Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z emocjami związanymi z badaniem ginekologicznym żony, cierpiąc na borderline

Dzień, dobry. Moja żona była w szpitalu, Na oddziale ginekologicznym i pierwsze raz USG i badanie robił jej młody lekarz ginekolog. Ja cierpię na borderline i nie mogę poradzić sobie z faktem, że była naga i dotykał ją obcy facet. Co mam zrobić, aby przestać o tym myśleć. Czuje się prawie zdradzony, że obcy facet wkładaj jej palca, mimo że w rękawiczkach. :(

User Forum

Greg

w zeszłym tygodniu
Iwona Lassota

Iwona Lassota

Witam,
czytam, że sytuacja wywołała w Panu bardzo silne emocje. 

W osobowości typu borderline często pojawia się intensywny lęk przed odrzuceniem, zazdrość i skrajne emocje, które mogą prowadzić do bólu psychicznego, a także do niechcianych zachowań.
Warto myśleć o tym, że istnieją różne perspektywy rozumienia sytuacji. Lekarz ginekolog wykonywał swoją pracę – jego celem była pomoc  Pana żonie, diagnoza i troska o jej zdrowie. Nie było to intymne spotkanie w sensie relacji romantycznej, tylko medyczne badanie, jak np. badanie kardiologiczne czy neurologiczne.
Jak Pan widzi, bardzo wiele zależy od tego, jakie znaczenie nadaje Pan temu zdarzeniu.
Warto znać sposoby i narzędzia, które pomagają w regulacji emocji i myśli. Pomocna będzie terapia behawioralna poznawcza lub DBT(dialektyczno-behawioralna)

Warto szukać pomocy terapeutycznej!
Pozdrawiam,
Iwona Lassota

w zeszłym tygodniu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Drogi Greg,

w tym przypadku chodziło o zdrowie Twojej najukochańszej osoby. Pamiętaj, że lekarze nie podchodzą do pacjenta w sposób osobisty czy uczuciowy, lecz jest to dla nich mechaniczna czynność, która wpisuje się w ich zawód. Ta sytuacja pokazuje, że warto popracować u siebie nad samooceną, do czego gorąco zachęcam :)

pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

w zeszłym tygodniu
Artur Trzcinski

Artur Trzcinski

Witaj,

W przypadku osób z zaburzeniem osobowości typu borderline reakcje emocjonalne mogą być bardzo intensywne i trudne do opanowania, co jest zrozumiałe. W parach to częsty problem, sam kiedyś doświadczyłem podobnych odczuć i dokładnie rozumiem, jakie to uczucie.
Postaram się pomóc Ci spojrzeć na to z różnych perspektyw oraz zaproponować konkretne strategie radzenia sobie.
Sam mam wykształcenie doktoranckie i warto pamiętać, że badanie ginekologiczne to procedura medyczna mająca na celu diagnostykę i pomoc zdrowotną. Lekarze są szkoleni, aby traktować pacjentów z szacunkiem, a badanie nie ma kontekstu intymnego ani seksualnego.

Tak jak okulista patrzy na oko, tak ginekolog patrzy na narządy płciowe kobiety, profesjonalizm i szkolenie medyczne uczą lekarzy odpowiedniego podejścia. To tylko medyczna procedura, a nie sytuacja o charakterze intymnym.
Musisz sobie tłumaczyć, że to nie była sytuacja, w której Twoja żona miała intymny kontakt z inną osobą w sensie emocjonalnym czy romantycznym, a jedynie badanie przez profesjonalnego lekarza, który ma takich pacjentów nawet 10-15 dziennie.
Skup się na zaufaniu do swojej żony, była w roli pacjentki, potrzebującej opieki medycznej. Warto też zrozumieć, że sama mogła czuć się niekomfortowo, a Twoja zazdrość może pogłębiać ten dyskomfort i zniechęcać ją do przyszłych wizyt. Regularne kontrole zdrowotne są jednak konieczne, aby zachować zdrowy tryb życia.

