- Strona główna
- Forum
- rozwój i praca, zaburzenia lękowe
- Stres i lęk...
Stres i lęk związany z pracą - jak można to naprawić?
Ostatnio mam wrażenie, że stres dosłownie mnie zjada. Praca, która kiedyś była dla mnie czymś super, teraz wydaje się tylko ciągłym źródłem frustracji, i zaczynam odczuwać lęk przed pójściem tam. Wkręcam sobie, że koledzy z pracy mnie nie lubią i tak w kółko. Nawet kiedy mam wolne, nie umiem się od tego odciąć – myśli o zadaniach i obowiązkach ciągle mnie dopadają. Czuję się, jakbym codziennie walczyła o przetrwanie, a zmęczenie i zniechęcenie tylko się nakręcają.
Jak sobie radzić, kiedy stres staje się przytłaczający i nie daje nawet chwili wytchnienia? Chciałabym znów poczuć, że potrafię cieszyć się chwilą, ale teraz wydaje się to kompletnie poza moim zasięgiem.
Joanna
Urszula Jędrzejczyk
Dzień dobry
Pani Joanno zachęcałabym do umówienia się na wizytę do psychologa (online lub na żywo) w celu porozmawiania o tym przytłaczającym stresie.
Uważam, że często ważnym punktem, od którego warto zacząć temat radzenie sobie w stresie, jest lepsze poznanie mechanizmu, jak on działa, po co itp. Im lepiej coś znamy, wiemy, jak działa, tym mniej się tego boimy. Być może w tym przypadku jest podobnie?
Jeśli chodzi o jakieś techniki pomagające radzić sobie w stresie, to jest ich całkiem dużo. Może to być medytacja, wizualizacja, relaksacja ciała, ćwiczenie "na co mam wpływ", nauka oddechu itp. Wybór i dopasowanie ćwiczeń to kwestia indywidualna, w której mógłby pomóc, na początku wspomniany, psycholog.
Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk

Zobacz podobne
Pracuję w wysoce konkurencyjnym środowisku, gdzie tempo pracy jest zawrotne, a oczekiwania stale rosną. Ostatnio zacząłem zauważać u siebie objawy wypalenia zawodowego. Codzienny stres związany z obowiązkami zawodowymi i presją osiągania coraz lepszych wyników zaczyna mnie przytłaczać. Często odczuwam zmęczenie, brak motywacji oraz trudności w koncentracji. Słyszałem o medytacji i technikach relaksacyjnych, ale nie wiem, czy to wystarczy. Obawiam się, że jeśli nic z tym nie zrobię, moje zdrowie psychiczne i zawodowe mogą ucierpieć...
Pracuję w naprawdę wymagającym środowisku, gdzie tempo jest szalone, a wymagania ciągle rosną. Coraz częściej czuję, jak dopada mnie chyba wypalenie zawodowe.
Codzienny stres związany z obowiązkami i ogromną presją zaczyna mnie przytłaczać.
Zmęczenie, brak motywacji i problemy z koncentracją to teraz moja codzienność. Zastanawiam się, jak sobie radzić ze stresem, który nie daje mi spokoju. Boję się, że jeśli nic z tym nie zrobię, moje zdrowie psychiczne może się załamać.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, jak sobie radzić w tej sytuacji.