- Strona główna
- Forum
- dzieci i młodzież, inne, traumy, zaburzenia lękowe
- Napady paniki, lęk...
Napady paniki, lęk i poczucie nierealności świata. Chciałabym sobie pomóc.
Anonimowo
Alina Nowaczyk
Zrozumiałam, masz obawy i problemy, które dotykają Twojego codziennego funkcjonowania. To, co opisujesz, jest trudne i dotkliwe, ale ważne jest, że szukasz pomocy. Twoje obawy są realne, a doświadczenia lękowe mogą być wyjątkowo uciążliwe. Skierowanie do psychologa jest dobrym krokiem, aby lepiej zrozumieć, co się dzieje.
Jeśli chodzi o obawy związane z diagnozą psychiatryczną, zrozumiałe jest, że to dla Ciebie niepokojące. Mimo to, skorzystanie z pomocy psychiatry może być kluczowe w zrozumieniu i skutecznym zarządzaniu Twoimi doznaniami.
Co do psychoterapii, możliwe jest rozpoczęcie sesji prywatnie bez konieczności posiadania diagnozy. To kolejny krok w kierunku poprawy sytuacji. Decyzja o ewentualnym leczeniu farmakologicznym powinna być podjęta po konsultacji zarówno z terapeutą, jak i psychiatrą.
Twoja świadomość problemu i chęć poprawy sytuacji są ważne, a terapia może być skutecznym narzędziem w radzeniu sobie z lękami. Choć proces ten może wymagać czasu, możliwe jest poprawienie jakości życia i złagodzenie objawów lękowych dzięki odpowiedniemu wsparciu terapeutycznemu.

Zobacz podobne
TW: Samookaleczenia, myśli samobójcze
Utknęłam w poszukiwaniu pomocy. (Mam 19 lat) od ponad 5 lat uczęszczam na psychoterapię i jestem na dość mocnych lekach psychotropowych około 2.5 roku. Problemy zaczęły się w 2017 i tylko się pogarszały. Stwierdzono u mnie stany depresyjne, stany lękowe, nerwice natręctw, obsesje, kompulsje, ataki paniki, fobie, problemy ze snem, miałam myśli samobójcze i występują zachowania samookaleczające, bóle psychosomatyczne (tyle pamiętam). Nic się nie zmienia pomimo terapii i leków (próbowałam różnych leków i terapii). Jest to dla mnie męczące i może ktoś ma nowy pomysł, jak można by mi pomóc.
Witam, nie wiem, co się dzieje - zawsze bałam się ciemności, wracania do domu w nocy, lęki - od tego zaczęła się przygoda, potem śmierć mamy, zaczęłam brać tabletki, aby leczyć nerwicę lękową, boje się sama wychodzić z domu, chodzić do sklepu itp zaraz mi się robi słabo, wali mi serce, nogi z waty, mimo tego że biorę tabletki na ataki i tak się pojawiają biorę i biorę i niby lepiej troszkę jest, ale czuję cały czas, że to tylko dlatego, że biorę tabletkę.
Drugie to, że denerwuje mnie, że wszytko zwalają na nerwicę lękowa ból głowy, ból w klatce, żołądka nie chce mi lekarz żadnych badań zrobić, aby mnie uspokoić, że to rzeczywiście od nerwicy - mam 35 lat. Moja mama zmarła na zator, moja siostra jest chora na dławicę piersiową i pytanie dlaczego nie mogą mi zrobić badań, żebym się uspokoiła, tylko zwalają wszystkie somaty na nerwicę lękową.

Dysleksja - przyczyny, objawy, diagnostyka i wsparcie
Dysleksja to zaburzenie wpływające na czytanie i pisanie, ale nie na inteligencję. Jeśli Ty lub ktoś bliski ma trudności w nauce, warto poznać objawy dysleksji, jej przyczyny i metody wsparcia. Odpowiednia pomoc może znacząco poprawić jakość życia i nauki.