Ważne jest również, czy masz zdiagnozowane borderline przez specjalistę, psychologa lub psychiatrę. Samodiagnoza bez konsultacji może prowadzić do błędnej interpretacji emocji i wyolbrzymiania problemów.
Osoby z BPD często mają trudności z regulacją emocji i kontrolą myśli, co może prowadzić do intensywnych reakcji w sytuacjach związanych z poczuciem opuszczenia, zazdrości czy lęku przed odrzuceniem.

Kilka praktycznych strategii:

Nazwij emocje: Zamiast próbować je „wyłączyć”, spróbuj nazwać to, co czujesz: „Czuję się zraniony, zazdrosny, niepewny.” Nazwanie emocji pomaga odzyskać nad nimi kontrolę.

Oddzielanie myśli od faktów: To, że masz myśli o zdradzie, nie oznacza, że faktycznie doszło do zdrady. Myśli to nie rzeczywistość, badanie było tylko procedurą medyczną.

Radzenie sobie z myślami obsesyjnymi: Gdy myśli wracają, wyobraź sobie znak STOP lub rękę pokazującą „zatrzymaj się”. Powiedz to na głos i przekieruj uwagę na coś innego.

Ćwiczenia oddechowe: Wdech przez nos na 4 sekundy, zatrzymanie na 4 sekundy, wydech przez usta na 4 sekundy. Powtórz kilka razy, to stymuluje nerw błędny i pomaga się uspokoić.

Medytacja mindfulness: Skup się na „tu i teraz”, obserwując swoje myśli bez oceniania.

Dziennik emocji: Wypisz, co czujesz i co o tym myślisz. Spisanie myśli pomaga spojrzeć na nie z dystansu. Możesz sobie wyobrazić, że patrzysz na siebie z perspektywy trzeciej osoby i ocenić, czy Twoje reakcje są adekwatne.

Aktywność fizyczna: Ruch pomaga rozładować napięcie i stres. Warto też zadbać o zdrową, nieprzetworzoną dietę,  dieta keto lub dieta niskowęglowodanowa oraz post przerywany mogą pomóc w regulacji emocji.

Rozmowa z terapeutą: Portal „Twój Psycholog” to świetne miejsce, by znaleźć profesjonalistę i porozmawiać o tych trudnych emocjach.

Spróbuj szczerze i spokojnie porozmawiać z żoną o swoich uczuciach. Wyjaśnij, że Twoja reakcja wynika z trudności z radzeniem sobie z emocjami, a nie z braku zaufania do niej. To może być trudna rozmowa, ale szczerość pomoże Ci poczuć się zrozumianym. Pokaż, że zależy Ci na relacji i że chcecie wspólnie pokonywać problemy.

Życzę Ci miłego dnia i nie krępuj się szukać wsparcia, jeśli problemy narastają, a nie ustępują.

w zeszłym tygodniu
Katarzyna Piechaczek

Katarzyna Piechaczek

Cześć Greg,

dziękuję, że opisałeś tę sytuację – to pokazuje, że naprawdę zależy Ci na żonie, ale jednocześnie zmagasz się z bardzo trudnymi emocjami.

To, co opisujesz – natrętne obrazy, trudność z pogodzeniem się z medyczną sytuacją, poczucie, że Twoja żona była „dotykana przez obcego mężczyznę” – może być bardzo obciążające, szczególnie jeśli zmagasz się z zaburzeniem osobowości borderline. Granice emocjonalne są wtedy cieńsze, a doświadczenia mogą mieć bardzo intensywny, wręcz bolesny wymiar.

Warto nazwać, że Twoja żona nie zrobiła nic złego. To, co się wydarzyło, było badaniem medycznym – przeprowadzonym według standardów. Lekarz nie był „obcym facetem”, który wkładał jej palec – tylko specjalistą, który wykonywał swoją pracę zgodnie z etyką i potrzebą diagnozy.

Twoje uczucia są prawdziwe, ale nie muszą oznaczać zagrożenia. To, co czujesz, to raczej ból i lęk przed utratą kontroli, zranieniem, opuszczeniem – bardzo częste w BPD.

