Ciągle się stresuje przez co prawie nie śpię
Marek

Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Kawa i niezbilansowana dieta może nasilać objawy niepokoju, ale nie powinna wywoływać takich efektów fizycznych.
Warto zacząć od poszerzonych badań -tj.. morfologia, poziom hormonów. Dopiero gdy wykluczy się czynnik fizyczny warto skonsultować temat z psychiatrą i psychoterapeutą by ustalić przyczyny psychologiczne stanu zdrowia i podjąć odpowiednie kroki by odzyskać równowagę.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska

Iga Machalewska
To, co opisujesz – stres, bezsenność, kołatanie serca – to objawy, które mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak dieta, styl życia czy kwestie zdrowotne. Dlatego zachęcam Cię, by skonsultować się ze specjalistą, który pomoże określić, co może być źródłem tych objawów, i przeprowadzi ewentualne badania.
Równocześnie spróbuj wprowadzać zmiany samodzielnie – krok po kroku np wg modelu SEEDS, który skupia się na pięciu kluczowych obszarach wspierających zdrowie:
Social Relations (Relacje społeczne):
Rozmowa z kimś bliskim, kto Cię wysłucha, może być ogromnym wsparciem. Czasem samo podzielenie się swoimi emocjami pomaga poczuć ulgę. Jeśli masz poczucie, że jest tego za dużo, psycholog pomoże spojrzeć na sytuację z innej perspektywy i znaleźć sposoby na zarządzanie stresem.
Exercise (Ćwiczenia fizyczne):
Regularny ruch, nawet w lekkiej formie, jak spacery, joga czy rozciąganie, pomaga obniżyć poziom stresu. Wybierz coś, co sprawia Ci przyjemność – aktywność fizyczna to nie tylko korzyści dla ciała, ale też chwila odprężenia dla umysłu.
Education (Edukacja):
Zrozumienie, jak styl życia wpływa na Twój organizm, daje poczucie kontroli. Może zainteresuje Cię tematyka mindfulness, technik oddechowych czy zdrowego odżywiania. Warto sięgać po takie narzędzia, bo każda zdobyta wskazówka to krok w stronę lepszego samopoczucia.
Diet (Dieta):
Masz rację, że kawa, cola i słodycze mogą nasilać Twoje objawy. Spróbuj je stopniowo ograniczać, wprowadzając produkty wspierające układ nerwowy, takie jak: Magnez, Omega-3, Węglowodany złożone.
Drobne zmiany w diecie mogą przynieść duże efekty.
Sleep (Sen):
Brak snu może nasilać objawy lękowe i stres. Wprowadź wieczorne rytuały wyciszające, np. ograniczenie czasu przed ekranami, relaksacyjną kąpiel czy medytację. Zadbaj o stałe godziny snu i stopniowo ograniczaj kofeinę w ciągu dnia.
Pamiętaj, że każdy mały krok ma znaczenie. A jeśli poczujesz, że objawy są bardzo uciążliwe, nie wahaj się sięgnąć po profesjonalne wsparcie – to oznaka troski o siebie.
Pozdrawiam,

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mam problem, który zaczyna mnie trochę martwić. Coraz częściej budzę się w środku nocy z tak silną chęcią na przekąskę, że nie mogę się powstrzymać, nawet jeśli wiem, że tak naprawdę nie jestem głodna. To uczucie mnie wykańcza – psuje mi sen, a potem cały dzień jest trudniejszy.
Czy takie nocne podjadanie faktycznie może być związane z dietą albo stresem? Może powinnam spróbować jeść inaczej – np. większe śniadania, albo unikać cukru przed snem? A może to bardziej coś w głowie i trzeba ogarnąć stres albo jakieś emocje, które ciągną mnie do jedzenia?
Myślę, czy nie spróbować jakiejś terapii, ale nie wiem, czy to odpowiedni kierunek.
Przez ostatnie 5 lat pracowałam w bardzo stresującej pracy.
Tak naprawdę przez 7 dni w tygodniu był nacisk ze strony szefa, również wieczorami, bo to była praca na wyższym stanowisku, pod ogromną presją. Zauważyłam, że wykreowały się u mnie nawyki lękowe. To znaczy, teraz mam inną pracę, z tamtą nie mam kontaktu - de facto nie mam wiele stresu w życiu, a codziennie rano budzę się maksymalnie zestresowana, przebudzam się już od 6 godzinę przed budzikiem i jestem w półśnie, przez co potem jestem wymęczona w ciągu dnia. Mam huśtawki nastroju, ale najczęściej wieczorem pojawia się u mnie jakiś stan niepokoju. Dodam, że na sen popalam zioło przepisane normalnie przez lekarza, które mnie uspokaja z reguły, ale czasami jak pokryje mi się to z napadem myśli stresowych, to nagle mam wysoki puls i dość źle się czuje. Pytanie, jak sobie z tym poradzić?
Trudno mi się cieszyć z życia, gdy czuję, że mój organizm musi się cały czas bać i stresować, co jest nawykiem w pracy, którą skończyłam w wakacje 2024.
Proszę o pomoc