Ciągle się stresuje przez co prawie nie śpię
Marek
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Kawa i niezbilansowana dieta może nasilać objawy niepokoju, ale nie powinna wywoływać takich efektów fizycznych.
Warto zacząć od poszerzonych badań -tj.. morfologia, poziom hormonów. Dopiero gdy wykluczy się czynnik fizyczny warto skonsultować temat z psychiatrą i psychoterapeutą by ustalić przyczyny psychologiczne stanu zdrowia i podjąć odpowiednie kroki by odzyskać równowagę.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Iga Machalewska
To, co opisujesz – stres, bezsenność, kołatanie serca – to objawy, które mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak dieta, styl życia czy kwestie zdrowotne. Dlatego zachęcam Cię, by skonsultować się ze specjalistą, który pomoże określić, co może być źródłem tych objawów, i przeprowadzi ewentualne badania.
Równocześnie spróbuj wprowadzać zmiany samodzielnie – krok po kroku np wg modelu SEEDS, który skupia się na pięciu kluczowych obszarach wspierających zdrowie:
Social Relations (Relacje społeczne):
Rozmowa z kimś bliskim, kto Cię wysłucha, może być ogromnym wsparciem. Czasem samo podzielenie się swoimi emocjami pomaga poczuć ulgę. Jeśli masz poczucie, że jest tego za dużo, psycholog pomoże spojrzeć na sytuację z innej perspektywy i znaleźć sposoby na zarządzanie stresem.
Exercise (Ćwiczenia fizyczne):
Regularny ruch, nawet w lekkiej formie, jak spacery, joga czy rozciąganie, pomaga obniżyć poziom stresu. Wybierz coś, co sprawia Ci przyjemność – aktywność fizyczna to nie tylko korzyści dla ciała, ale też chwila odprężenia dla umysłu.
Education (Edukacja):
Zrozumienie, jak styl życia wpływa na Twój organizm, daje poczucie kontroli. Może zainteresuje Cię tematyka mindfulness, technik oddechowych czy zdrowego odżywiania. Warto sięgać po takie narzędzia, bo każda zdobyta wskazówka to krok w stronę lepszego samopoczucia.
Diet (Dieta):
Masz rację, że kawa, cola i słodycze mogą nasilać Twoje objawy. Spróbuj je stopniowo ograniczać, wprowadzając produkty wspierające układ nerwowy, takie jak: Magnez, Omega-3, Węglowodany złożone.
Drobne zmiany w diecie mogą przynieść duże efekty.
Sleep (Sen):
Brak snu może nasilać objawy lękowe i stres. Wprowadź wieczorne rytuały wyciszające, np. ograniczenie czasu przed ekranami, relaksacyjną kąpiel czy medytację. Zadbaj o stałe godziny snu i stopniowo ograniczaj kofeinę w ciągu dnia.
Pamiętaj, że każdy mały krok ma znaczenie. A jeśli poczujesz, że objawy są bardzo uciążliwe, nie wahaj się sięgnąć po profesjonalne wsparcie – to oznaka troski o siebie.
Pozdrawiam,
Rafał Lasek
Dzień dobry.
To, co opisujesz, rzeczywiście może mieć związek z dietą, szczególnie jeśli pijesz dużo kawy, coli i sięgasz po słodycze. Kofeina, która jest obecna w kawie i coli, stymuluje układ nerwowy, co w sytuacji przewlekłego stresu może dodatkowo nasilać objawy takie jak kołatanie serca czy trudności ze snem. Podobnie szybki skok cukru we krwi po zjedzeniu słodyczy może prowadzić do gwałtownych spadków energii, co również wpływa na nastrój i poziom stresu.
Pierwszym krokiem mogłoby być stopniowe ograniczanie kawy i innych źródeł kofeiny – na przykład zmniejszenie liczby filiżanek dziennie lub wybór kawy bezkofeinowej.
Warto również zwrócić uwagę na to, jak wygląda Twoja wieczorna rutyna. Jeśli pijesz kawę lub jesz słodycze późnym popołudniem lub wieczorem, może to dodatkowo utrudniać zasypianie. Spróbuj na 2-3 godziny przed snem wybierać lekkie posiłki i unikać kawy/coli.
Jeśli chodzi o uspokojenie organizmu, mogą Ci pomóc techniki relaksacyjne, takie jak ćwiczenia oddechowe (np. oddech 4-7-8) czy relaksacja mięśni Jacobsona. Kiedy będziesz miał już trochę więcej przestrzeni "w głowie" to możesz zastanowić się jak wygląda Twój typowy dzień i co powoduje u Ciebie najwięcej stresu. Może to jakieś typowe sytuacje życiowe? A być może konkretne myśli, które nie dają Ci spokoju? Zyskasz wtedy większą jasność na co do przyczyn swojego stresu i będziesz mógł przemyśleć potencjalne rozwiązania.