Co możesz zrobić?

Zdecydowanie porozmawiać z terapeutą – najlepiej kimś, kto zna się na borderline i pomoże Ci rozpoznać, które emocje są „Twoje”, a które są reakcją na lęk przed zbliżeniem/oddaleniem.

Unikać konfrontowania żony tym bólem w sposób oskarżający – bo to może zranić i ją, i Waszą relację.

Pracować nad uziemieniem, kiedy pojawiają się te obrazy – ciało, oddech, świadomość, że jesteś w teraźniejszości.

Twoja reakcja nie oznacza, że jesteś „zły” – oznacza, że Twój system emocjonalny bije na alarm. Ale Ty możesz się tego nauczyć – i odzyskać spokój, nie raniąc siebie ani bliskich.

To nie jest łatwe – ale możliwe.

w zeszłym tygodniu
Kacper Urbanek

Kacper Urbanek

Rozumiem, że ta sytuacja budzi w Tobie silne emocje, szczególnie w kontekście borderline, gdzie intensywne myśli i uczucia mogą być trudne do opanowania. Warto jednak przypomnieć sobie, że lekarz ginekolog to specjalista, który wykonywał swoją pracę, a badanie było konieczne dla zdrowia Twojej żony. W takich sytuacjach nie ma żadnego podtekstu intymnego to procedura medyczna, podobnie jak każda inna w szpitalu. Twoje uczucie dyskomfortu i zazdrości są naturalne, ale kluczowe jest oddzielenie faktów od emocji. Spróbuj spojrzeć na to racjonalnie i skupić się na celu tego badania trosce o zdrowie bliskiej Ci osoby. Jeśli myśli o tej sytuacji nadal Cię męczą, warto rozważyć rozmowę z terapeutą najlepiej w nurcie dialektywno- behawioralnym, który pomoże Ci przepracować te uczucia i znaleźć strategie radzenia sobie. Możesz również porozmawiać otwarcie z żoną o swoich emocjach, ale w sposób, który nie obciąży jej poczuciem winy, zamiast oskarżać, podziel się tym, co czujesz. Dodatkowo spróbuj znaleźć zajęcia, które odwrócą Twoją uwagę i pomogą Ci się uspokoić, np. sport, medytacja czy rozmowa z kimś bliskim. Praca nad akceptacją takich sytuacji może pomóc Ci lepiej radzić sobie w przyszłości i budować większe poczucie bezpieczeństwa w relacji.

Z pozdrowieniami 

Kacper Urbanek 

Psycholog, diagnosta 

3 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Trudny związek z partnerem - manipulacja, zazdrość i uzależnienia; jak odzyskać spokój?
Witam! Piszę, ponieważ czuje się w potrzasku. Już sama nie wiem jak unormować swoje życie. Mając 19 lat poznałam partnera z którym 3 lata później zaszłam w ciążę. Przez kolejne 9 lat wychowywaliśmy razem dziecko. Do momentu kiedy nasze drogi się rozeszły poniewaz nie byłam w stanie znieść tego dluze
Co zrobić, gdy mąż podziwia kobiety na siłowni i pisze do kolegi wulgarnie?

Mój mąż chodzi od jakiegoś czasu na siłownię. 

Podziwia ćwiczące tam kobiety i pisze potem do kolegi w dość wulgarnych słowach, na którą ma ochotę i często robi im też zdjęcia. Czuję się z tym nie najlepiej, mimo, że sama jestem dość wysportowana i atrakcyjna. Co robić, nie mogę powie

Mąż obserwuje byłą kochankę na TikToku i ma jej numer - co robić?

Zauważyłam, że mój mąż ma w kontaktach numer telefonu do byłej kochanki, ma ją też w obserwowanych na TikToku (tylko ją, nie ma nawet kolegów ani mnie). Wiem, że ma ona męża i małe dziecko i nie wiem, co o tym sądzić.

