Brak umiejętności podjęcia decyzji - czy taka osoba wie w ogóle co robi?
Tomek
Edyta Kwiatkowska
Panie Tomku,
brak jakiejkolwiek umiejętności (synonimem są kompetencje) nie jest chorobą, a deficytem w danym obszarze. Umiejętność jest czymś, nad czym można popracować i sprawić, aby być skuteczniejszym w danej dziedzinie. Odpowiadając na Pana pytanie: jeśli ktoś ma deficyt w zakresie, np. zdolności komunikacyjnych, zarządzania czasem, adaptacji społecznej czy innych umiejętności to podjęta decyzja odpowiada poziomowi danej kompetencji, czyli jeśli poziom umiejętności jest niski, to decyzja, która została podjęta, bazuje na tym poziomie.
Służę pomocą, Edyta Kwiatkowska
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Panie Tomku,
Osoba, która ma trudności z podejmowaniem decyzji, często doświadcza wewnętrznego konfliktu i niepewności, które mogą wpływać na jej zdolność do dokonywania wyboru. To niekoniecznie oznacza, że jest "chora" w sensie klinicznym ale faktycznie może to być cecha osobowości lub skutek lęków, niskiej samooceny czy innych czynników psychologicznych. Osoba z trudnościami w podejmowaniu decyzji wie, co robi, ale może czuć się uwięziona w swoim lęku i niepewności, co może blokować jej możliwości podejmowania decyzji.
Świadomość problemu to pierwszy krok do znalezienia sposobów na lepsze radzenie sobie z takimi sytuacjami.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawislak
Beata Matys Wasilewska
Osoba, która ma trudności z podejmowaniem decyzji, często wie, że ma problem, ale może czuć się sparaliżowana przez lęk lub niepewność. Nie oznacza to, że nie wie, co robi – bardziej chodzi o to, że brakuje jej pewności siebie, by ruszyć naprzód. Może być zdezorientowana, przytłoczona różnymi opcjami albo obawiać się konsekwencji swoich wyborów.
Warto pamiętać, że trudności w podejmowaniu decyzji mogą być złożone i wynikać z wielu różnych przyczyn. Często osoby te potrzebują wsparcia, zrozumienia i cierpliwości, a niekiedy także profesjonalnej pomocy, aby zrozumieć, co stoi za ich problemami z decyzyjnością i jak sobie z nimi radzić.
W takiej sytuacji ważne jest wsparcie, które nie polega na podejmowaniu decyzji za nią, ale na dodaniu jej odwagi i pomaganiu zrozumieć, że brak działania też jest wyborem – i może prowadzić do długotrwałego niezadowolenia.
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Panie Tomku,
informacje podane przez Pana nie są wystarczające. Skąd wiadomo, że osoba ma deficyty w podejmowaniu decyzji? Czy była badana pod tym kątem? Ponadto pytanie, "czy ta osoba wie co robi" dobrze by było, żeby je odnieść do konkretnej sytuacji.
pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Czasami wracam myślami do przeszłości, a wtedy ogarniają mnie silne emocje i niepokój. Mam podejrzenie, że mogłem przeżyć traumę, a objawy, które zauważam, mogą wskazywać na PTSD. Nocne koszmary to już właściwie codzienność, a za dnia męczą mnie natrętne myśli o tym, co się wydarzyło.
<Witam!
Chciałbym zadać pytanie, na jaki typ zaburzenia lub zachowania wskazuje: używanie w agresywnych, poniżających wiadomościach emotikonek o wydźwięku pozytywnym, jak np. serduszka, uśmiechy, całusy.
Dziękuje z góry za odpowiedz
Dzień dobry,
mój przyjaciel lat 52 (znamy się od szkoły podstawowej) dziwnie się zachowuje. Odwiedza mnie np. w pracy lub w domu, rozmawiamy długo, zawsze mamy temat do rozmów, rozmawia też z moimi współpracownikami, z rodziną. Niby wszystko ok, ale zauważyłem, że ma nastawiony w tel
Mam problem.
Umówiłam się do psychologa, bo już nie radzę sobie z sobą. Rodzina nie akceptuje psychologów dla osób dorosłych.
Rodzina - to mąż, moja mama i tata, z którymi mieszkamy. Uważają, że powinnam sama radzić sobie z problemami, w końcu jestem dorosła i znaleźć po
Czasami czuję, że ta cała izolacja, której każdy z nas musiał doświadczyć, wpłynęła na mnie bardziej, niż się spodziewałam. Byłam zawsze osobą towarzyską, ale zamknięcie w czterech ścianach sprawiło, że poczułam wielką samotność, a z nią przyszła depresja. Nadal każdy dzień ciągnie się w nieskońc
Dzień dobry,
Mam zaburzenie lękowe, chodzę od 1,5 roku na psychoterapię Gestalt. Jest to pełnopłatna terapia.
Dodatkowo od kilku miesięcy stosuje farmakoterapię.
Moje zaburzenie jest bardzo silne i połączone z objawami somatycznymi. Zauważyłem, że terapia raz w ty
Dzień dobry,
gdzie można się udać w celu otrzymania kompleksowej diagnozy psychologicznej? Chodzi o wywiad, testy w kierunku ADHD, zaburzeń lękowych, zaburzeń osobowości.
Chodzi o zdefiniowanie problemu i opinię psychologiczną. Zależy mi na tym, żeby wykonać to na NFZ.&n
Dzień dobry,
moje pytanie dotyczy takiej sprawy, czy terapeuta powinien kontaktować się z pacjentem poza sesją?
Wysyłając mu różne filmiki oraz pisząc o odczuciach po sesji? Jestem trochę zaniepokojona takim zachowaniem.
Dzień dobry.
Z góry będę wdzięczna za pomoc, choć jestem świadoma, że mogę nie dostać odpowiedzi. Chodzę z mężem na terapię par.
Od trzech poprzednich sesji mam wrażenie, że terapeutka jest stronnicza. Zwróciłam uwagę, że nie czuję się równo traktowana z mężem, że terape
Czy to nie dziwne, że psycholog, który nie jest psychoterapeutą, zawiera kontrakt z pacjentem i nazywa go kontraktem terapeutycznym? Czy nie dziwny jest zapis o pracy jedynie ze zdrowymi psychicznie osobami niemającymi problemów z komunikacją? Myślałam, że psycholog właśnie takim osobom ma pomóc.
Dzień dobry,
ostatnio na terapii moja terapeutka powiedziała mi, że brakuje mi relacji z obiektem i że nie mam go uwewnętrznionego, że będziemy nad tym pracować. Moje ego jest zbyt słabe, ale za to mam dużą nadbudowę.
Co to znaczy, na czym ta praca będzie polegać? <
Dzień dobry, Dlaczego terapeuci, psychologowie i psychiatrzy wymagają od pacjenta powiedzenia, w jakim zawodzie pracuje? "Specjaliści", z którymi miałam do czynienia, mówili, że to bardzo ważna informacja, że bez tego nie da się pomóc pacjentowi, mówili, że jeszcze nie spotkali się z sytuacją, że
Witam,
od miesiąca uczestniczę w terapii na dziennym oddziale leków i nerwów. Omawialiśmy mój problem, który bardzo mnie porusza. Jedna z terapeutek powiedziała, że chce do niego powrócić w kolejnym tygodniu. Kiedy nadszedł ten czas i zaczęliśmy nad nim pracować, druga powiedziała, że ma d