Left ArrowWstecz

Wsparcie dla sąsiada po stracie żony i jego zainteresowanie mną - jak postępować?

Nazywam się Anna, pochodzę ze wsi z województwa opolskiego, powiat Nyski. W mojej miejscowości mam sąsiada, któremu w lipcu zeszłego roku, zmarła Jego żona. Wspierałam tę rodzinę na różne sposoby. Mieszka tam również brat zmarłej żony tego Pana, niepełnosprawny. Jego też wspierałam. Jednak musiałam się odsunąć, ponieważ uważałam, że moja misja pomocy i wsparcia dla tej rodziny skończyła się. Jednak coś się wydarzyło. 

Mąż tej Pani zaczął się od lipca zeszłego roku we mnie wpatrywać. Wpatruje się we mnie do dziś. Zaczęła się troska z Jego strony o mnie. Więcej zaczął ze mną rozmawiać. 

Raz Go zapytałam, dlaczego się wpatruje, odpowiedział ładna dziewczyna, tom patrzył. Angażuje się też w rozmowę, dopytuje się, słucha z uwagą.

User Forum

Anna Czarniecka

w zeszłym tygodniu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry Anno,

Dziękuję za podzielenie się swoją historią. Widać, że jesteś osobą o wielkim sercu, skoro tak mocno zaangażowałaś się w pomoc sąsiadowi i jego rodzinie w trudnym czasie. Twoja troska i wsparcie z pewnością wiele dla nich znaczyły. 

To, co opisujesz, wskazuje na to, że sąsiad mógł dostrzec w Tobie nie tylko życzliwą osobę, ale także kogoś, z kim czuje się dobrze i komu ufa. Jego zainteresowanie Tobą może być oznaką tego, że widzi w Tobie kogoś wyjątkowego – być może osobę, która pomogła mu przetrwać trudny okres po stracie żony lub osobę, która może ją zastąpić i może stworzyć bliższą relacje. 

Rozumiem, że ta sytuacja może być dla Ciebie zarówno zaskakująca, jak i nieco skomplikowana. To, jak się zachowasz, zależy od Twoich własnych uczuć i tego, jak postrzegasz tę relację. Kilka pytań, które możesz sobie zadać, to:

- Jak się czujesz, gdy sąsiad okazuje Ci uwagę?

- Czy widzisz w tej relacji potencjał, aby się rozwijała w bardziej zażyły sposób, czy wolałabyś utrzymać dystans?

- Czy jego zachowanie jest dla Ciebie komfortowe, czy może czujesz, że przekracza Twoje granice?

Warto, abyś w tej sytuacji otwarcie komunikowała swoje granice i potrzeby. Możesz z nim porozmawiać, jeśli czujesz, że chciałabyś coś wyjaśnić. Na przykład, jeśli czujesz, że jego zainteresowanie idzie w kierunku którego nie chcesz rozwijać, możesz to powiedzieć w sposób ciepły, ale stanowczy: "Cieszę się, że nasza relacja jest dobra i że możemy rozmawiać, ale chcę, żebyśmy zachowali tę znajomość na poziomie sąsiedzkiej przyjaźni."

Z drugiej strony, jeśli sama zauważasz, że jego troska i uwaga są dla Ciebie czymś miłym, warto pozwolić sobie na chwilę zastanowienia, czy jesteś gotowa na to, by ta relacja się rozwijała.

Najważniejsze jest, abyś kierowała się tym, co czujesz, i nie robiła nic wbrew sobie. To, co już zrobiłaś dla tej rodziny, świadczy o Twojej wielkiej empatii i zaangażowaniu – zasługujesz na relacje, które będą oparte na wzajemnym szacunku, zrozumieniu i Twojej wolnej woli.

Trzymaj się ciepło!

Anastazja Zawiślak

Psycholog

w zeszłym tygodniu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Pani Aniu,

warto pomagać, ale trzeba przy tym pamiętać, że pomoc też ma swoje granice. I cudownie, że to Pani zauważyła, tym samym zaprzestając dalszego wspierania. Być może stała się Pani dla sąsiada jedynym dostępnym odniesieniem kobiecym w jego obszarze i stąd to jego zachowanie. Widzi zaradną, ładną i pomocną kobietę, zatem mógł w ten sposób wytworzyć jakieś oczekiwania. Oczywiście nie jest to Pani wina. Z wypowiedzi słyszę, że w związku z tym czuje Pani dyskomfort. 

Sugeruję, aby ochłodzić te relacje poprzez unikanie kontaktu z tym Panem w najbliższym czasie. Dać sobie przestrzeń i oddech, a rozmowy skracać do minimum.

Trzymam kciuki! :)

Katarzyna Kania-Bzdyl

w zeszłym tygodniu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry,

pani Anno słyszę, że to jest trudna sytuacja dla pani pełna emocji. Słyszę, że pani zaangażowała się w pomoc sąsiadom i się pani prawdopodobnie też wypaliła, gdyż była tam trudna kryzysowa sytuacja. I to jest normalne, potrzebuje pani teraz być uważna na siebie i sobą się zaopiekować. Natomiast jeżeli chodzi o samego sąsiada, to słyszę, że zaczął przekraczać pani granice. 

Potrzebuje pani wyraźnie zakomunikować, że pani sobie nie życzy takiego zachowania. A gdyby potrzebowała pani pomocy i wsparcia to w serwisie twój psycholog są darmowe 30 minutowe konsultacje, może pani się zapisać, aby specjalista porozmawiał z panią i udzielił wskazówek, na czym polega asertywna komunikacja i w jaki sposób może pani dbać o swoje granice i siebie.

Życzę spokojnego dnia!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

w zeszłym tygodniu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Pani dobrowolna pomoc szczególnie w sytuacji trudnej, w jakiej znalazł się ten mężczyzna i jego rodzina spowodowała, że mężczyzna poczuł się nie tylko przez panią wsparty, ale emocjonalnie zaczął się angażować i obdarzać panią bardziej intymnym uczuciem aniżeli tylko wdzięcznością. 

Jeśli nie jest pani zainteresowana nim jako partnerem, warto porozmawiać z nim o tym i wyznaczyć granice relacji.  

Ustalenie zasad waszej relacji pozwoli czuć każdemu z was bezpieczniej i swobodniej.

Pozdrawiam

Beata Matys Wasilewska

w zeszłym tygodniu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Pani Anno,

W takiej sytuacji warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami:
- Jakie są Pani odczucia wobec tej sytuacji? Czy czuje się Pani komfortowo z uwagą, którą otrzymuje od sąsiada?
- Czy jest Pani w stanie ustalić wyraźne granice w tej relacji, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień i zachować zdrowy dystans?
- Czy sąsiad wyraża w swoich działaniach coś więcej niż zwykłą wdzięczność za pomoc? Warto jest wyjaśnić swoje oczekiwania co do tej relacji.

Można rozważyć rozmowę z sąsiadem, aby wyjaśnić swoje uczucia i ustalić granice.
Warto jest dbać o swoje emocje i komfort psychiczny.

Martyna Jarosz - psycholog

w zeszłym tygodniu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak poradzić sobie z bólem po ucieczce z toksycznego małżeństwa i utracie dziecka?

Witam serdecznie, jestem po ucieczce z własnego domu po 25 latach małżeństwa, przeszłam przez wszystko, co możliwe żyłam z toksykiem, narcyzem i psychopata. Starsze dziecko nie dało rady, odebrało sobie życie. Chodzę na terapię oraz leczę stres pourazowy, niedługo minie dwa lata. Walczył, pisał ł

Jak poradzić sobie z konfliktem z przyjaciółką z powodu nieporozumienia
dzień dobry mam na imie Aniela mam 14 lat niedawno dostałam wiadomość od mojej przyjaciółki że nie chce mieć ze mną kontaktu bo wygadałam się co się dzało na obozie 2 lata temu nie mam za wiele znajomych i jestem pewna że nikomu tego nie powiedzałam a przynajmnej tak myśle teraz ona chce się ze mną
Jak rozmawiać z mężem o jego relacji z byłą żoną i moich obawach?

