Left ArrowWstecz

Jak podnieść samoocenę po traumie z dzieciństwa związanej z gnębieniem?

Jak poradzić sobie z myślami, że nie można podnieść swojej samooceny (która jest na poziomie dna i 3 metrów mułu), skoro w dzieciństwie było się gnębionym?
User Forum

Anonimowo

5 miesięcy temu
Aleksandra Bou Karam

Aleksandra Bou Karam

Dzień dobry,

Rozumiem, że w dzieciństwie doświadczył_ Pan_ przemocy. 

To ogromne obciążenie, które wpłynęło na Pan_ samoocenę i poczucie własnej wartości.

To, co myślimy o sobie (przekonania na temat siebie), bez wątpienia mają wpływ na nasze funkcjonowanie na co dzień.

Odzyskanie dobrej samooceny jest pewnym procesem, jednak bez wątpienia warto podjąć kroki, aby móc ponownie cieszyć się codziennością, a także podchodzić do siebie oraz do swoich potrzeb z uważnością i z troską.

Zachęcam do podejścia dwutorowego:

1. na co dzień: badania dowodzą, że realizowanie konkretnych zadań/celów, a także angażowanie się w aktywności, które pokrywają się z naszym systemem wartości, ma pozytywny wpływ na nastrój i na samoocenę.

Przykładowo: można zaangażować się w wolontariat, zadzwonić do bliskiej osoby, zaplanować godzinę tygodniowo na samorozwój lub zaplanować czas na zrobienie czegoś, co od jakiegoś czasu odkładało się "na później".

2. konsultacja z psychoterapeut_ą: specjalista z zakresu zdrowia psychicznego pomoże Pan_ przyjrzeć się myślom i doświadczeniom, które Pan_ opisuje, przepracować je, a przede wszystkim ustalić plan działania, który będzie miał na celu podniesienie Pan_ samooceny i dobrostanu. 

Psychoterapia to również proces, który jest inwestycją w siebie.

Wszystkiego dobrego!

Aleksandra Bou Karam

5 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry,

sęk w tym, aby nie pracować nad poradzeniem sobie z tymi myślami, lecz nad poczuciem własnej wartości.

Zachęcam do znalezienia dla siebie odpowiedniego psychologa / psychoterapeuty w celu uzupełnia tych deficytów. 

Poczucie własnej wartości jest szalenie ważne i ma wpływ na każdą dziedzinę naszego życia.

Pozdrawiam

Katarzyna Kania-Bzdyl

5 miesięcy temu
Szymon Leszczyński

Szymon Leszczyński

Cześć,

doświadczenia z dzieciństwa, choć mogą mieć wpływ na twoją samoocenę i sposób postrzegania siebie, nie muszą definiować twojej przyszłości. To, co wydarzyło się kiedyś, nie jest tym, kim jesteś teraz i możesz stać się w przyszłości. 
Możesz kształtować siebie, swoją przyszłość i tworzyć nowe, pozytywne doświadczenia oparte na wysokiej samoocenie, poczuciu wartości i pewności siebie.

Oto kilka porad, aby tak było:

1. Akceptuj siebie i swoje niedoskonałości. 
Nikt nie jest idealny, a różnorodność to siła.

2. Wybieraj pozytywne myśli o sobie. 
Cytując Bruce'a Lee „Jak o sobie myślisz, takim się staniesz”.

3. Ustal cele i osiągaj je. 
Wyznaczaj małe, osiągalne cele. Każdy zrealizowany będzie krokiem w stronę podniesienia pewności siebie.

4. Otaczaj się wspierającymi osobami.
Spędzaj czas z osobami, które dodają Ci energii i wiary w siebie.

5. Dbaj o siebie.
Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i odpowiednia ilość snu wpłyną na twoje samopoczucie.

6. Chwal się swoimi osiągnięciami.
Doceniaj swój wysiłek. Niezależnie od tego, jak małe wydają się Twoje sukcesy, mają znaczenie.

7. Praktykuj wdzięczność.
Codziennie myśl o rzeczach, za które jesteś wdzięczny.

Pamiętaj, że budowanie samooceny i pewności siebie to proces, który wymaga czasu i cierpliwości.

