeszłości, a wtedy ogarniają mnie silne emocje i niepokój. Mam podejrzenie, że mogłem przeżyć traumę, a objawy, które zauważam, mogą wskazywać na PTSD. Nocne koszmary to już właściwie codzienność, a za dnia męczą mnie natrętne myśli o tym, co się wydarzyło. 

<
Co oznacza używanie pozytywnych emotikon w agresywnych wiadomościach?

Witam! 

Chciałbym zadać pytanie, na jaki typ zaburzenia lub zachowania wskazuje: używanie w agresywnych, poniżających wiadomościach emotikonek o wydźwięku pozytywnym, jak np. serduszka, uśmiechy, całusy. 

Dziękuje z góry za odpowiedz

Dlaczego mój przyjaciel udaje rozmowy telefoniczne co 10 minut? Czy to oznaka problemów psychicznych?

Dzień dobry, 

mój przyjaciel lat 52 (znamy się od szkoły podstawowej) dziwnie się zachowuje. Odwiedza mnie np. w pracy lub w domu, rozmawiamy długo, zawsze mamy temat do rozmów, rozmawia też z moimi współpracownikami, z rodziną. Niby wszystko ok, ale zauważyłem, że ma nastawiony w tel

Rodzina nie akceptuje moich wizyt u psychologa - co zrobić?

Mam problem. 

Umówiłam się do psychologa, bo już nie radzę sobie z sobą. Rodzina nie akceptuje psychologów dla osób dorosłych. 

Rodzina - to mąż, moja mama i tata, z którymi mieszkamy. Uważają, że powinnam sama radzić sobie z problemami, w końcu jestem dorosła i znaleźć po

Jak terapia online może pomóc w radzeniu sobie z depresją i samotnością po izolacji?

Czasami czuję, że ta cała izolacja, której każdy z nas musiał doświadczyć, wpłynęła na mnie bardziej, niż się spodziewałam. Byłam zawsze osobą towarzyską, ale zamknięcie w czterech ścianach sprawiło, że poczułam wielką samotność, a z nią przyszła depresja. Nadal każdy dzień ciągnie się w nieskońc

Czy dobrym pomysłem jest uczęszczać na dwie terapie jednocześnie? NFZ i prywatnie

Dzień dobry,

Mam zaburzenie lękowe, chodzę od 1,5 roku na psychoterapię Gestalt. Jest to pełnopłatna terapia. 

Dodatkowo od kilku miesięcy stosuje farmakoterapię. 

Moje zaburzenie jest bardzo silne i połączone z objawami somatycznymi. Zauważyłem, że terapia raz w ty

Gdzie uzyskać kompleksową diagnozę psychologiczną na NFZ?

Dzień dobry, 

gdzie można się udać w celu otrzymania kompleksowej diagnozy psychologicznej? Chodzi o wywiad, testy w kierunku ADHD, zaburzeń lękowych, zaburzeń osobowości. 

Chodzi o zdefiniowanie problemu i opinię psychologiczną. Zależy mi na tym, żeby wykonać to na NFZ.&n

Czy terapeuta powinien kontaktować się z pacjentem poza sesją? Wątpliwości związane z wysyłaniem filmików i wiadomości

Dzień dobry, 

moje pytanie dotyczy takiej sprawy, czy terapeuta powinien kontaktować się z pacjentem poza sesją? 

Wysyłając mu różne filmiki oraz pisząc o odczuciach po sesji? Jestem trochę zaniepokojona takim zachowaniem.

Stronniczość terapeuty w terapii par - Czy terapeuta może mocno sugerować działania?

Dzień dobry. 

Z góry będę wdzięczna za pomoc, choć jestem świadoma, że mogę nie dostać odpowiedzi. Chodzę z mężem na terapię par. 

Od trzech poprzednich sesji mam wrażenie, że terapeutka jest stronnicza. Zwróciłam uwagę, że nie czuję się równo traktowana z mężem, że terape

Czy psycholog może zawrzeć kontrakt terapeutyczny i pracować tylko ze zdrowymi psychicznie osobami?

Czy to nie dziwne, że psycholog, który nie jest psychoterapeutą, zawiera kontrakt z pacjentem i nazywa go kontraktem terapeutycznym? Czy nie dziwny jest zapis o pracy jedynie ze zdrowymi psychicznie osobami niemającymi problemów z komunikacją? Myślałam, że psycholog właśnie takim osobom ma pomóc.

Brak relacji z obiektem i słabe ego - co to znaczy i jak wygląda terapia?

Dzień dobry, 

ostatnio na terapii moja terapeutka powiedziała mi, że brakuje mi relacji z obiektem i że nie mam go uwewnętrznionego, że będziemy nad tym pracować. Moje ego jest zbyt słabe, ale za to mam dużą nadbudowę. 

Co to znaczy, na czym ta praca będzie polegać? <

Czy terapeuta musi znać mój zawód? Nie chcę o nim rozmawiać.

Dzień dobry, Dlaczego terapeuci, psychologowie i psychiatrzy wymagają od pacjenta powiedzenia, w jakim zawodzie pracuje? "Specjaliści", z którymi miałam do czynienia, mówili, że to bardzo ważna informacja, że bez tego nie da się pomóc pacjentowi, mówili, że jeszcze nie spotkali się z sytuacją, że

Niezrozumienie ze strony terapeutki - boję się mówić o swoich uczuciach.

Witam,

od miesiąca uczestniczę w terapii na dziennym oddziale leków i nerwów. Omawialiśmy mój problem, który bardzo mnie porusza. Jedna z terapeutek powiedziała, że chce do niego powrócić w kolejnym tygodniu. Kiedy nadszedł ten czas i zaczęliśmy nad nim pracować, druga powiedziała, że ma d