Jak poradzić sobie po zdradzie męża? Dylemat: dać szansę czy zakończyć małżeństwo?

Jestem w rozsypce i mój świat się zawalił. Jestem po ślubie 8 lat i miesiąc temu dowiedziałam się, że mój mąż mnie zdradza. Zdradzał mnie od pół roku z koleżanką z pracy, która sama ma rodzinę i dzieci. Gdy dałam mężowi ultimatum, z dnia na dzień zostawił ją i zaczął się starać o nasze małżeństwo

Jak poradzić sobie z toksycznym rodzinnym środowiskiem? Alkoholizm, konflikty i decyzje o wyprowadzce
Proszę o pomoc ? Słowa otuchy ? Żeby ktoś mną potrząsnął ? Moja matka jest alkoholiczką od ponad 20lat. Po alkoholu robi awantury. Była na leczeniu, nic to nie dało. straciła prawo jazdy, nie pracuje, oficjalnie jest na rencie z powodu depresji. Ale lekarz nie wie że pije. Usłyszałam z jej ust wiele
Zostałam porzucona przez WhatsApp - czy mój były partner to ukryty narcyz?

Dzień dobry, Zostałam porzucona z dnia na dzień, przez whatsapp po ponad rocznym związku. Próbowałam przeprowadzić rozmowę choćby przez telefon, ale były partner nie odebrał. Otrzymałam tylko zdawkowe wyjaśnienia, że nie jest w stanie „rozwijać tej znajomości”, że byłam dla niego najlepsza osoba,

Jak zapomnieć o byłej partnerce i odnaleźć spokój po zakończonym związku?

Dzień dobry. Chciałem się poradzić odnośnie do związku, który zakończył się już ponad rok temu. Mój problem jest taki, że ponad rok temu zakończyłem swój związek z kobietą, z którą przeżyłem 7 lat (ja zostawiłem ją). Po zakończeniu związku szybko zrozumiałem, że jednak ją kocham i jest to miłość

Czy powiedzieć mężowi kochanki o romansie? Dylemat zdradzonej żony
Mam dość ciężkie pytanie i cały czas walczę z myślami co ja mam z tym wszystkim zrobić. Mój mąż miał romans o którym się dowiedziałam jakiś czas temu. Miał ten romans z kobietą która sama jest mężatką. Oczywiście mój mąż zostawił tą kobietę ale niestety ból wszystko zostało we mnie ponieważ dowiedzi
Dlaczego inni traktują mnie jak dziecko? Jak unikać pouczeń w dorosłym życiu?
Dzień dobry. Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić, a nie wiem nawet w którą stronę szukać rozwiązania tego problemu, bardzo proszę o jakąś sugestie. Rzecz dotyczy tego, że mam 36 lat a bez przerwy ktos traktuje mnie jak niedorozwinięte dziecko, poucza w oczywistych sprawach i mówi mi co mam
Jak poradzić sobie z emocjami po kryzysie w związku i odbudować zaufanie?

Byłam ze swoim facetem prawie 9 lat, jednak od stycznia przechodzimy kryzys. W lutym się wyprowadził i teoretycznie nie byliśmy parą. Ciągnie nas do siebie, próbowaliśmy się dogadać, ale bezskutecznie. Dowiedziałam się jednak, że w czasie kiedy mieliśmy tą 'przerwę' poznał dziewczynę, z którą spę

Co robić, gdy mąż kucharz zaniedbuje rodzinę z powodu pracy? Przewlekłe uczucie samotności i niezadowolenia w związku

Co mam robić??? Mąż ciągle pracuje, twierdząc, że ludzi nie ma do pracy jest kucharzem razem 20 lat wiecznie praca praca zaniedbuje dom dzieci mnie tylko zawsze rano wspólną kawę praca wieczorami sex spanie i tak w kółko. 

