Wstecz

Czy medytacja i oddechy naprawdę działają?

Hej, może ktoś podpowie... Od jakiegoś czasu po prostu nie mogę przestać się stresować 😣 Każdy dzień w pracy to męka – od rana czuję, jakby serce miało mi wyskoczyć z klatki, a nawet po pracy nie mogę się wyciszyć… Cały czas analizuję, co zrobiłem źle, co jeszcze powinienem zrobić, co mogłem zrobić lepiej 🤯 Bliscy mówią, że jestem wiecznie zmęczony i drażliwy, a ja wiem, że to prawda, ale nie umiem inaczej... Czy są jakieś techniki relaksacyjne, które naprawdę działają? 😞 Słyszałem coś o medytacji i oddechach, ale czy to naprawdę może pomóc komuś takiemu jak ja?

Marta

21 godzin temu
Justyna Papurzyńska-Parab

Justyna Papurzyńska-Parab

Witam,

To prawda, że techniki relaksacyjne- medytacja, techniki oddechowe, a także trening uważności są przydatne w zaburzeniach lękowych. Jednak najlepszą skuteczność mają w połączeniu z terapią, podczas której bedzie mógł Pan przyjrzeć się przyczynom swoich zaburzeń, zrozumieć je i wypracować strategie radzenia sobie z objawami. Samo uświadomienie sobie źródła swoich problemów ma już wartość leczącą, więc warto przyjrzeć się swojemu lękowi pod okiem specjalisty.

Natomiast jeśli objawy bardzo utrudniają lub niemal uniemożliwiają codzienne, normalne funkcjonowanie, warto rozważyć konsultację psychiatryczą i, jeśli takie będzie zalecenie lekarza, zastanowić się nad wsparciem farmakologicznym. 

Pozdrawiam gorąco,

Justyna Papurzyńska- Parab, psycholog.

20 godzin temu
Urszula Małek

Urszula Małek

Widzę, że zmagasz się z dużym stresem – to trudna sytuacja i to bardzo dobrze, że szukasz pomocy i jesteś otwarty na różne rozwiązania. To, co opisujesz, wskazuje na chroniczne napięcie, które może wyczerpywać emocjonalnie i fizycznie. Jest kilka technik, które mogą pomóc zredukować te odczucia na co dzień, więc chętnie podpowiem, od czego warto zacząć.

Techniki oddechowe: Rzeczywiście, praca z oddechem jest skutecznym sposobem na uspokojenie układu nerwowego. Możesz wypróbować np. oddech 4-4-8 – polega na wdechu przez 4 sekundy, zatrzymaniu oddechu na 4 sekundy, a następnie wydechu przez 8 sekund. Regularne ćwiczenia tego typu mogą pomóc Twojemu ciału przyzwyczaić się do relaksu.

Medytacja mindfulness: Medytacja uczy nas akceptacji emocji i myśli bez oceniania ich, co pozwala stopniowo redukować potrzebę nieustannego analizowania. Może to być prosty trening, w którym skupiasz uwagę na oddechu, a kiedy myśli zaczynają uciekać, łagodnie wracasz do swojego oddechu.

Ćwiczenia progresywnego rozluźniania mięśni: Jest to technika polegająca na stopniowym napinaniu i rozluźnianiu poszczególnych grup mięśni. Pozwala zidentyfikować napięcie w ciele i lepiej kontrolować fizyczne reakcje na stres.

Wsparcie psychoterapeutyczne: Techniki relaksacyjne mogą być skuteczne, ale czasem trudno jest w pełni poradzić sobie z chronicznym stresem samodzielnie. Wsparcie terapeuty może pomóc dotrzeć do przyczyn stresu i wypracować bardziej trwałe sposoby radzenia sobie z nim.

Jeśli jesteś gotowy, wypróbuj jedną lub dwie z tych metod, a jeśli zauważysz, że stres dalej utrudnia Ci codzienne funkcjonowanie, rozważ konsultację z terapeutą. Samo dbanie o siebie i próbowanie nowych technik to już duży krok w stronę zmiany.

Życzę wszystkiego dobrego,

Urszula Małek

12 godzin temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne