Nie wiem, który typ terapii wybrać - zmagam się z lękiem od kilku lat...
Magda

Jakub Redo
Dzień dobry!
Pani Magdo, istnieje wiele skutecznych metod leczenia lęku, a wybór konkretnej zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Terapia poznawczo-behawioralna jest rzeczywiście jednym z najczęściej rekomendowanych podejść. Skupia się ona na identyfikacji negatywnych myśli oraz zachowań, które podtrzymują lęk. Oprócz tego w trakcie terapii uczy się Pani kwestionować te myśli i zastępować bardziej realistycznymi. CBT obejmuje również techniki relaksacyjne i stopniowe oswajanie z sytuacjami lękotwórczymi.
Z mojego doświadczenia zalecam Pani również terapię akceptacji i zaangażowania (ACT). W jej trakcie uczy się Pani kilku elementów elastyczności psychologicznej, takich jak ważność, akceptacja, dystansowanie się od myśli i podejmowanie działań zgodnych z wartościami. Podobnie jak w przypadku CBT, skuteczność ACT w leczeniu lęku jest potwierdzona badaniami naukowymi. Warto zastanowić się, które z tych podejść bardziej do Pani przemawia.
Wszystkiego dobrego!
Jakub Redo

Emilia Sokołowska-Malec
Dzień dobry,
Rozumiem, że nadszedł taki moment w Pani życiu, w którym dotychczasowe sposoby radzenia sobie z problemem okazały się niewystarczające i w związku z tym rozważa Pani podjęcie leczenia - być może do tej pory czuła Pani, że nie jest to aż tak bardzo potrzebne.
Można powiedzieć, że objaw stanowi wierzchołek góry lodowej a przyczyna znajduje się głębiej i ma bardziej złożony charakter niż sam symptom. Proces psychoterapii poprzedza tzw etap konsultacyjny - zwykle są to od 2-3 spotkań, w czasie których psychoterapeuta zbiera dokładny wywiad od pacjenta i dopiero na jego podstawie, w podsumowaniu, przedstawia wstępne rozumienie problemu pacjenta (tzw. diagnozę psychoterapeutyczną) oraz rekomenduje lub nie podjęcie psychoterapii.
Zgodnie z moją wiedzą i doświadczeniem szczególnie pomocna może okazać się psychoterapia o charakterze wglądowym - np. psychodynamiczna. Zakłada ona, że pozbycie się symptomu jest "skutkiem ubocznym" psychoterapii, której głównym założeniem jest dotarcie i usunięcie przyczyny zgłaszanych problemów - daje to szanse na trwałe pozbycie się problemu oraz na to, że problem nie powróci za jakiś czas pod postacią innego symptomu.
Pozdrawiam Panią i życzę powodzenia.
Emilia Sokołowska-Malec

Iwona Kamieńska
Pani Magdo. To, że postanowiła Pani coś z tym zrobić już samo w sobie świadczy o tym, że jest Pani na dobrej drodze do przejęcia kontroli :) Jest cały katalog skutecznych sposobów na radzenie sobie z lękiem utrudniającym funkcjonowanie. Sprawdzone, skuteczne metody stosowane są w różnych podejściach. Warto spróbować w którym podejściu i z jakim terapeutą czujemy się bezpiecznie i dobrze. To trochę tak jak z wyborem trenera, lekarza, stylisty... Czasem trzeba spróbować pracy z kilkoma specjalistami i finalnie zdecydować się na tego, z którym pracuje nam się najlepiej. Badania naukowe wskazują na bardzo wysoką skuteczność terapii poznawczo-behawioralnej w przypadku zaburzeń lękowych. Podejście to jednak nie wszystko - bardzo ważna jest także relacja pomiędzy terapeutą a pacjentem, a to, jaka ona będzie, to już zależy głównie od Człowieka, do którego Pani trafi i oczywiście od Pani.

Mariia Sirizinska
Witam,
Unikanie ludzi i ciągle zmartwienia mogą być objawami różnych procesów. Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się objawów jest precyzyjna diagnostyka i usuwanie przyczyny. Analiza transakcyjna ma w sobie instrumenty i metodyki dla zrozumienia i uświadomienia myśli, uczuć i zachowania oraz wzmacnianiu przemyślanego i świadomego wyboru zachowania dla ulepszenia jakości życia psychicznego.
Analizując Pani strach o złym wyborze , można zobaczyć, że Pani pomyślała o przyszłości i odczuła strach, którego zadaniem jest mobilizacja do działań dla zapewnienia poczucia bezpieczeństwa, co Pani i zrobiła napisawszy ten komentarz.
Z poważaniem, Mariia Sirizinska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Od jakiegoś czasu zmagam się z uczuciem, że moje życie nie zmierza w kierunku, który sobie wymarzyłam. Zaczęło się od momentu, gdy zauważyłam, że coraz częściej zastanawiam się nad tym, co osiągnęłam i czy to wystarczy. Te myśli prowadzą do lęku, który zaczyna mnie przytłaczać. Zaczęłam unikać sytuacji, które wcześniej były dla mnie normalne, bo boję się, że nie sprostam oczekiwaniom – swoim i otoczenia.
Czy to możliwe, że kryzys wieku średniego jest odpowiedzialny za te zaburzenia lękowe? Chciałabym wiedzieć, jakie kroki mogę podjąć, aby poradzić sobie z tym stanem. Czy są techniki, które mogłyby mi pomóc w radzeniu sobie z lękiem? Słyszałam, że terapia poznawczo-behawioralna jest skuteczna w takich przypadkach, ale nie jestem pewna, jak wygląda przebieg takiej terapii i czy rzeczywiście mogłaby mi pomóc uporać się z tym kryzysem.
Zależy mi na tym, aby odzyskać kontrolę nad swoim życiem i znowu cieszyć się codziennością. Jak długo może potrwać proces terapii, zanim zauważę pierwsze efekty? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady, które mogłyby mi pomóc w zrozumieniu i pokonaniu tych trudności.
Hej, mam pewien problem.
Od jakiegoś czasu zmagam się z takim lękiem przed przestrzeniami otwartymi, że każda próba wyjścia z domu to dla mnie ogromny stres. Gdy tylko pomyślę, że muszę wyjść na zakupy albo spotkać się z przyjaciółmi w parku, ogarnia mnie panika. Czuję, jakby mój świat się kurczył, zamykając mnie tylko w czterech ścianach. Ten strach zaczyna coraz bardziej kontrolować moje życie i utrudnia normalne funkcjonowanie. Jak najlepiej zacząć ten proces leczenia, żeby stopniowo przełamywać ten lęk? Będę naprawdę wdzięczna za każdą poradę na temat tego, jak zapanować nad lękiem i odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Chciałabym zrozumieć, jak długo może trwać ewentualna terapia i jakie są szanse na trwałe pokonanie tego problemu. Naprawdę potrzebuję wskazówek, które pozwolą mi cieszyć się życiem...