- Strona główna
- Forum
- związki i relacje
- Jak rozpoznać...
Jak rozpoznać przemoc emocjonalną w związku i odzyskać kontrolę nad swoim życiem?
Piotr
Emilia Jędryka
Panie Piotrze,
To, co Pan opisuje, jest trudne i wymaga dużej odwagi, by to zauważyć i nazwać. Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że Pana uczucia i wątpliwości są ważne – to, jak Pan się czuje, nigdy nie jest "przesadą".
Rozpoznanie przekraczania granic może być łatwiejsze, gdy zacznie Pan obserwować, jak często Pana potrzeby i emocje są ignorowane lub kwestionowane. Warto spisać sytuacje, w których czuje się Pan zraniony lub zmanipulowany – pomoże to zauważyć schematy i upewnić się, że Pana odczucia są realne.
Jeśli myśli Pan o zakończeniu związku, warto spróbować skupić się na tym, co Pan zyska: przestrzeń do odbudowy pewności siebie i możliwość życia w zgodzie ze sobą. Wzmacnianie swojej samooceny proszę zacząć od drobnych kroków: otaczać się ludźmi, którzy Pana wspierają, i przypominaj Panu o Pana mocnych stronach. Proszę rozważyć także rozmowę z psychologiem – takie wsparcie może być bardzo pomocne w tej drodze.
Najważniejsze jest, żeby pamiętał Pan: masz prawo do szczęścia i szacunku.
Trzymam kciuki za Pana siłę!
Pozdrawiam,
psycholog
Emilia Jędryka
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dorota Żurek
Decyzja o zakończeniu związku zawsze jest trudna. To proces wymagający odwagi i wsparcia. Zdrowa relacja powinna być oparta na wzajemnym szacunku, zaufaniu i szczerości. Dlatego zachęcam do otwartej rozmowy z partnerem i powiedzeniu mu o Pana odczuciach i chęci zakończenia związku, jeśli jego zachowanie nie ulegnie zmianie. Każda relacja przechodzi czasem kryzys, trudniejszy czas i może się okazać, że szczera rozmowa jest szansą na uratowanie tego związku. Proszę pamiętać, że jeśli związek jest dla nas toksyczny to mamy prawo go zakończyć i odciąć się od przemocowego partnera.
Budowanie pewności siebie wymaga czasu, systematyczności i cierpliwości. Czasem skorzystanie ze wsparcia psychologa lub terapeuty może być bardzo pomocne w budowaniu poczucia własnej wartości. Profesjonalista pomoże zrozumieć źródła niskiego poczucia wartości i da narzędzia do pracy nad sobą. Może Pan zacząć od rozpoznawania swoich wartości i mocnych stron, pracy nad wewnętrznym dialogiem, by dodawać sobie siły i motywacji, a nie krytykować się na każdym kroku oraz zadbać o swoje ciało i umysł.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry panie Piotrze!
Bardzo mi przykro, że pan doświadcza w relacji z partnerem brak szacunku i brak zrozumienia. Chciałabym podkreślić, że to, co Pan opisuje, brzmi jak klasyczne mechanizmy przemocy emocjonalnej, w tym gaslighting, czyli manipulacja mająca na celu podważenie Pana pewności siebie i postrzegania rzeczywistości. Już samo zauważenie problemu to ważny krok naprzód – oznacza, że ma Pan świadomość sytuacji. Proszę pamiętać, że każdy ma prawo do szczęścia i szacunku w związku. Toksyczne relacje nigdy nie powinny definiować Pana poczucia wartości. Jeśli Pan zdecyduje się odejść, to akt odwagi i miłości do samego siebie. Jeżeli jednak Pan potrzebuje wsparcia w tej trudnej sytuacji zachęcam do zapisania się do specjalisty.
Spokojnego dnia!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog
Małgorzata Gaś
Dzień dobry Panie Piotrze.
Zakończenie relacji zawsze jest trudne, ale ważne jest dbanie o swoje potrzeby, emocje i szczęście. Zauważyłam ,że pisze Pan ,że będzie czuł się winny za zakończenie relacji. Na relacje wpływ ma dwie osoby, ale przejmowanie odpowiedzialności za postępowanie partnera nie jest Pana udziałem. Zatroszczenie się o swoje dobre samopoczucie w relacji z drugim człowiekiem jak najbardziej. Zachęcam do dobrych wyborów w zgodzie ze sobą i wyrażania swoich potrzeb i emocji.
Pozdrawiam Psycholog Malgorzata Gaś
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry,
Panie Piotrze, to, co Pan opisuje, jest bardzo trudną sytuacją, ale już samo zauważenie problemu i poszukiwanie pomocy to ważny krok. Przemoc emocjonalna, jak kwestionowanie Pana uczuć, krytyka czy manipulacja, może prowadzić do osłabienia samooceny i poczucia zagubienia.
