Wstecz

Nie wiem, który typ terapii wybrać - zmagam się z lękiem od kilku lat...

Witam wszystkich... zmagam się z lękiem już od kilku lat i dopiero teraz postanowiłam coś z tym zrobić. Ten lęk dosłownie przejmuje kontrolę nad moim życiem – unikam spotkań, znajomych, boję się robić rzeczy, które kiedyś były dla mnie normalne 😞 Znajomi mówią, że powinnam iść na terapię, ale nie wiem, którą wybrać... Słyszałam o różnych metodach, np. terapii poznawczo-behawioralnej, ale też innych podejściach. Macie jakieś doświadczenia? Która terapia najlepiej pomaga na takie objawy, jak unikanie ludzi i ciągłe zmartwienia? Boję się, że wybiorę źle i to mi wcale nie pomoże 😣
Jakub Redo

Jakub Redo

Dzień dobry!

Pani Magdo, istnieje wiele skutecznych metod leczenia lęku, a wybór konkretnej zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Terapia poznawczo-behawioralna jest rzeczywiście jednym z najczęściej rekomendowanych podejść. Skupia się ona na identyfikacji negatywnych myśli oraz zachowań, które podtrzymują lęk. Oprócz tego w trakcie terapii uczy się Pani kwestionować te myśli i zastępować bardziej realistycznymi. CBT obejmuje również techniki relaksacyjne i stopniowe oswajanie z sytuacjami lękotwórczymi.

Z mojego doświadczenia zalecam Pani również terapię akceptacji i zaangażowania (ACT). W jej trakcie uczy się Pani kilku elementów elastyczności psychologicznej, takich jak ważność, akceptacja, dystansowanie się od myśli i podejmowanie działań zgodnych z wartościami. Podobnie jak w przypadku CBT, skuteczność ACT w leczeniu lęku jest potwierdzona badaniami naukowymi. Warto zastanowić się, które z tych podejść bardziej do Pani przemawia.

Wszystkiego dobrego!
Jakub Redo

wczoraj

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne