Left ArrowWstecz

Czy brak ruchu może skutkować problemami z myśleniem?

Czy prawie kompletny brak ruchu skutkuje problemami z rozumieniem, uwagą i myśleniem?
User Forum

Petysana

10 miesięcy temu
Patryk Falerowski

Patryk Falerowski

Dzień dobry,

Brak ruchu może negatywnie wpływać na funkcje poznawcze, takie jak rozumienie, koncentracja i myślenie, o których Pani wspomina. Warto jednak pamiętać, że na te funkcje wpływają także inne czynniki, takie jak np. stres, jakość snu, dieta, stan emocjonalny oraz choroby psychiczne i fizyczne. Nasz mózg, podobnie jak ciało, potrzebuje odpowiedniego „ćwiczenia”, aby dobrze funkcjonować. Aktywność fizyczna, o którą Pani pyta, wspiera m.in. przepływ krwi do mózgu, co sprzyja lepszej koncentracji i sprawniejszemu myśleniu.

Jeśli zauważa Pani u siebie trudności z koncentracją lub inne problemy poznawcze, warto rozważyć wprowadzenie niewielkich zmian w codziennym trybie życia, takich jak regularna aktywność fizyczna, lepsza higiena snu czy techniki redukcji stresu. Jeśli jednak te trudności wpływają na Pani codzienne funkcjonowanie, zachęcam do wizyty kontrolnej u lekarza oraz konsultacji z psychologiem-diagnostą, który może przeprowadzić odpowiednie testy diagnostyczne.

Pozdrawiam,

Patryk Falerowski

10 miesięcy temu
Zuzanna Nieradzik

Zuzanna Nieradzik

Oczywiście! Siedzący tryb życia może znacząca pogorszyć nasze funkcje poznawcze. 

Niski poziom ruchu może wpłynąć na pamięć, uwagę, koncentrację i myślenie m.in. poprzez spowolnienie procesów powstawania nowych połączeń w naszym mózgu, które tworzą się np. gdy się czegoś uczymy, coś chcemy zapamiętać. Wraz z wiekiem ten proces ulega naturalnemu spowolnieniu, więc osoby starsze mają większą trudność z zapamiętywaniem nowych informacji, natomiast zdecydowanie lepiej pamiętają sytuacje i fakty ze swojej młodości. 

Poziom aktywności wpływa także na rozwój demencji i zaburzeń psychicznych takich jak np. zaburzenia nastroju, które również oddziaływują na funkcje poznawcze. Dodatkowo regularne ćwiczenia fizyczne mogą poprawić jakość naszego snu, który jest również bardzo ważny w aspekcie pamięci, uwagi i koncentracji. 

9 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak poradzić sobie z natłokiem natrętnych myśli?
Jak poradzić sobie z natłokiem natrętnych myśli?
Czy da się mieć ciszę w głowie?
Czy da się mieć ciszę w głowie?
Jak mam myśleć, jak nie mam myśli ani emocji, a parę miesięcy czułam swoje myśli a teraz nie?
Jak mam myśleć, jak nie mam myśli ani emocji, a parę miesięcy czułam swoje myśli a teraz nie?
Jak mam myśleć, jak nie mam żadnych myśli w głowie?
Jak mam myśleć, jak nie mam żadnych myśli w głowie?
Niska samoocena i nadmierne myślenie wpływają na całe moje życie. Co mogę zrobić, by to zmienić?
Niska samoocena i nadmierne myślenie wpływają na całe moje życie. Co mogę zrobić, by to zmienić?
Mam wrażenie, że nie mam w głowie żadnych myśli, pustkę.
Nie mam myśli przepływających przez moją głowę.
Brak myśli w głowie, nadmierna senność, poczucie otępienia. Nie wiem, co się dzieje
Nie mam myśli w głowie, tylko oczy I nic więcej Z dnia na dzień mózg wyłączony dosłownie, jakby już nie dopuszczał do siebie żadnych myśli. Skończyło się tak, że tym czym się stresowałem, przejmowałem już się nie przejmuję a pustka w głowie została. U mnie z myślami jest tak, że nie mam ich stałego przepływu, nie czuje ich w głowie, żeby myśleć muszę na siłę się zmuszać i doszukiwać się ich gdzieś w głębokiej podświadomości, to zupełnie nienaturalne .Czyli zero automatycznych/spontanicznych myśli, czuję się jakbym był bez mózgu, tylko oczy i nic więcej. Pustka powoduje, że człowiek się obawia wszystkiego, czy to załatwiać jakieś sprawy, czy nawet wyjścia do sklepu i kupienia czegokolwiek. Taki strach i niepewność. Odkąd to się zaczęło to żyje jak zombie, chodzę po domu, jem, piję i śpię i tak dzień w dzień to samo. Z powodu niemyślenia nie rozmawiam, prawie nic nie robie!!! Następne dni mijają tak, jak poprzednie. Do tego otępienie, nadmierna senność, potrafię spać po 12-15h. Z tego co pamiętam to moja głowa jest pusta przez całe dnie dosłownie, ogólnie czuję ciszę.
Czy można wyjść całkowicie z zaburzeń?
Czy z osobowości unikającej, nerwicy lękowej i dystymii da się całkowicie wyjść?
Czy zwiększenie ruchu ma szansę pomóc na zaburzenia funkcji poznawczych w depresji?
Czy zwiększenie ruchu ma szansę pomóc na zaburzenia funkcji poznawczych w depresji?