Czy upośledzenie lekkie wpływa na skłonność do kłamstwa i wybryków?
Tarena

Anastazja Zawiślak
To, co Pani opisuje, jest złożoną sytuacją, w której łączą się kwestie moralne, emocjonalne i związane z potencjalnym wpływem niepełnosprawności intelektualnej na zachowanie. Upośledzenie lekkie może wpływać na sposób postrzegania rzeczywistości, podejmowanie decyzji czy rozumienie konsekwencji własnych działań.
Osoby z taką niepełnosprawnością mogą mieć trudności z oceną sytuacji, rozumieniem norm społecznych czy radzeniem sobie z emocjami, co czasami może prowadzić do zachowań, które są postrzegane jako kłamstwo lub impulsywne decyzje.
Jednak ważne jest, aby pamiętać, że każda osoba jest indywidualna i jej zachowanie nie wynika wyłącznie z niepełnosprawności. Kłamstwo czy inne wybory mogą być także skutkiem osobistych doświadczeń, otoczenia lub potrzeb emocjonalnych.
Proszę spróbować zastanowić się, czy te zachowania wynikają z jej trudności w zrozumieniu konsekwencji, czy norm społecznych, czy może z czegoś głębszego, np. braku wsparcia emocjonalnego czy poszukiwania akceptacji.
Jeśli czuje Pani, że wartości i decyzje tej osoby kłócą się z Pani przekonaniami i wpływają na Pani komfort w relacji, ma Pani prawo zastanowić się nad kontynuowaniem tej znajomości. Jednocześnie, jeśli ta relacja jest dla Pani ważna, może warto spróbować porozmawiać z nią o tym, co Panią niepokoi, w sposób delikatny i empatyczny.
Najważniejsze jest, aby szanowała Pani swoje granice i wartości, jednocześnie okazując zrozumienie dla trudności, z jakimi mierzy się koleżanka. Jeśli czuje Pani, że relacja staje się dla Pani zbyt trudna, nie ma nic złego w decyzji o ograniczeniu kontaktu – to również może być przejaw troski o siebie.
Proszę pamiętać, że relacje, w których jedna strona odczuwa stały dyskomfort, mogą być obciążające dla obu stron. Trzymam kciuki, by udało się Pani znaleźć rozwiązanie, które będzie zgodne z Pani wartościami i potrzebami. ❤️
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam, mam pytanie w sprawie niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim.
Podczas ostatniego spotkania z moim przyjacielem postanowił on wyjawić mi swój sekret, że jest niepełnosprawny umysłowo w stopniu lekkim. W pierwszej chwili pomyślałem, że sobie żartuję, ponieważ lubi żartować z różnych rzeczy, ale po chwili pokazał mi orzeczenie z poradni psychologiczno pedagogicznej.
Byłem w ogromnym szoku, ponieważ znamy się od przedszkola i nigdy przez myśl mi nie przeszło, że jest niepełnosprawny.
W ogóle po nim tego nie widać ,potrafi na każdy temat rozmawiać, żartować, ma również bardzo dobrą pamięć. Pamięta różne sytuacje, incydenty z przeszłości oraz posiada również prawo jazdy, które zdał za pierwszym razem, gdy ja niemiłosierne się męczyłem i potrzebowałem dodatkowych godzin jazdy. Pracuje on jak każdy normalny człowiek.
Moje pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe jest, żeby osoba w stopniu lekkim mogłaby zdać prawo jazdy za pierwszym razem i czy ten stopień niepełnosprawności wpływa jakoś na życie i funkcjonowanie w społeczeństwie?
Moim zdaniem przypadku mojego przyjaciela nastąpiła błędna diagnoza.
Witam, mając lekkie upośledzenie umysłowe, dostałbym orzeczenie o niepełnosprawności czy dopiero przysługuje od stopnia umiarkowanego? Dodam, że normalnie funkcjonuje, pracuję, wykonuje codzienne obowiązki - sprzątanie gotowanie robienie zakupów opłacanie rachunków itp.
Zadaję to pytanie, ponieważ ciekawi mnie czy coś z tego tytułu mi się należy