- Strona główna
- Forum
- kryzysy, traumy, zaburzenia lękowe
- Jak radzić sobie z...
Jak radzić sobie z myślami po samobójstwie bliskiej osoby i czy mogą całkowicie minąć?
Witam, Po śmierci kuzyna minęło już 3 miesiące, który popełnił samobójstwo. Mam takie myśli, które przychodzą codziennie. Myśli typu; czy mnie może to spotkać? Jak widzę przedmioty z tym związane, to unikam. Po prostu człowiek obawia się i boi się takiej śmierci. Byłam u psychologa i.pokazał mi techniki jak sobie radzić z nimi. Najważniejsza jest akceptacja, by one minęły. Pytanie, czy istnieje szansa, że te myśli całkowicie miną tak, aby człowiek się nie musiał stresować i zadręczać?
KSia
Katarzyna Kania-Bzdyl
Droga KSia,
czy byłaś świadkiem tego wydarzenia tj. samobójstwa?
Jeśli od 3 miesięcy codziennie masz takie myśli, to zdecydowanie sugeruję, aby powrócić albo poszukać innego psychologa. Być może jest to pewnego rodzaju trauma.
Dobra wiadomość jest taka, że można to pokonać, a obecność wspomnianego wyżej specjalisty jest dużą pomocą.
Tutaj na platformie są konsultacje również w formie online.
Pozdrawiam
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
Bardzo mi przykro z powodu straty, którą przeżywasz.
Myśli, o których piszesz, są często naturalną reakcją na traumatyczne wydarzenie, takie jak śmierć bliskiej osoby, zwłaszcza w wyniku samobójstwa. To, co opisujesz, może być związane z procesem żałoby i przetwarzania trudnych emocji, jak również z lękiem o własne bezpieczeństwo i przyszłość.
Jeśli myśli nasilają się, utrudniają codzienne funkcjonowanie lub wywołują silny niepokój, warto kontynuować spotkania z psychologiem. To nie oznacza, że coś jest z Tobą "nie tak," ale być może potrzebujesz dodatkowego wsparcia i narzędzi, aby poradzić sobie z tym trudnym doświadczeniem.
Pamiętaj, że to proces, który wymaga czasu. To, że teraz odczuwasz lęk i zmartwienie, nie oznacza, że zawsze tak będzie. Jeśli będziesz otwarta na pomoc i cierpliwa wobec siebie, szansa na powrót do wewnętrznego spokoju jest bardzo duża.
Życzę dużo siły i zdrowia, aby móc zaopiekować się swoimi trudnymi emocjami!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Martyna Jarosz
Dzień dobry,
odpowiadając na Pani pytanie: czy te myśli całkowicie miną? -
to, zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne doświadczenia, wsparcie, które Pani otrzymuje oraz metod radzenia sobie z emocjami. Dla wielu osób myśli te z czasem stają się mniej intensywne i rzadziej się pojawiają, zwłaszcza gdy pracują nad nimi z pomocą specjalistów.
Warto kontynuować pracę z psychologiem i stosować techniki, które Pani poznała. Może również warto rozważyć dodatkowe formy wsparcia, takie jak grupy wsparcia dla osób w żałobie, które mogą pomóc w dzieleniu się doświadczeniami i uczuciami z innymi, którzy przeżywają podobne trudności.
Pozdrawiam
Martyna Jarosz

Zobacz podobne
Witam,
od jakiegoś czasu zmagam się z bardzo intensywnymi, nadmiernymi myślami dotyczącymi mnie, moich uczuć, mojej partnerki oraz moich uczuć w relacji.
Potrafię przez 2 dni zastanawiać się nad swoimi uczuciami i już sobie wkręcić, że się wypalają, a nagle o poranku dnia trzeciego jak gdyby nigdy nic jestem cały w skowronkach i pewny uczuć. Tak samo do rzeczy związanych ze mną — najprostsze czyny, które zrobię, niewinne i nic nieznaczące potrafią przerodzić się w coś tragicznego i poważnego, co wpędza mnie w lęk i poczucie winy. Tak samo z czynami mojej partnerki.
Zawsze pojawiają się w mojej głowie najczarniejsze scenariusze co do sytuacji, w których brała ona udział.
Zastanawiam się, z czym może być to związane i czemu tak się dzieje i jak temu zaprzestać?
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Mam myśli samobójcze i one ciągle trwają, nie mijają, co pewien czas wracają. Przyczyną ich są nierozwiązane problemy natury sytuacyjnej. Wszyscy, dosłownie wszyscy piszą, że kryzys to stan przejściowy, który zawsze mija. Dlaczego więc w moim przypadku nie mija? Czy ja w sposób nieświadomy sztucznie podtrzymują moje problemy, czy o co chodzi?