Żałoba po stracie mamy i rozstanie z partnerką. Jak sobie pomóc?
E

Aleksandra Kaźmierowska
Dzień dobry,
współczuję Panu utraty mamy. Mam nadzieję, że proces przekazania urny nastąpi jak najszybciej i będzie mógł Pan pożegnać i pochować mamę. To ważne aby mógł Pan na początek symbolicznie domknąć jej odejście.
Odejście rodzica to zawsze trudne doświadczenie, u Pana dodatkowo nałożyła się sytuacja rozstania z partnerką. To może powodować cierpienie a także utratę poczucia bezpieczeństwa. Zachowanie Pana narzeczonej w obecnej sytuacji jest pełne sprzeczności stąd może Pan czuć się zdezorientowany. Jeśli propozycja wspólnej konsultacji u specjalisty nie spotkała się z zainteresowaniem Pana partnerki warto sięgnąć po wsparcie dla siebie samego. W tej sytuacji warto zadbać o siebie, tym bardziej, że jest Pan w żałobie. Być może rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby zakomunikowanie Partnerce czego Pan potrzebuje dla siebie w tej sytuacji aby dojść do siebie i na ten czas nie eskalować pretensji. Wrócić do rozmowy i ustalenia szczegółów Państwa rozstania czy innych dalszych kroków w momencie chociażby domknięcia sprowadzenia urny mamy do Polski i zorganizowania pochówku.
Serdeczności
Aleksandra Kaźmierowska

Krystian Pasieczny
Dzień dobry, rzadko kiedy czytając wiadomość jestem w stanie odczuć aż takie unieważnienie czyjej osoby. Umniejszenie Pana potrzebom jako człowieka, i jako mężczyzny jest tu tak wyraźnie że po prostu boli . W szczególności że jest to dla Pana naprawdę trudny okres. Nie jestem w stanie co powiedzieć co kieruje Pana partnerkę do tego czasu. Ale pewnym jest że ranienie drugiego człowieka nie powoduje “uzdrowienia duszy i ciała”. W tym wypadku zalecam znalezienie potężnego źródła wsparcia w postaci grona najbliższych zaufanych osób lub specjalisty np psychoterapeuty.
Mam nadzieję, że uda się Panu rozwiązać wszystkie problemy, trzymam za to kciuki
Życzę Panu wszystkiego co najlepsze Krystian Pasieczny

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Moja mama 61 lat. Kobieta alkoholiczka z depresją. Uparta, nigdy nie chciała chodzić do lekarza. A gdy już poszła ukrywała prawdę. Nie chodziła na zlecone badania i usg. Aktualnie w szpitalu. Trzęsie się jej całe ciało. Kiedyś tylko ręce. Gdy chodzi to upada. Zanikają jej mięśnie. Tak alkohol wyniszczył jej organizm. Stwierdzili chorobę polineuropatia. Narządy wewnętrzne masakra. Najgorzej wątroba. Ma żółtaczkę. Nie trzyma kału. Ona nie chce żyć. W szpitalu podają jej silne leki. Po nich wygląda jakby była nieobecna, wyciszona. Patrzy tylko w okno. Nie rozmawia. Patrząc w okno płacze. Nie chce naszej pomocy. Powiedziała, że pie**oli ją to życie. Lekarze mówią że, jedną nogą jest w grobie.
Nie wiemy jak z nią rozmawiać. A mnie serce boli, że jest tak nieszczęśliwa, że nie chce żyć. Jak ją wspierać? Zachęcić by walczyła o siebie? Ma małe wnuczki, zawsze powtarzała, że żyje dla wnuczków. A teraz nawet i to ją nie cieszy. Lekarze mówią, że po wyjściu ze szpitala, żeby oddać ją na zamknięty odwyk. Ona nigdy się na to nie zgodzi. Jest zła, że o nią walczymy. Nie radzę sobie z tym. Jestem załamana. Ona chce poprostu umrzeć, a ja nie potrafię się z tym pogodzić.
Mam 23 lata i od zawsze miałam super kontakt z moją mamą, ale od czasu rozwodu rodziców w tym roku wszystko się zmieniło.
Był to trudny rok dla mnie pod wieloma względami - studia, rozwód rodziców, a do tego wszystkiego przeprowadzka do nowego mieszkania, mój ślub i moja mała siostra, która ma dopiero 8 lat. 3 miesiące przed moim ślubem, który był planowany od ponad 2 lat, mój tata oznajmił nam, że chce rozwodu, jak się później okazało stała za tym inna kobieta.
W obliczu tego wszystkiego poświęcałam wiele czasu i energii na rozmowy z mamą i wspieranie jej w tak trudnej dla wszystkich chwili, ale niestety po dwóch miesiącach od początku tej rodzinnej katastrofy moja mama zaczęła desperacko szukać nowego partnera i odsunęła się ode mnie.
Przestała do mnie dzwonić, spotykać się z nami ze względu na to, że nie pochwalałam tak szybkiej decyzji o szukaniu nowego partnera, bo wiem, że moja mama bardzo kochała tatę i chciałam, żeby przepracowała to najpierw sama ze sobą.
Jak się jednak okazało, stałam się przez to jej wrogiem i na dodatek okazało się, że w przeciągu pół roku moja mama spotyka się już z 3 partnerem, który jak każdy poprzedni śpi w rodzinnym domu i spędza czas z moją 8-letnią siostrą.
Jestem przerażona tym, co się dzieje i żadna rozmowa nie ma na to wszystko wpływu. Mama podejmowała próbę wproszenia na mój ślub faceta, którego 2 dni przed ślubem widziała pierwszy raz na żywo, ale odmówiłam, przez co się bardzo pokłóciłyśmy.
Mama do wszystkich mówi, że nasz kontakt się zmienił, ponieważ teraz mam męża i swoje życie, ale z mężem mieszkamy ze sobą od 5 lat i tak naprawdę ślub nic nie zmienił w naszej relacji.
Od tamtej pory widziałyśmy się 2 razy, przyszły święta a ja bardzo tęsknię za moją siostrą i dawną mamą.
Rodzice męża nie żyją, a my jesteśmy w kropce.
Pojawił się kolejny partner i po raz kolejny mam go zaakceptować albo moja mama zastrasza mnie, że już nigdy więcej się do mnie nie odezwie, jeśli nie przyjedziemy do nich na święta i zabroniła mi zabrać siostrę do siebie. Babcia straszy mnie, że moja mama zrobi sobie krzywdę przeze mnie, a mama grozi, że kolejnym razem, zamiast odwiedzać ją na święta, to będę odwiedzała jej grób. Jestem bardzo tym wszystkim zmęczona i potrzebuję wsparcia.
Nazywam się Anna, pochodzę ze wsi z województwa opolskiego, powiat Nyski. W mojej miejscowości mam sąsiada, któremu w lipcu zeszłego roku, zmarła Jego żona. Wspierałam tę rodzinę na różne sposoby. Mieszka tam również brat zmarłej żony tego Pana, niepełnosprawny. Jego też wspierałam. Jednak musiałam się odsunąć, ponieważ uważałam, że moja misja pomocy i wsparcia dla tej rodziny skończyła się. Jednak coś się wydarzyło.
Mąż tej Pani zaczął się od lipca zeszłego roku we mnie wpatrywać. Wpatruje się we mnie do dziś. Zaczęła się troska z Jego strony o mnie. Więcej zaczął ze mną rozmawiać.
Raz Go zapytałam, dlaczego się wpatruje, odpowiedział ładna dziewczyna, tom patrzył. Angażuje się też w rozmowę, dopytuje się, słucha z uwagą.