Jeśli stres i problemy ze snem będą się utrzymywać, warto rozważyć konsultację z lekarzem lub psychologiem.
Pozdrawiam serdecznie
Rafał Lasek
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam,
mój problem od zawsze i źródło wiecznych sprzeczek z mężem. Pochodzę z rodziny, gdzie ojciec nie miał kolegów, nie wychodził na przysłowiowe piwo. Mama też nie, nie pracowała.
Wyszłam za mąż ponad 10 lat temu. Mąż domator.
Czasami były jakieś wyjścia
(bardzo przepraszam, że tak się rozpisałam. Może nie będzie chciało się komuś tego czytać, ale potrzebuję pomocy )
Witam,
mam za 3 miesiące 17 lat i mam problemy z agresją, jakieś działania impulsywne, pustkę derealizacja itp i straszne lęki. Chciałabym napisać o tych lękach,
Dzień dobry,
zwracam się w sumie z paroma drobnymi problemami.
Od ponad roku próbuje leczyć zaburzenia lękowe i jakoś to idzie. Niestety, ale chodzę jeszcze do szkoły, w której jestem przez to oceniana przez nauczycieli przez ich wizję na temat tego wszystkiego. Przez os
Witam,
chcę wiedzieć, co mówią te objawy czy to jakieś zaburzenie? Borderline? Depresja?
Nie, że chcę diagnozy, po prostu z ciekawości chcę opinii doświadczonych psychologów itp.
Jak z państwa strony to wygląda?
Objawy z tekstu:
1. Psychi
Witam,
od jakiegoś czasu zmagam się z bardzo intensywnymi, nadmiernymi myślami dotyczącymi mnie, moich uczuć, mojej partnerki oraz moich uczuć w relacji.
Potrafię przez 2 dni zastanawiać się nad swoimi uczuciami i już sobie wkręcić, że się wypalają, a nagle o poranku dnia trze
Od ok. 3 miesięcy zmagam się z takim problemem.
Gdy położę się spać po ok. 2-3 minutach nagle zaczynam odczuwać taki silny lęk, zaczyna drżeć moim ciałem, serce szybko bije, czuje niepokój. Czuję jakbym była w innym świecie, nie wiem co się ze mną dzieje. Czy to mogą być ataki paniki
Dzień dobry,
mam lęki związane z wizytą u lekarza i czekaniem na wyniki, nawet podczas badań okresowych. Nakręcam się, czytając w internecie — mam czarnowidztwo. Nie radzę sobie z tym stresem. Moje myśli krążą wokół jednego, nawet jak teoretycznie się czymś zajmę, to i tak moje myśli błądz
Czuję, że ten perfekcjonizm zaczął mnie dosłownie przerastać. Odkąd pamiętam, zawsze każdy coś ode mnie chciał.
Wszyscy oczekiwali, żebym był najlepszy, ciągle wysokie wymagania czy to rodzice, czy też w szkole. Później sam zacząłem sobie takie stawiać i stało się to częścią mojego ży
Mam wrażenie, że ludzie wokół mnie mają ukryte intencje, nawet jeśli ich w ogóle nie znam, typu na spacerze/ w sklepie. Kiedyś to olewałem, teraz mam wrażenie, że to ja robię z siebie idiotę publicznie. Natomiast czuję, jakby mnie obserwowali i życzyli źle. Nie wiem skąd to się bierze. Nie wiem d
Ostatnio zauważyłam, że pandemia znacząco nasiliła mój lęk społeczny. Każda konieczność wyjścia z domu, czy to do sklepu, czy na spacer, wiąże się z ogromnym stresem. Zdarza się, że wymyślam najgorsze scenariusze, jakby każdy kontakt z inną osobą mógł skończyć się dla mnie katastrofą. Unikam miej
Ostatnio doświadczyłam sytuacji, w której niespodziewanie pojawił się atak paniki i to w zupełnie nieoczekiwanym momencie. Byłam w sklepie, kiedy nagle poczułam przytłaczający lęk, serce zaczęło mi bić jak oszalałe, a ręce drżały. Wszystko wokół mnie wydawało się nierealne. Zaczęłam się zastanawi
Dzień dobry. Będę mieć niedługo operację wszczepienia endoprotezy biodra z dostępu przedniego.
Ale ponieważ jestem sam, nie mam własnej rodziny, jak i dalszej- brat, siostra, to niestety, ale PANICZNIE SIĘ BOJĘ 99% kalectwa około 1 miesiąca po zabiegu, samej operacji boję się w 25%.