Jak radzić sobie z lękiem hipochondrycznym? Porady i skuteczność terapii poznawczo-behawioralnej
Andrzej

Jakub Okoczuk
Lęk hipochondryczny, o którym Pan pisze, może być trudny, ale są skuteczne metody, by nad nim zapanować. Terapia poznawczo-behawioralna pomaga zrozumieć i zmienić myśli oraz zachowania, które podtrzymują lęk. W terapii nauczy się Pan realistycznego spojrzenia na objawy i technik radzenia sobie z niepokojem, np. ograniczania wyszukiwania objawów w Internecie czy pracy z negatywnymi myślami.
Nie jest to jedyna forma terapii pomocna w tego typu trudnościach. Pomocna może być również psychoterapia ericksonowska, która wykorzystuje pracę w stanie głębokiego relaksu, metafory i zasoby pacjenta, by łagodnie zmniejszać lęk hipochondryczny. Pomaga zyskać dystans do obaw, buduje wiarę w siebie i uczy patrzenia na zdrowie z nowej perspektywy. Dzięki elastyczności wspiera skuteczne radzenie sobie z lękiem.
Zachęcam do konsultacji z terapeutą, by opracować plan działania. Pierwszy krok jest najtrudniejszy, ale możliwy.
Z wyrazami szacunku
Jakub Okoczuk

Zobacz podobne
Od jakiegoś czasu zmagam się z uczuciem, że moje życie nie zmierza w kierunku, który sobie wymarzyłam. Zaczęło się od momentu, gdy zauważyłam, że coraz częściej zastanawiam się nad tym, co osiągnęłam i czy to wystarczy. Te myśli prowadzą do lęku, który zaczyna mnie przytłaczać. Zaczęłam unikać sytuacji, które wcześniej były dla mnie normalne, bo boję się, że nie sprostam oczekiwaniom – swoim i otoczenia.
Czy to możliwe, że kryzys wieku średniego jest odpowiedzialny za te zaburzenia lękowe? Chciałabym wiedzieć, jakie kroki mogę podjąć, aby poradzić sobie z tym stanem. Czy są techniki, które mogłyby mi pomóc w radzeniu sobie z lękiem? Słyszałam, że terapia poznawczo-behawioralna jest skuteczna w takich przypadkach, ale nie jestem pewna, jak wygląda przebieg takiej terapii i czy rzeczywiście mogłaby mi pomóc uporać się z tym kryzysem.
Zależy mi na tym, aby odzyskać kontrolę nad swoim życiem i znowu cieszyć się codziennością. Jak długo może potrwać proces terapii, zanim zauważę pierwsze efekty? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady, które mogłyby mi pomóc w zrozumieniu i pokonaniu tych trudności.
Czuję, że każdy drobny objaw – ból głowy, kaszel, cokolwiek – od razu wywołuje u mnie jakąś paranoję. Zaczynam myśleć o najgorszym, przeglądać internet, sprawdzać objawy, i kończy się na tym, że panikuję jeszcze bardziej. To się robi męczące, bo nie potrafię już normalnie funkcjonować, ciągle analizuję, ciągle się martwię, a ludzie dookoła chyba nie rozumieją, jak to jest.
Nie wiem, jak to zatrzymać, ale chcę jakoś ogarnąć ten ciągły lęk. Co robić, żeby przestać tak się nakręcać?

OCD - Czym jest zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne?
Zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne (OCD - Obsessive Compulsive Disorder), nazywane potocznie nerwicą natręctw to zaburzenie psychiczne, które może znacząco wpłynąć na jakość życia. Jeśli Ty\Twój bliski zmaga się z OCD, warto szukać profesjonalnej pomocy.