Dzieci nie widzą ojca, nie wiedzą co to wakacje, ja ciągle sam

Trudności w wyrażaniu emocji i poczucie niezrozumienia przez bliskich - jak odzyskać siebie
Często czuję się niezrozumiały przez otaczające mnie osoby. Nie potrafię rozmawiać o tych emocjach, miewam chęci powiedzieć o tym co czuję, jednak nie potrafię tego przedstawić, gdy nadarza się taki moment. Ciężko zebrać mi to w słowa, może pojawia się też obawy zbagatelizowania, czy też niezrozumie
Dlaczego mój mąż twierdzi, że zdrada nic dla niego nie znaczy po 20 latach związku?

Dzień dobry, Od pewnego czasu mój mąż mówi, że nawet gdybym go zdradziła, nic to dla niego nie znaczy, bo jesteśmy w związku od 20 lat, więc nie robi to na nim wrażenia. 

Dziwnie się składa, bo kilka miesięcy temu odkryłam, że zacieśnia więzi w pracy z koleżanką, szybko zareagowałam i

Jak poradzić sobie z nagłym ochłodzeniem relacji z przyjaciółką?

Ostatnio moje relacje z koleżanką znacznie się pogorszyły. Przestała do mnie pisać prywatnie, nawet jeśli coś ode mnie chce, to pisze przez grupę, a moje wiadomości ma w głębokim poważaniu. W relacji "na żywo" jakoś zobojetniałem w jej oczach, nie ma już uśmiechu na przywitanie ani nic. Dzisiaj m

Czy posiadanie tylko jednego przyjaciela jest normalne? Problemy w komunikacji i poczucie odmienności w szkole

Czy to normalne, że mam tylko jednego przyjaciela? 

Rozmowy z innymi nie są łatwe dla mnie i nawet nie wiem, czy chce mieć jakichkolwiek innych znajomych. Czuję, jakbym nie powinna należeć do tego społeczeństwa i mojej grupy wiekowej. Osoby w liceum interesują się tylko alkoholem, imp

Jak odpuścić relację, która nie ma sensu, ale daje poczucie bycia sobą? Chcę wrócić, ale on musi się wyszaleć

Jak odpuścić relacje, które nie ma sensu, ale czuję, że tylko dzięki niemu byłam sobą, potrzebuje go i mecze się z tym rok. Chce do niego wrócić, ale on musi się wyszaleć...

Jak radzić sobie z napiętym kontaktem z byłym partnerem i przemocą psychiczną?

Witam. Około od roku czasu już nie jestem z byłym partnerem, jednak ze względu na dziecko oraz inne wiążące nas sprawy (kredyty), musimy mieć jakikolwiek kontakt. Kontakt jest rzadki. Rozwód był z winy obu stron. Czasem da się dogadać z byłym partnerem na spokojnie, a czasem czuję się atakowana.

Jak radzić sobie z problemem zazdrości wstecznej w związku i poprawić komunikację

Dzień dobry, mam pewien problem, a raczej taki którego sama nie zauważam. Jestem z partnerem od ponad roku, na ogół dobrze się dogadujemy, kochamy się, wszystko idzie w dobrym kierunku, jednak czasem pojawiają się pewne problemy, jak w każdej relacji. Pół roku temu zaczął się u niego problem z za

Czy wyjaśniać dzieciom zachowanie manipulującej matki podejrzewanej o narcyzm i psychopatię?

Czy w przypadku podejrzenia u matki dzieci narcyzmu złośliwego i psychopatii (na to wskazuje jej zachowanie wobec mnie - bylego partnera i wobec dzieci), należy wytłumaczyć dzieciom, kim jest ich matka, do czego prowadzi jej zachowanie? Matka stale manipuluje dziećmi, kłamie, oczernia mnie, odrzu

Pomoc po stracie bliskiej osoby przez samobójstwo - poczucie winy i poszukiwanie odpowiedzi

Witam. Czwartego marca mąż odebrał sobie życie, nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego, był osobą pełną życia, ciągle coś planował, chciał żyć. Teraz kiedy została taka pustka, szukam jakiegoś wyjaśnienia, wskazówki czy ja zawiodłam, czy mogłam zrobić więcej, żeby go uratować. Mąż już raz próbowa

