Jak pomóc córce w depresji i kompulsjach?
Emi

Aleksandra Kaźmierowska
Dzień dobry,
rozumiem, że to trudna sytuacja dla Pani i rodziny. Córka jest już młodą dorosłą i mam świadomość, że przekonanie jej do działań, które mogą jej służyć, a które odrzuca mogą być trudne. Przede wszystkim potrzebna jest cierpliwość i wrażliwość z Pani strony oraz ze strony rodziny. Terapia mogłaby się okazać bardzo dużym wsparciem. Połączenie farmakoterapii oraz psychoterapii zazwyczaj przynosi dobre efekty. W tej sytuacji rekomendowałabym działanie dwukierunkowe. Warto przekonać córkę, być może przy wsparciu innej dodatkowej osoby, do której ma zaufanie na ponowną konsultację u lekarza psychiatry. Nie pisze Pani od jakiego czasu córka przyjmuje leki i czy zaczęły już w pełni działać. Jeśli przyjmuje je powyżej 4-6 tygodni i nie odczuwa zmiany to być może potrzebna byłaby zmiana dawki bądź włączenie innego czy dodatkowego leku. Niemniej o tym może zadecydować tylko lekarz psychiatra. Kolejnym krokiem jest przekonanie córki do podjęcia psychoterapii. Warto to zrobić w atmosferze spokoju i akceptacji, zauważyć i nazwać to co Pani widzi. Tu również wsparciem mogłoby okazać się włączenie do rozmowy kogoś, z kim córka ma dobrą relację i komu ufa (przyjaciele, rodzeństwo, inni członkowie rodziny ?). Warto pamiętać, że to co dla Pani i rodziny może wydawać się wyimaginowaną przeszkodą w przekonaniu córki może stanowić ogromną przeszkodę, w jej wyobrażeniu nie do pokonania. Dlatego potrzebne jest zrozumienie i empatia.
Pozdrawiam,
Aleksandra Kaźmierowska

Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Córka jest osobą dorosłą, więc już sama podejmuje decyzje. Uwagę zwraca fakt, że objawy nasilają się w domu rodzinnym. Być może czemuś służą, z jakiegoś powodu wygenerowała objaw. Kompulsje u dziecka często leczy się systemowo. Rzeczywiście ważne byłoby podjęcie psychoterapii, która wraz z farmakoterapią daje dobre rezultaty leczenia. Zachęcam do szczerej rozmowy z córką. Zmuszanie byłoby już rodzajem przemocy.
Pozdrawiam
Katarzyna Waszak

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
Od 10 lat mam ciągle nawracającą się depresję.
Jestem ciągle zmęczona … wszystkim. Mam leki, psychiatrę … już trzeciego. I znowu od 4 miesięcy jest bardzo źle, gorzej niż zwykle, mimo że chodzę na terapię 2 x w miesiącu i biorę leki. Jestem strasznie zmęczona, już nie widzę, co mogłabym jeszcze zrobić, żeby było lepiej. Mam męża i 2 dzieci, którzy mają mnie już dosyć. Ja też mam siebie dosyć, nawet kąpać mi się nie chce. Chcę tylko spać i przespać to gówno.
Ale jak się budzę to nie nowy to samo.
Co mam robić, gdzie szukać pomocy, czy w ogóle jest jakieś wyjście?
Monika
Dzień dobry. Piszę tutaj, ponieważ mam bardzo duży problem z kobietą, która ma problemy psychiczne. Jej problem polega na tym, że ma problemy z adaptacją otoczenia, depresję poporodową+ odebranie jej córki przez Mops.
Jej były partner bił ją przez 6 lat prawie i w dodatku wynosił z domu rzeczy, które później sprzedawał.. Kobietą powinna brać tabletki, które jej przepisał psychiatra (ZOLTRAL), o ile dobrze pamiętam tak nazywają się te tabletki..
Jesteśmy razem w związku już z 3 miesiące i miałem nadzieję, że udźwignę ten ciężar, ale niestety nie dam rady, próbuje wszystkiego, ale z jej strony jest jakaś ściana.
Po kłótniach każe mi się wyprowadzać, wyrzuca mnie albo ja sam wychodzę, bo nie daje sobie rady.
Tylko niestety albo biega za mną po mieście, albo nachodzi moich znajomych i moją rodzinę w poszukiwaniu mnie.
Wczoraj kolejna niefajna sytuacja. Po północy przyszła na plac do moich rodziców i stała pod drzwiami i podsłuchiwała przez drzwi czy mnie tam nie. Mam dość chciałbym się uwolnić od niej.. proszę pomóżcie mi