Trudno mi dokładnie opisać sytuacje, w jakiej się znalazłam. 

Ale od początku. Mój mąż, zanim mnie poznał, rozstał się z żoną, z którą był w związku kilka lat (studia i później dwa lata), mają syna. Gdy się poznaliśmy, sytuacja była jasna i klarowna. 

W końcu my zostaliśmy

Dylemat emocjonalny: czy odejść z relacji, która mnie przytłacza, czy czekać na zmiany?

Stoję obecnie przed bardzo ciężkim wyborem życiowym, nie mam się kogo poradzić, ponieważ jestem osobą, która nie dzieli się swoimi problemami. Jednak tym razem potrzebuję pomocy. Jestem w 'dziwnej' relacji z dziewczyną. Mamy po 25 i 23 lata. Znamy się ponad rok czasu. Ostatnio postanowiłem z nią

Myśli o siostrze żony - czy warto porozmawiać o tym z małżonką?

Cześć, chciałem się podzielić czymś osobistym. Jestem prawie od roku w małżeństwie i od prawie pół roku w mojej głowie pojawia się inna kobieta. Najgorsze jest to że to siostra mojej żony.... Myśli o niej przychodzą jakoś same i kwestia jest tego że jest dla mnie tylko atrakcyjna fizycznie, nie p

Tajemnica, która mnie niszczy

Od 19 lat mam tajemnicę, która mnie zabija. Wiem, że jak się wyda znienawidzą mnie rodzina dzieci. Obecny partner mnie zostawi. Czuję, że wariuje powoli. Od dawna leczę się na nerwice lęki ataki paniki. Teraz mam natłok myśli, co to będzie jak się wyda co mam robić. Błagam pomóżcie, bo czuję że u

Związek z partnerem nadużywającym alkoholu - czy można naprawić relację?

Witam, Byłam w związku 17 lat, ostatnie lata były ciężkie, ponieważ mój partner dużo pił, imprezował, pisał do różnych kobiet. Rozmowy świadczyły nawet o zdradach. Po alkoholu patrzył na mnie z pogardą i brakiem szacunku. Twierdził, że to nic nie znaczące rozmowy ze ja chce wszystko kontrolować.

Jak wspierać partnerkę z PMS?

PMS to temat, o którym mało się mówi, a ja zaczynam czuć, że powinniśmy. Bo jak tylko się zaczyna, to u nas w domu jest jak emocjonalny rollercoaster – raz smutek, raz gniew, raz totalna frustracja znikąd. I ja wiem, że to nie jej wina, że hormony robią swoje, ale jak ja mogę pomóc?! Czuję się tr

Jak radzić sobie ze stresem podczas spotkań z byłym partnerem?

Witam, kiedyś spotykałam się z pewnym chłopakiem, nie wyszło nam. Obecnie jestem w małżeństwie z kimś innym. 

Mam taką pracę, że byłego chłopaka spotykam raz na jakiś czas. Paraliżuje mnie wtedy stres, nie jestem w stanie logicznie działać i wszystko w środku mi się trzęsie. Co zrobić

Intensywne emocje, problemy w relacjach i lęki - jak sobie z tym poradzić?

Na wstępie Dzień dobry i mam za 1,5 miesiąca 17 lat, jeśli to potrzebne, jestem też zapisana do psychologa, ale jest bardzo długa kolejka, nawet może potrwać rok ten nabór, bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, bo mam dziwne emocje, których nie mogę zrozumieć czy to przypomina jakieś zaburzenie?&n

Flirt z dawnym kolegą a małżeństwo - jak radzić sobie z emocjami i wspomnieniami sprzed lat?