Kryzys w związku po 8 latach - problemy z zaufaniem i rozwiązaniem konfliktów

Mam problem w relacji. Mam 26 lat w tym roku, mój narzeczony 27. Jesteśmy ze sobą od 8 lat. Ostatnio mamy bardzo duży kryzys. W złości powiedziałam bardzo wiele przykrych słów. Powiedziałam, że ktoś inny zaczął mnie doceniać, mimo że nie było to prawdą, kazałam mu się wyprowadzić, ale nie wyrzuci

Nietypowy problem w małżeństwie: obce twarze podczas zbliżeń i uczucie rozdzielenia osobowości

Cześć, mam dość nietypowy i niepokojący problem w moim małżeństwie, który wywołuje u mnie coraz większy niepokój. 

Od kilku miesięcy moje życie seksualne z żoną stało się bardzo dziwne. Zaczęło się od tego, że zauważyłem, że podczas stosunku zaczynam widzieć… inne twarze, nie mojej żo

Czy mówienie o sobie w trzeciej osobie to wynik zmęczenia czy problem osobowości?
Cześć! Mam pewien problem, który chyba nie zdarza się nikomu innemu. Kiedy jestem zmęczony, nie tylko moja pamięć szwankuje, ale także zaczynam mówić w trzeciej osobie. Niezależnie od sytuacji, zaczynam mówić o sobie jakbym był kimś innym – na przykład: 'Tomek nie chce teraz rozmawiać', 'Tomek czuje
Zbieranie włosów jako reakcja na stres - jak sobie z tym radzić?
Witam, mam problem, który jest dla mnie bardzo wstydliwy, ale nie mogę już dłużej tego ignorować. Zauważyłem, że za każdym razem, gdy przeżywam silne emocje, zwłaszcza stres, zaczynam zbierać i przechowywać ludzkie włosy, które znajdę na ulicy lub w innych publicznych miejscach. To jest dla mnie zup
Jak radzić sobie z osobowością unikającą - strach przed spotkaniami, imprezami

Coś jest nie tak z moimi relacjami z ludźmi, ale nie bardzo wiem, jak to ująć. Zaczynam zauważać, że to może być coś z osobowością unikającą, bo odczuwam lęk, kiedy mam być w towarzystwie innych – to powoduje, że unikam spotkań, imprez, po prostu wszystkiego, co wiąże się z byciem z ludźmi. 

Jak radzić sobie z nadmierną potrzebą sprzątania?

Ostatnio czuję, że wszystko kręci się wokół sprzątania. Dosłownie! Każdy drobiazg, bałagan, coś nie na swoim miejscu – od razu mnie spina. Muszę to ogarnąć, nie ma wyjścia, bo inaczej czuję taki dziwny niepokój, że nie mogę się skupić na niczym innym. Problem w tym, że zaczyna mi to odbierać całą

Jak pokonać lęk przed bliskością i budować zdrowe relacje?

Zmagam się z trudnościami w nawiązywaniu bliskich relacji z ludźmi. Bardzo chciałabym móc zbudować głębsze więzi, ale paraliżujący lęk przed odrzuceniem i krytyką mnie przed tym powstrzymuje. Często wycofuję się, zanim relacja zdąży się rozwinąć. Tęsknię za bliskością i zrozumieniem, ale nie wiem

Jak radzić sobie z potrzebą bycia w centrum uwagi i budować stabilne relacje?

Muszę być w centrum uwagi, i zaczyna mi to doskwierać. 

Czuję, że przesadzam z emocjami albo próbuję przyciągnąć uwagę w sposób, który nie zawsze jest fajny dla innych. To psuje moje relacje z bliskimi i w pracy. Mam wrażenie, że coś w tym wszystkim jest nie tak, miałem podejrzenie za

Jak radzić sobie z impulsami i emocjami w zaburzeniach osobowości?

Moje emocje przejmują nade mną kontrolę. Czasami coś mnie tak wyprowadza z równowagi, że zanim zdążę pomyśleć, już reaguję — często za ostro, za szybko, a potem są konflikty. 

