- Strona główna
- Forum
- związki i relacje
- Nie wiem jaka forma...
Nie wiem jaka forma terapii byłaby najodpowiedniejsza
Ryan
Aleksandra Działo
Dzień dobry,
terapia par zazwyczaj akcent kładzie na komunikacji między partnerami, ustalenie ich potrzeb i wypracowanie najlepszych rozwiązań. Jeśli jednak ma pani poczucie, że stanęli Państwo w miejscu i że odpowiedniejsza byłaby praca indywidualna, zapewne jest to Pani intuicja i warto rozważyć wzięcie jej podpowiedzi pod uwagę.
Jeśli czuje Pani, że przydałaby się Pani pomoc i wsparcie w zakresie podjęcia własnych decyzji w relacji, to jak najbardziej terapia indywidualna może być rozwiązaniem. Nurty i metody, które koncentrują się na identyfikowaniu wartości i wsparciu w podejmowaniu ważnych decyzji to:
1. Klasyczna praca poznawczo-behawioralna (CBT)
2. Terapia akceptacji i zaangażowania (ACT)
3. Terapia skoncentrowana na rozwiązaniach (TSR)
Może dobrym pomysłem będzie zapoznanie się z podstawowymi założeniami tych metod, poszukaniu większej ilości propozycji. Może w tym Pani pomóc psycholog lub terapeuta.
Pozdrawiam ciepło, Aleksandra Działo
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Gdy udacie się na terapię par, z pewnością psychoterapeuta poinformuje Państwa, czy powinniście udać się najpierw na terapię indywidualną. W związku z Pani dylematami warto byłoby skorzystać z indywidualnej. Faktem jest, że partner ma dzieci, z treści wiadomości wynika, że dba o relacje z nimi. Jednak Pani ma trudność z akceptacją tej części historii jego życia. Wzbudza to w Pani emocje, napawa lękiem przed przyszłością. Zachęcam do zastanowienia się, jakie ma Pani oczekiwania wobec partnera, tego związku i co Pani może mu ofiarować. Porozmawiajcie o tym. Jaką macie wspólną wizję preferowanej przyszłości z uwzględnieniem potrzeb obojga...
Powodzenia
Katarzyna Waszak - psychoterapeuta