Witaj,
Ogromnie zachęcam Cię do rozmowy na ten temat z Twoim psychoterapeutą. Serio! Rozumiem, że jesteście w relacji już jakiś czas i mam nadzieję, że czujesz się w niej dobrze i bezpiecznie. To, że masz wątpliwości, spostrzeżenia to nic złego i nie musi absolutnie być powodem do wstydu. Twój terapeuta to osoba, która jest po Twojej stronie :) i Waszym wspólnym celem jest to, żeby żyło Ci się lepiej. Taka wspólna rozmowa może pomóc Ci opowiedzieć o swoich obawach, trudnościach, pomóc podjąć decyzję czy i do kogo się wybrać na taką konsultację. Terapeuta znając Cię już jakiś czas może coś wyjaśnić podpowiedzieć. Ja bardzo często w swojej pracy psychoterapeutycznej jeśli tylko jest taka potrzeba wspólnie analizuję z pacjentem czy bierze pod uwagę farmakologię, zdarza mi się też współpracować z psychiatrą pacjenta jeśli decydujemy się na włączenie leków, właśnie po to aby wszyscy grali do jednej bramki. Farmakologia nie jest zła, czasem bardzo potrzebna. Ale tę decyzję podejmuje się indywidualnie po rozważeniu Twojej idywidualnej sytuacji. Nie musisz być w tej decyzji sam/sama. Trzymam za Ciebie kciuki!
Pozdrawiam, Magda
Zawsze warto odwiedzić psychiatrę, gdy pojawia się taka myśl i najlepiej, aby lekarz ocenił czy konieczne jest wdrożenie leków, czy wystarczy sama psychoterapia. Właśnie od tego są specjaliści. Proszę walczyć o swoje zdrowie psychiczne i korzystać ze wszystkich możliwych metod. To najlepsze co można zrobić dla siebie i swoich bliskich.
Łączę pozdrowienia i wspieram! Justyna Janiec-Palczewska