Problem z wyrażaniem uczuć i komunikacją w związku - jak sobie poradzić?
Dzień dobry. Mam problem z rozmową z bliskimi na poważne tematy. Nie umiem prosić o pomoc, wyrażać swoje uczucia, często nie potrafię powiedzieć, dlaczego zrobiłem coś tak, a nie inaczej, zamazuje w pamięci argumenty i przykłady dotyczące tego, co mnie nurtuje, co mi przeszkadza, a boję się poruszyć i nazwać coś na bieżąco.
Często nie poruszam pewnych kwestii, ponieważ boję się, że będą odebrane jako bezsensowne, że nie przyniosą efektu, że doprowadzą do konfliktu. Nie widzę sensu w podejmowaniu działań i poddawaniu pomysłów, bo, częściowo z doświadczenia, wiem, że zostaną odrzucone.
Cały ten problem w mojej głowie przekłada się na moje relacje z bliskimi i na rażące obniżenie jakości mojego małżeństwa, które jeszcze przed zawarciem sakramentu nie było rewelacyjne.
Nie wiem co z tym zrobić, nie umiem sobie z tym poradzić. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne podpowiedzi
Łukasz

Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry,
Szczere rozmowy z bliskimi na temat własnych uczuć, przemyśleń, wątpliwości nie tylko wymagają od nas odwagi, ale i poczucie bezpieczeństwa oraz zrozumienia ze strony najbliższych. Zapewne jest przyczyna, dla której nie ma Pani łatwości w rozmowie na takie tematy z bliskimi.
Poczucie odrzucenia czy wzbudzanie konfliktu w rodzinie w wyniku poruszania ważnych tematów potrafi zblokować człowieka na wiele lat przed mówieniem o tym, co dla niego ważne.
Praca z psychoterapeutą może przywrócić równowagę i pozwolić ponownie uwierzyć w sens swoich odczuć.
Rozmowa face to face ze specjalistą pozwala przełamać blokadę, uwierzyć, że można być wysłuchanym i zrozumianym, a to pierwszy krok do zmiany. Warto by w bezpiecznych warunkach w gabinecie, pozwoliła Pani sobie przepracować wszystkie trudne emocje i zobaczyła, w jaki sposób może Pani rozmawiać z najbliższymi, by przekazać im ważne dla siebie tematy.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska

Emilia Jędryka
Panie Łukaszu,
Dziękuję za podzielenie się Pana historią. To duży krok do uzyskania wsparcia i pomocy. Rozumiem, jak trudne może być poruszanie takich kwestii i jednocześnie znajdowanie odwagi do wyrażania swoich myśli. Może Pan zacząć od małych kroków, na przykład zapisania swoich uczuć lub potrzeb na kartce – to czasem ułatwia ich nazwanie i uporządkowanie. Jeśli trudno mówić na bieżąco, można wrócić do tematu w spokojniejszym momencie, zaczynając od słów: „To dla mnie ważne, chciałbym o tym porozmawiać”.
Czasem pomocne jest wsparcie zewnętrzne, choćby w formie rozmowy z kimś, kto pomoże zobaczyć problem z innej perspektywy. Może być to bliska osoba albo psycholog, terapeuta par. Proszę dać sobie przestrzeń i czas na działanie we własnym tempie.
Pozdrawiam ciepło,

Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi Łukaszu,
sugeruję, aby przemyśleć rozpoczęcie terapii nad swoimi lękami i obawami, a także, żeby nabyć kompetencje emocjonalne i społeczne. To wszystko da się wypracować z odpowiednim specjalistą np. psychologiem.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologa