Wstecz

Siostra zwraca rodzinie uwagę, by nie czegoś nie mówić jej córkom, mimo że córki nie mają nic przeciwko.

Jak mam postępować z siostrą ,która ma dwie córki. Mam bardzo dobre relacje z nimi jako ciocia, mimo iż zdarza się, że rzadko je widuję. Sama nie mam dzieci z racji choroby. Nie narzucam się...często z siostrzenicami rozmawiam o różnych rzeczach. Bardzo często siostra zwracała mi uwagę jak siostrzenice były małe, że mam "tak do nich nie mówić w sensie zdrobniale" albo jak zwróciłam siostrzenicy uwagę, żeby tak albo inaczej nie robiła, bo coś źle robi, to zaraz usłyszałam od siostry ,że tak nie mówić, bo będzie siostrzenicy przykro, co zdarzało się bardzo często wielokrotnie...albo z druga starszą zaczęłam rozmawiać o szkole, pytać gdzie na studia chce,razem z siostrzenicą rozmawiałam normalniem może do tego albo tamtego miasta,oczywiście usłyszałam, że mam z nią o tym nie rozmawiać ,niech sama decyzję podejmuje. Czasem to już mnie się odechciewa w ogóle z siostrą rozmawiać. Czy w pytaniu gdzie chcesz iść na studia albo skoro wybrałaś dwa miasta to może fajnie tutaj jakbyś poszła, jest coś niewłaściwego?Czasem bywa, że mamy się spotkać, ale w pracy coś wypadnie i muszę przełożyć z siostrzenicami spotkanie to zaraz pretensja siostry, gdzie siostrzenice rozumieją bez pretensji. Czasem mimo iż nie jest to wina moich siostrzenic, nie chce mi się z nimi gadać, bo zaraz znowu będzie ze strony mojej siostry coś nie tak, że coś nie tak. Zawsze zarzucała nam, matce, ojcu, mnie, że powiedzieliśmy coś nie tak i "siostrzenicy będzie przykro". Ale my nic obraźliwego nie mówimy, najwyżej zwrócimy uwagę, że nie rób tak, bo coś sobie zrobisz, nie tak trzymasz np długopis itp. O co chodzi siostrze "...będzie jej przykro". Nie mam dzieci , nie narzucam się siostrzenicom,staram się je wysłuchać, zrozumieć, czasem coś doradzić.

Lupili

w zeszłym miesiącu
Izabela Czak-Kunert

Izabela Czak-Kunert

Dzień dobry,

Rozumiem, że sytuacja jest dla Pani trudna. Może warto porozmawiać z siostrą na spokojnie i zapytać, czego dokładnie oczekuje w relacji z dziećmi. Może jej uwagi wynikają z innego podejścia do wychowania. Pytanie siostrzenicy o plany na przyszłość czy doradzanie nie jest niewłaściwe, ale być może siostra chce, aby to ona była głównym doradcą swoich dzieci.

Warto wyrazić swoje odczucia i zapytać, jak najlepiej można wspierać siostrzenice, aby uniknąć nieporozumień. Dobrze jest też czasem dać sobie przestrzeń i nie brać wszystkiego do siebie. Zachowanie otwartości i szczerości w komunikacji z siostrą może pomóc w lepszym zrozumieniu wzajemnych oczekiwań.

Pozdrawiam

w zeszłym miesiącu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry,

z opisu Pani sytuacji, rozumiem, że czuje Pani bezradność i niezrozumienie. Natomiast zachęcam porozmawiać bezpośrednio z Pani siostrą, żeby wyjaśnić swoje potrzeby i oczekiwania bez siostrzenic. Zakomunikować też to siostrze, że Pani czuje się niekomfortowo w danej relacji aby wytłumaczyła Pani co to znaczy wg niej: “będzie jej przykro”. Osobiście słyszę, że Pani siostra jest asertywną osobą i zależy jej na zdrowej komunikacji. Proszę ją dopytać na czym to ma polegać?Natomiast zdrowa komunikacja polega na tym w pytaniu do drugiej osoby: “A powiedz proszę do jakiego miasta Ty byś chciała pojechać i studiować, albo o którym myślisz?” Muszę to Pani szczerze powiedzieć: “może do tego albo do tamtego miasta” to jest nasze sugerowanie, co oznacza narzucenie swoich oczekiwań. Bez zainteresowania potrzeb drugiej strony, dlatego może o to chodzi Pani siostrze? Może warto po prostu temu się przyjrzeć i nauczyć się zdrowej asertywnej komunikacji. Nic w tym złego nie ma co Pani komunikuje, tylko czasami jak nie potrafimy umiejętnie to robić mogą być różne nieporozumienia. Dlatego być może warto udać się do specjalisty po wsparcie w tym temacie, jeżeli Pani zależy na relacji z siostrą i siostrzenicami.

Dobrego dnia!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

w zeszłym miesiącu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne