Jak radzić sobie z przewlekłą depresją? Chcę skutecznej pomocy
Dzień dobry,
Od 10 lat mam ciągle nawracającą się depresję.
Jestem ciągle zmęczona … wszystkim. Mam leki, psychiatrę … już trzeciego. I znowu od 4 miesięcy jest bardzo źle, gorzej niż zwykle, mimo że chodzę na terapię 2 x w miesiącu i biorę leki. Jestem strasznie zmęczona, już nie widzę, co mogłabym jeszcze zrobić, żeby było lepiej. Mam męża i 2 dzieci, którzy mają mnie już dosyć. Ja też mam siebie dosyć, nawet kąpać mi się nie chce. Chcę tylko spać i przespać to gówno.
Ale jak się budzę to nie nowy to samo.
Co mam robić, gdzie szukać pomocy, czy w ogóle jest jakieś wyjście?
Monika
Monika

Kinga Osmulska
Moniko, robisz wiele dla poprawy swojego samopoczucia.
Rozumiem frustrację związaną z poczuciem, że nie idzie tak, jakbyś chciała. Może warto przyjrzeć się temu szerzej?
Może warto zwiększyć ilość spotkań psychoterapeutycznych?
2 spotkania w miesiącu mogą być dla Ciebie niewystarczające.
Może być tak, że potrzebujesz więcej, intensywniej - może oddział dzienny? Do rozważenia z Twoim psychiatrą.
Trzymam za Ciebie kciuki w Twoim procesie zdrowienia!
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Aleksandra Wincz- Gajda
Dzień dobry,
Pani Moniko, rozumiem, że to może być strasznie deprymujące i frustrujące, że mimo starań Pani samopoczucie nie poprawia się, a wręcz pogarsza. W psychoterapii tak bywa. Czasem wynikiem pogorszenia samopoczucia może być docierania do sedna problemów, trudnych uczuć i wspomnień. Myślę, że warto poruszyć te tematy z psychoterapeutą. Rozmowa o obecnym rozczarowaniu, o tym, czego jeszcze Pani potrzebuje, może okazać się przełomowa i rozwijająca pracę.
Pozdrawiam serdecznie,
Aleksandra Wincz- Gajda
psycholog, psychoterapeuta

Zobacz podobne

Depresja poporodowa - objawy, leczenie i wsparcie dla młodych rodziców
Depresja poporodowa to stan, który może pojawić się w okresie po narodzinach dziecka. Gdy trudności emocjonalne utrzymują się dłużej lub są intensywne, odpowiednia pomoc specjalisty i wsparcie bliskich mogą być niezwykle cenne i potrzebne.