Jak odnaleźć swój talent, ten co podobno każdy z nas ma go ukryty?
Jagoda

Teresa Łącka
Pani Jogodo, są inne formy pomocy w wymienionym temacie, bardziej rozwojowe.
Jeśli chodzi o rozwój umiejętności czy talentów, czy też identyfikację dróg rozwoju w ogóle, warto skorzystać z coachingu.

Paweł Cisowski
Dzień dobry Pani Jagodo
Zadaje sobie Pani pytanie o rozróżnianie talentów od umiejętności. A czy nie jest tak, że talent już w sobie zawiera pewne umiejętności? Chcąc lepiej poznać swoje mocne strony, ale także i talenty można sięgnąć po ćwiczenie w którym zada sobie Pani pytania: w jakiej dziedzinie mam wiedzę (a niekoniecznie muszę mieć w tym umiejętności)? w czym mam umiejętności, a nie koniecznie fachową wiedzę (co potrafię robić)? w czym mam doświadczenie (co mogę jeszcze dodać do swojej wiedzy i umiejętności)? i wreszcie jakie są moje pasje (w czym mam największą wiedzę, umiejętności i doświadczenie)? Jako ostatnie można zadać sobie pytanie co Panią ciekawi (czyli w czym nie ma Pani jeszcze aktualnie ani wiedzy, ani umiejętności, ani doświadczenia)? Odpowiadając na powyższe pytania daje sobie Pani szansę na stworzenie indywidualnej mapy potencjału, która zawiera w sobie Pani talenty.
Jednocześnie chciałbym podkreślić, że każdy człowiek jest wartościowy tylko dlatego, bo... jest:) O wartości człowieka nie stanowi to czy ma talenty, czy też nie i na ile je rozwinął, bądź nie. Mam nadzieję, że pomoże to Pani spojrzeć na siebie przychylniejszym okiem.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Cisowski

Małgorzata Korba-Sobczyk
Witaj
To wspaniałe, że chcesz poznać siebie jeszcze lepiej i odkryć swoje talenty! Poczucie spełnienia jest niezwykle ważne. Chociaż terapia jest świetnym narzędziem do pracy nad sobą, odkrywanie swoich talentów to często osobista podróż, która wymaga czasu i cierpliwości.
Talent jest to naturalna predyspozycja, coś, co przychodzi nam z łatwością i sprawia nam przyjemność. To nasza wewnętrzna iskra, która wyróżnia nas. Umiejętność jest to coś, czego się uczymy i doskonalimy poprzez praktykę
Jak znaleźć swój talent? Zwróć uwagę na to, co Cię pasjonuje ( być może już od dzieciństwa), co przychodzi Ci z łatwością i co inni chwalą. Spróbuj różnych rzeczy, obserwuj swoje reakcje. Jeśli lubisz organizować wydarzenia, może zarządzanie jest Twoim talentem?
Pamiętaj, że odkrywanie talentów to proces. Bądź cierpliwa i ciesz się podróżą!

Beata Matys Wasilewska
Terapia nie zawsze daje natychmiastowe odpowiedzi. Pomaga w zrozumieniu siebie, rozwiązywaniu wewnętrznych konfliktów i pracy nad emocjami, ale nie zawsze bezpośrednio prowadzi do odkrycia konkretnego talentu.
Odnalezienie talentu często wymaga czasu i otwartości na próbowanie nowych rzeczy. Talent może przejawiać się jako coś, co robisz naturalnie dobrze, co sprawia ci przyjemność i co przychodzi z większą łatwością niż innym. Umiejętność natomiast to coś, czego można się nauczyć, nawet bez wrodzonego talentu, poprzez praktykę. Warto eksplorować różne zainteresowania, nie bać się eksperymentować i pozwolić sobie na odkrywanie nowych dziedzin. Sam talent często ujawnia się, gdy zaangażujesz się w coś, co naprawdę cię ciekawi. Skup się na tym, co sprawia, że czujesz się autentycznie sobą, i rozwijaj to krok po kroku.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Często czuję, że moje sukcesy w pracy to bardziej przypadek niż wynik mojej ciężkiej pracy i umiejętności. Przychodzi mi do głowy myśl, że lada moment ktoś się zorientuje, że nie jestem aż tak kompetentny, jak się wszystkim wydaje.
Zaczyna być to dla mnie przytłaczające, szczególnie kiedy muszę podejmować ważne decyzje albo prezentować moją pracę przed zespołem. Choć często słyszę pozytywne opinie od kolegów z pracy i szefa, trudno mi w to uwierzyć i zbudować zdrowe poczucie własnej wartości.
Jak mogę temu zaradzić?
Czuję, że coraz częściej dopada mnie smutek przez to, że kogoś lubię, ale to nie działa w dwie strony. Mam wrażenie, że przez to czuję się gorsza, mniej pewna siebie i ciężej mi się skupić, czy to w pracy, czy w relacjach z ludźmi. Jak mogę sobie z tym poradzić? Jak zmienić te negatywne myśli na coś bardziej pozytywnego i zacząć lepiej dogadywać się ze sobą i z innymi? Czy macie jakieś pomysły albo techniki, które mogłyby mi pomóc? I co zrobić, żeby zaakceptować, że nie wszystko musi być odwzajemnione, a jednocześnie nie pozwolić, żeby to mnie ciągle ściągało w dół?
Coś jest nie tak z moimi relacjami z ludźmi, ale nie bardzo wiem, jak to ująć. Zaczynam zauważać, że to może być coś z osobowością unikającą, bo odczuwam lęk, kiedy mam być w towarzystwie innych – to powoduje, że unikam spotkań, imprez, po prostu wszystkiego, co wiąże się z byciem z ludźmi.
Mam wrażenie, że każdy mnie ocenia, i to tylko pogłębia moją niepewność. Zdecydowanie czuję się niewystarczający, boję się odrzucenia, przez co łatwiej mi wycofać się i izolować, zamiast spróbować coś zbudować. Ale zaczynam dochodzić do wniosku, że to nie jest dobre i chcę coś z tym zrobić, ale nie wiem, od czego zacząć.
Czasem czuję, jakby coś we mnie się gotowało, ale kompletnie nie wiem, jak to wypuścić. Słowa... po prostu nie działają.
Kiedy próbuję coś powiedzieć, mam wrażenie, że to, co wychodzi, jest jakieś płaskie, niepełne, jakby nie oddawało tego, co czuję naprawdę. Wszystko to we mnie siedzi i kumuluje się w coś, co męczy mnie psychicznie, aż nie mogę złapać oddechu.
Czuję się bezsilny i sfrustrowany, bo nie mam pojęcia, jak to rozładować.
Zastanawiam się, czy nie mógłbym spróbować czegoś innego, jak na przykład... sztuka? Może to brzmi dziwnie, ale myślę, że gdyby dać sobie przestrzeń na coś takiego, jak rysowanie, malowanie, może nawet rzeźbienie, mógłbym coś z tego wydobyć, co teraz nie chce wyjść na wierzch. Jak działa arteterapia? Co właściwie się robi na takich sesjach?
Chciałbym wiedzieć, czy są jakieś proste rzeczy, które mogę zrobić sam w domu — coś, co pozwoli mi złapać kontakt z tym, co się we mnie dzieje, ale bez presji mówienia. I czy taka terapia może naprawdę pomóc mi lepiej zrozumieć siebie?