I to nie tylko w pracy czy z obcymi, ale z bliskimi, których wcale nie chcę ranić. Czuję się, jakbym ciągle s

Strach przed odrzuceniem, cierpieniem i poczucie winy - jak sobie radzić?

Zauważyłem, że moje kontakty z bliskimi stają się coraz cięższe do zniesienia. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie daje mi się podejmować samodzielnych decyzji... i każda próba postawienia na swoim kończy się poczuciem winy i strachem przed odrzuceniem. Myślę, że może być to związane z moim zabu

Jak radzić sobie z poczuciem pustki i brakiem celu w zaburzeniu osobowości schizoidalnej?

Często czuję, że dopada mnie jakaś dziwna pustka i nuda, z którą nie umiem sobie poradzić. Wydaje mi się, że to może mieć związek z zaburzeniem osobowości schizoidalnej, bo relacje z ludźmi mnie męczą, a nowe zajęcia szybko przestają mnie interesować. Mam wrażenie, jakbym była zawieszona w próżni

TW. Myśli samobójcze Jak radzić sobie z myślami samobójczymi i nienawiścią do siebie po trudnych doświadczeniach życiowych?

TW. Myśli samobójcze

Witam mam 27 lat, chciałbym prosić o pomoc z tym, z czym codziennie walczę. Wszystko zaczęło się jak miałem 16 lat, byłem świadkiem, jak moja mam próbowała sobie odebrać życie. Wiele razy to robiła, raz nawet musiałem jej odebrać nóż z ręki, żeby sobie kr

Jak radzić sobie z wściekłością i frustracją bez szkody dla siebie i otoczenia?

Jak rozładować ogromną wściekłość, wręcz furię, którą czuję bardzo często, ponieważ spotkało mnie wiele niesprawiedliwości i nie mogę zmienić tego, co się wydarzyło, ani co się dzieje. 

Kilka razy wydarłam się w swoim mieszkaniu (mieszkam sama), ale trochę mi głupio, bo to na pewno sł

Jak opanować nagłe wybuchy złości i poprawić relacje w życiu prywatnym i zawodowym?
Cześć, jestem Facetem mam 38L, właśnie uczęszczam drugi raz na intensywną indywidualną psychoterapię(CBT + Schematy) uważam że mam świetnego terapeutę. Obecnie chodzę drugi miesiąc. Wcześniej, ponad 4 lata temu uczęszczałem na psychoterapię CBT przez 1,5 r. za krótko. Odtworzyłem schematy kilkakrotn
Kryzys w małżeństwie z powodu relacji z teściową a problemy z dziećmi i pracą
Dzień dobry. Mam 39 lat jestem w szczęśliwym związku od 14 lat mamy z żoną(zona jest o rok mlodsza ode mnie) 2 dzieci 7 latka z autyzmem ale wysoko funkcjonującym i 12 latka. Od roku z zona nie potrafimy normalnie rozmawiać tego później zaczęły się problemy łóżkowe. Zona cały czas zarzucała mi mi br
Jak radzić sobie z podejrzliwością i budować zaufanie w relacjach?

Zauważyłem, że moje relacje z ludźmi stają się coraz bardziej napięte. Mam odczucie, że wszyscy wokół mają jakieś ukryte intencje, jakby próbowali mnie oszukać. 

Ta ciągła podejrzliwość ma negatywny wpływ na moje życie osobiste i zawodowe, i przez to czuję się coraz bardziej odizolowa

Brak empatii, poczucia winy i odpowiedzialności - skąd się biorą te braki emocji?

Cześć, zastanawiam się nad czymś, dokładniej, z czego go się mogło wziąć, ogólnie to mam tak od zawsze. 

Przejdę do sedna, nie odczuwam empatii, poczucia winy, ani odpowiedzialności. Gdy ktoś mi mówi o swoich problemach, to nie wiem, co mam robić i unikam tego, bo mnie to denerwuje tr