Dzień dobry, Mam problem, 11 lat temu poznałam mojego kolegę na obozie. Była dyskoteka, tańczył ze mną, mówił mi czułe słówka, jaka jestem piękna i seksowna. Po obozie nasz kontakt się urwał. Ale odnowił się na nowo, rozmawiam z tym kolega, pisze z nim, ale wspomnienia z nim wróciły z podwójną si

Dylemat macierzyństwa: co zrobić, gdy partner nie jest gotowy na dziecko?

Dzień dobry, zwracam się z ogromną prośbą o obiektywną opinię o mojej aktualnej sytuacji życiowej i jak dalej żyć. 

Jestem ze swoim partnerem (już mężem) od liceum. 

Aktualnie mamy po 33 lata. Od początku znajomości komunikowałam, że moim celem życiowym w życiu rodzinnym j

Jak zrozumieć niejasne sygnały w relacji z bliską osobą? Proszę o pomoc

Dzień dobry, mam 35 lat i znalazłam się w sytuacji, której nie do końca rozumiem. Dlatego zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc. Jakieś 2 lata temu w zupełnie niespodziewanych dla mnie okolicznościach poznałam pewnego mężczyznę. 

On jest starszy ode mnie o 4 lata. Oboje jesteśmy sin

Czy trauma z przeszłości może uniemożliwić rozwój związku?

Związek z osobą, która zmaga się z traumą z wcześniejszego związku. Poniżej opisuję wszystko w skrócie. 

Trauma, którą przeżywa moja partnerka (a teraz już bardziej była), wydaje mi się bardzo osobista, dlatego nie będę wnikał w szczegóły. Mianowicie, około 4 lata temu jej były partne

Problem z nawiązywaniem relacji z kobietami - jak pokonać kompleksy i izolację

Mam ogromny problem z nawiązywaniem relacji z ludźmi, ale głównie z kobietami. Jestem chłopakiem, 19 lat. 

Od kilku lat całkowicie izolowałem się od ludzi, bo czułem się gorszy od swoich rówieśników. Kończę szkołę w tym roku i coraz bardziej dokucza mi myśl, że jestem inny niż wszyscy

Mąż krytykuje i lekceważy, ale twierdzi, że kocha - jak radzić sobie z huśtawką emocjonalną?

Mąż od roku jest czuły, nie wyzywa mnie, nie poniża, lecz potrafi krytykować każde słowo, które wypowiem odbiera jako atak jego osoby, że ja się o wszystko cyt ,, odpier....m,, ,o wszytko obwinia mnie, swoich błędów, zagrywek nie widzi, nie chce widzieć. 

Mimo wszystko twierdzi, iż mn

Związek a relacje partnera z ex i dzieckiem - czy to normalne?

Jestem z facetem od w sumie roku jako związek, wcześniej spotykaliśmy się bardziej jako przyjaciele może coś więcej, ale każdy miał wolną drogę. Od roku spotykamy się oficjalnie w związku, jednakże mój partner ma dziecko ze swoją ex, do której jeździ na całe dnie, niby bawiąc się przez ten czas t

Lęk przed bliskością i zaangażowaniem - co może mi pomóc?

Mam problem z lękiem przed bliskością i zaangażowaniem, co bardzo utrudnia mi budowanie relacji. Za każdym razem, gdy ktoś się do mnie zbliża, czuję zagrożenie i mam ochotę się wycofać. Wiem, że takie zachowanie blokuje mój rozwój emocjonalny i uniemożliwia tworzenie trwałych więzi. Chciałbym lep

Czy to normalne, gdy mój 15-letni chłopak prosi mnie o podnoszenie bluzki? Jak się zachować?

Mam 14 lat na imię Monika. Od roku jestem z chłopakiem. Bardzo się lubimy, ale zaczął się ostatnio "dziwnie" zachowywać.

Poprosił mnie, abym podniosła bluzkę do góry (nie noszę jeszcze stanika). Zawstydziłam się, ale zrobiłam to, bo to mój chłopak. Chciał również, abym zdjęła spodnie, ale