Aby lepiej zrozumieć sytuację, warto zacząć od obserwacji powtarzających się wzorców zachowań partnera i określenie swoich potrzeb, oczekiwań w tej relacji - czym jest dla mnie relacja? czego w niej potrzebuje? jak chce żeby wyglądała moja relacja? czego oczekuje od partnera w relacji? a dalej czego jest w niej za mało a czego za dużo?
Kluczowe jest, aby zadbać o siebie. Jasno określać swoje granice, inwestować czas w aktywności, które budują Pana samoocenę, i szukać wsparcia u bliskich lub specjalisty np. psychologa który wesprze Pana w tej sytuacji. Decyzja o odejściu z takiej relacji (jak Pan opisuje) nie jest błędem ani oznaką porażki, ale aktem troski o siebie. Uczucie winy może się pojawić, ale to partner jest odpowiedzialny za swoje zachowanie, nie Pan.
Proszę pamiętać, że ma Pan prawo do życia w relacji opartej na szacunku i wsparciu. Trzymam kciuki, by udało się Panu odzyskać kontrolę nad swoim życiem i poczuciem własnej wartości 😊
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Zobacz podobne
Witam,
od paru miesięcy jestem w związku, który się formalnie zakończył, ale dalej go z partnerką kontynuuję.
Partnerka doszukiwał się u mnie zdrady, a jak jej nie znalazła, to ją wymyśliła i myślę, że w to wierzy.
Od tego czasu (a nie raz wcześniej) przyłapałem ją na kłamstwie i spotykaniu się z innymi facetami (niby tylko znajomi). Teraz wiem, że mnie zdradza, mimo to nie daje mi odejść. Co chwile od nowa daje mi miłość i nadzieję na odratowanie relacji (uwielbiamy ze sobą przebywać), a jak się wkręcam, to okazuje brak szacunku przy innych ludziach, nie jest lojalna, czasem innym źle o mnie mówi i zdradza nasze sekrety. Ma kolegę, z którym non stop przebywa i na pewno coś między nimi jest. Wiem, że mam jakiś problem ze sobą, bo nie mogę odpuścić, co chwilę wracam, a potem odczuwam, jak mnie to niszczy, jaki załamany chodzę.
Czasem moja ex dopuszcza się prowokacji, żeby mnie zdenerwować, a potem obwinia mnie o moje reakcje.
Moja ex dopuszcza się rękoczynów w stosunku do mnie.
Ma dwa oblicza, raz kochana, a raz wyrachowana i zawistna osoba.
Jak mam się uwolnić od tej relacji?
Co mam robić i gdzie szukać ratunku, żeby już nie wracać. Czuję się bez niej jak narkoman na głodzie.
Dodam, że jestem młodym, dobrze zbudowanym, energicznym i kontaktowym człowiekiem z dobrą posadą.
Wszystkie moje związki to tragedia...
Od pewnego czasu przeżywam trudności w moim związku.
Mój partner ma stwierdzone zaburzenia osobowości, co sprawia, że nasza relacja stała się trochę toksyczna.
Często czuję się manipulowany i obwiniany za sytuacje, na które nie mam wpływu. Z jednej strony bardzo mi na nim zależy, ale z drugiej coraz bardziej odczuwam, że tracę siebie.
Konflikty między nami są intensywne i wyczerpujące, a ja coraz częściej zastanawiam się, czy jestem w stanie to znosić dalej. Tego typu toksyczne zachowania zaczynają wpływać na moje poczucie wartości i samoocenę. Często czuję się zagubiony i przytłoczony, nie wiedząc, jaką decyzję podjąć.
Czy w takiej sytuacji lepiej skupić się na wsparciu partnera, czy raczej na ochronie własnego zdrowia psychicznego? Jakie działania mogę podjąć, by poradzić sobie z tą sytuacją, nie pogarszając naszej relacji?
hej, mam teraz kłopot w związku i potrzebuję rady. Zaczęło mnie niepokoić, że mój partner mnie manipuluję emocjonalnie. Najgorsze, że coraz częściej wątpię w to, co czuję i myślę.
Często słyszę, że jestem przewrażliwiony albo przesadzam, przez co zaczynam kwestionować swoje reakcje i uczucia. Te ciągłe ataki krytyki i manipulacji mocno osłabiają moją samoocenę. Czytałem trochę o toksycznych związkach i wiem, że pierwszy krok to stopniowe uświadomienie sobie problemu, ale w rzeczywistości jest to trudniejsze, niż się wydaje.
Jak mogę skutecznie rozpoznać, kiedy granica została przekroczona? Obawiam się, że mimo wszystko poczuję się winny za decyzję o rozstaniu. Dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam, Piotr