OCD - czy zanik pamięci jest jednym z objawów?
Anonimowo
Anna Ulatowska
Dzień dobry.
Samo OCD nie wpływa na występowanie zaburzeń pamięci. Natomiast w konsekwencji występowania zaburzenia obsesyjno-kompulsyjnego mogą pojawić się deficyty poznawcze i dotyczą one głównie dysfunkcji wykonawczych. Natomiast jak na razie nie udało się opracować jednolitej charakterystyki funkcjonowania poznawczego. Można jedynie wnioskować, że OCD angażuje sporą część zasobów umysłowych i Twoja uwaga jest skupiona na kontrolowaniu niechcianych myśli co może wpływać na rejestrowanie i przechowywanie nowych wspomnień. Stany derealizacji i depersonalizacji znacznie mogą wpłynąć na próby odtworzenia w pamięci zdarzeń - przy występowaniu stanów odrealnienia może się wydawać, że wszystko jest za mgłą, jakby zamazane co znacznie utrudnia później odtworzenie w pamięci tego co się działo.
Aby dobrać odpowiednie techniki do radzenia sobie z opisaną trudnością dobrze byłoby skonsultować się z psychoterapeutą - rozumiem, że terminy są dość odległe, lecz może warto poszukać kogoś on-line, jeśli stacjonarnie jest to mało wykonalne z terminami. Dobranie odpowiednich technik pomocowych wydaje się niezbędne w zgłaszanej przez Panią/Pana trudności.
Serdecznie pozdrawiam
Anna Ulatowska
Beata Matys Wasilewska
W stanach wysokiego lęku, zwłaszcza w przypadku OCD, umysł często skupia się na obsesyjnych myślach i kompulsywnych zachowaniach, co może prowadzić do rozproszenia uwagi i trudności w przetwarzaniu bieżących informacji. Kiedy jesteśmy w stanie chronicznego stresu czy lęku, nasz mózg może mieć problem z tworzeniem nowych wspomnień lub z efektywnym ich przechowywaniem. W efekcie możesz doświadczać uczucia, że coś "umknęło" lub że wydarzenia są mało wyraźne. To nie jest dosłowny zanik pamięci, ale raczej wynik zaburzeń koncentracji i przetwarzania informacji przez mózg w stanie ciągłego napięcia.
Dodatkowo derealizacja może sprawiać, że świat wokół wydaje się nierealny, jakbyś była w jakimś odrealnionym filmie, co może skutkować tym, że wydarzenia z dnia poprzedniego wydają się niewyraźne lub mało rzeczywiste. Depersonalizacja, z kolei, jest stanem, w którym możesz czuć się oddzielona od swojego ciała lub emocji, co także może wpływać na zdolność do tworzenia wspomnień i ich przechowywania.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam,
mój problem od zawsze i źródło wiecznych sprzeczek z mężem. Pochodzę z rodziny, gdzie ojciec nie miał kolegów, nie wychodził na przysłowiowe piwo. Mama też nie, nie pracowała.
Wyszłam za mąż ponad 10 lat temu. Mąż domator.
Czasami były jakieś wyjścia
(bardzo przepraszam, że tak się rozpisałam. Może nie będzie chciało się komuś tego czytać, ale potrzebuję pomocy )
Witam,
mam za 3 miesiące 17 lat i mam problemy z agresją, jakieś działania impulsywne, pustkę derealizacja itp i straszne lęki. Chciałabym napisać o tych lękach,
Dzień dobry,
zwracam się w sumie z paroma drobnymi problemami.
Od ponad roku próbuje leczyć zaburzenia lękowe i jakoś to idzie. Niestety, ale chodzę jeszcze do szkoły, w której jestem przez to oceniana przez nauczycieli przez ich wizję na temat tego wszystkiego. Przez os
Witam,
chcę wiedzieć, co mówią te objawy czy to jakieś zaburzenie? Borderline? Depresja?
Nie, że chcę diagnozy, po prostu z ciekawości chcę opinii doświadczonych psychologów itp.
Jak z państwa strony to wygląda?
Objawy z tekstu:
1. Psychi
Witam,
od jakiegoś czasu zmagam się z bardzo intensywnymi, nadmiernymi myślami dotyczącymi mnie, moich uczuć, mojej partnerki oraz moich uczuć w relacji.
Potrafię przez 2 dni zastanawiać się nad swoimi uczuciami i już sobie wkręcić, że się wypalają, a nagle o poranku dnia trze
Od ok. 3 miesięcy zmagam się z takim problemem.
Gdy położę się spać po ok. 2-3 minutach nagle zaczynam odczuwać taki silny lęk, zaczyna drżeć moim ciałem, serce szybko bije, czuje niepokój. Czuję jakbym była w innym świecie, nie wiem co się ze mną dzieje. Czy to mogą być ataki paniki
Dzień dobry,
mam lęki związane z wizytą u lekarza i czekaniem na wyniki, nawet podczas badań okresowych. Nakręcam się, czytając w internecie — mam czarnowidztwo. Nie radzę sobie z tym stresem. Moje myśli krążą wokół jednego, nawet jak teoretycznie się czymś zajmę, to i tak moje myśli błądz
Czuję, że ten perfekcjonizm zaczął mnie dosłownie przerastać. Odkąd pamiętam, zawsze każdy coś ode mnie chciał.
Wszyscy oczekiwali, żebym był najlepszy, ciągle wysokie wymagania czy to rodzice, czy też w szkole. Później sam zacząłem sobie takie stawiać i stało się to częścią mojego ży
Mam wrażenie, że ludzie wokół mnie mają ukryte intencje, nawet jeśli ich w ogóle nie znam, typu na spacerze/ w sklepie. Kiedyś to olewałem, teraz mam wrażenie, że to ja robię z siebie idiotę publicznie. Natomiast czuję, jakby mnie obserwowali i życzyli źle. Nie wiem skąd to się bierze. Nie wiem d
Ostatnio zauważyłam, że pandemia znacząco nasiliła mój lęk społeczny. Każda konieczność wyjścia z domu, czy to do sklepu, czy na spacer, wiąże się z ogromnym stresem. Zdarza się, że wymyślam najgorsze scenariusze, jakby każdy kontakt z inną osobą mógł skończyć się dla mnie katastrofą. Unikam miej
Ostatnio doświadczyłam sytuacji, w której niespodziewanie pojawił się atak paniki i to w zupełnie nieoczekiwanym momencie. Byłam w sklepie, kiedy nagle poczułam przytłaczający lęk, serce zaczęło mi bić jak oszalałe, a ręce drżały. Wszystko wokół mnie wydawało się nierealne. Zaczęłam się zastanawi
Dzień dobry. Będę mieć niedługo operację wszczepienia endoprotezy biodra z dostępu przedniego.
Ale ponieważ jestem sam, nie mam własnej rodziny, jak i dalszej- brat, siostra, to niestety, ale PANICZNIE SIĘ BOJĘ 99% kalectwa około 1 miesiąca po zabiegu, samej operacji boję się w 25%.