Pozdrawiam
Szymon Leszczyński

5 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak poradzić sobie z natłokiem natrętnych myśli?
Jak poradzić sobie z natłokiem natrętnych myśli?
Jak poradzić sobie po poronieniu?
Nie radzę sobie że stratą dziecka, wciąż nie mogę się z tym pogodzić. Poroniłam je w listopadzie ubiegłego roku. Jak sobie radzić z napływającymi emocjami, powodującymi płacz, wręcz histerię, w najmniej odpowiednich momentach (w pracy, w kościele, na spotkaniach z rodziną/znajomymi) ?
Jak mogę poradzić sobie z chroniczną samotnością, lękiem, smutkiem i złością, która w szczególności ostatnio mnie przeraża?
Jak mogę poradzić sobie z chroniczną samotnością, lękiem, smutkiem i złością, która w szczególności ostatnio mnie przeraża? Chodzą różne myśli po głowie, ale najbardziej się boję, jak w niektóre dni mam troszkę więcej energii. Jakby ktoś wtedy mnie zdenerwował, co wtedy zrobię, sama nie wiem (nie jestem agresywna i nie miałabym sumienia, gdyby przeze mnie działa im się jakakolwiek krzywda psychiczna czy fizyczna). Mam też czasami trudności w porozumieniu się z ludźmi z najbliższego otoczenia. Co mogę zrobić, aby pomóc im i sobie?
Jak radzić sobie z nerwicą lękową?
Jak radzić sobie z nerwicą lękową?
Jak pozbyć się myśli, że całe moje życie zostało schrzanione?
Dzień dobry, jak to możliwe, że nie mogę pozbyć się uczucia i myśli, że całe moje życie zostało schrzanione od momentu kiedy urodziłam się do teraz oraz tego, że nie miałam na to wszystko żadnego wpływu? Czuję się tak jakby całe zło tego świata spadło na mnie...
Niska samoocena - jak sobie pomóc?
Jak poradzić sobie z niską samooceną?
Jak radzić sobie z jednostronnym uczuciem i odbudować samoocenę?

Czuję, że coraz częściej dopada mnie smutek przez to, że kogoś lubię, ale to nie działa w dwie strony. Mam wrażenie, że przez to czuję się gorsza, mniej pewna siebie i ciężej mi się skupić, czy to w pracy, czy w relacjach z ludźmi. Jak mogę sobie z tym poradzić? Jak zmienić te negatywne myśli na coś bardziej pozytywnego i zacząć lepiej dogadywać się ze sobą i z innymi? Czy macie jakieś pomysły albo techniki, które mogłyby mi pomóc? I co zrobić, żeby zaakceptować, że nie wszystko musi być odwzajemnione, a jednocześnie nie pozwolić, żeby to mnie ciągle ściągało w dół?

Jak radzić sobie z myślami po samobójstwie bliskiej osoby i czy mogą całkowicie minąć?

Witam, Po śmierci kuzyna minęło już 3 miesiące, który popełnił samobójstwo. Mam takie myśli, które przychodzą codziennie. Myśli typu; czy mnie może to spotkać? Jak widzę przedmioty z tym związane, to unikam. Po prostu człowiek obawia się i boi się takiej śmierci. Byłam u psychologa i.pokazał mi techniki jak sobie radzić z nimi. Najważniejsza jest akceptacja, by one minęły. Pytanie, czy istnieje szansa, że te myśli całkowicie miną tak, aby człowiek się nie musiał stresować i zadręczać?

Jak zacząć myśleć o sobie pozytywnie po stracie dziecka i braku wsparcia?

Dzień dobry, 

Piszę z zapytaniem, ostatnio moje życie obróciło się do góry nogami. Byłam w ciąży, lecz straciłam moje dziecko. 

Od nikogo nie dostałem wsparcia ani od rodziny, ani od chłopaka. Wręcz przeciwnie zostaje poniżana, wyzywana. Szczerze bardzo mnie to boli. Na początku starałam się innym wyjaśnić, co mnie boli, lecz nie rozumieją moich uczyć. Nie umiem odejść od nich, bo są dla mnie ważni. Na zewnątrz jestem uśmiechnięta, a w środku załamana. Nie myślę o sobie, tylko jak uszczęśliwić innych. Martwię się o innych, troszczę, a za to dostaje odrzucenie. 

Chcę popracować nad tym, żeby myśleć o sobie, lecz nie umiem. Dlatego piszę tutaj z zapytaniem, jak zacząć myśleć o sobie pozytywnie i zająć się sobą?