Wstecz

Stres od razu po przebudzeniu, drażliwość i zmęczenie. Techniki relaksacyjne?

Hej, może ktoś podpowie... Od jakiegoś czasu po prostu nie mogę przestać się stresować 😣 Każdy dzień w pracy to męka – od rana czuję, jakby serce miałemo mi wyskoczyć z klatki, a nawet po pracy nie mogę się wyciszyć… Cały czas analizuję, co zrobiłem źle, co jeszcze powinienem zrobić, co mogłem zrobić lepiej 🤯 Bliscy mówią, że jestem wiecznie zmęczony i drażliwy, a ja wiem, że to prawda, ale nie umiem inaczej... Czy są jakieś techniki relaksacyjne, które naprawdę działają? 😞 Słyszałem coś o medytacji i oddechach, ale czy to naprawdę może pomóc komuś takiemu jak ja?

Piotr

22 godziny temu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Bywają takie momenty w życiu, w których człowiek własnym myśleniem zapędzi się w "kozi róg". 

Techniki mindfulness i relaksacje są świetnym narzędziem wspomagającym nasza uważność i wypracowanie balansu emocjonalnego. Jednakże nie zawsze zredukują napięcie i odetną człowieka od ciągłej analizy i gonitwy myśli, szczególnie gdy człowiek nie rozumie dlaczego tak się zachowuje. 

Warto by rozważył pan rozmowę z psychoterapeutą by przyjrzeć się temu co spowodowało przyjęcie takiej postawy w pracy i zamartwiania się . Rozmowa może pozwolić nie tylko na uwolnienie się emocji jakie panu towarzyszą w pracy ale także zobaczenie co można zmienić w podejściu swoim na co dzień by odzyskać spokój i poczucie kontroli.

Pozdrawiam

Beata Matys Wasilewska

9 godzin temu
Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Rozumiem, że opisane objawy są przyczyną cierpienia. Wyglądają na problem związny z lękiem. Zachęcam do skorzystania z psychoterapii, żeby dowiedzieć się, skąd te trudności. W procesie psychoterapeutycznym pracuje się nad odkryciem źródła cierpienia, złagodzeniem lub wyeliminowaniem objawów. Najwyraźniej niekoniecznie pojawia się sytuacja zewnętrzna, ale bodźcem wyzwalającym lęk są myśli, ruminacje, zamartwianie się. Powoduje to adekwatne emocje. Oczywiście zaciekawia, dlaczego Pan analizuje swoje zachowanie, jest niepewien, czy zrobił coś właściwie, ,,lepiej". Rozumiem, że czuje Pan, że wykonuje działania, czy zachowuje się niewystarczająco dobrze. To również jest do pracy na psychoterapii, żeby przyjrzeć się Pana poczuciu wartości. 

Może zaciekawi Pana książka dla pacjenta ,,Umysł ponad nastrojem" Ch. Padesky i D. Greenberga. Pozdrawiam

Katarzyna Waszak - psychoterapeuta

6 godzin temu
Asia Zioło

Asia Zioło

Myślę, że małe rzeczy mogą zapoczątkować zmiany, które doprowadzą do oczekiwanego efektu i że wszystko zaczyna się od tego pierwszego kroku. Na pewno nie zaszkodzi spróbować. W tym wszystkim też usłyszałam, że taka sytuacja trwa od jakiegoś czasu, co znaczy, że nie zawsze tak było. Co się zmieniło? Co było inaczej, czego więcej, czego mniej wówczas? Z pewnością warto porozmawiać z kimś, bo żyjąc "w męce", trudno samemu wyjść i popatrzeć na to z boku, z dystansem. A i zmęczenie nie pomaga w tej sytuacji. Taki chroniczny stan, gdy nie mamy zasobów, by sobie poradzić, może dalej się rozwijać. Mam nadzieję, że znajdzie Pan wsparcie na tej drodze - trzymam mocno kciuki!

4 godziny temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne