Nie potrafię wyrażać emocji, gubię się w tym co czuję i czy moje uczucia są prawdziwe. Stan od 3 lat.
Z3180_08

Karolina Łagodzka-Dubikowska
Droga Autorko,
Dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami i uczuciami. To, co opisujesz, brzmi jak bardzo trudne i przytłaczające przeżycie. Doceniam Twoją odwagę w wyrażeniu tego, co czujesz, i chcę Cię zapewnić, że Twoje uczucia są ważne i zasługują na uwagę.
To, co opisujesz, przypomina aleksytymie - trudność w identyfikowaniu i wyrażaniu emocji. Jest to dość powszechne, szczególnie u młodych osób, które wciąż uczą się rozpoznawać i radzić sobie z emocjami. Twój obrazowy opis mglistego pola doskonale oddaje poczucie zagubienia i odizolowania, które często towarzyszy takim stanom.
Oto kilka sugestii, które mogą Ci pomóc:
- Praktykuj uważność: Spróbuj skupić się na swoich doznaniach fizycznych i myślach bez ich oceniania. To może pomóc w lepszym rozpoznawaniu emocji.
- Prowadź dziennik: Zapisywanie swoich myśli i doświadczeń może pomóc w ich zrozumieniu i wyrażeniu. Możesz zacząć od przeczytania książki “Umysł ponad nastrojem”, gdzie znajdziesz wiele cennych wskazówek dot. monitorowania nastroju i przejęcia kontroli nad emocjami.
- Działalność artystyczna: Malowanie, rysowanie, muzyka czy taniec mogą być sposobami na wyrażenie emocji, które trudno ująć w słowa.
- Rozmowa z zaufaną osobą: Może to być przyjaciel, członek rodziny lub profesjonalny psychoterapeuta.
- Bądź dla siebie łagodna: Pamiętaj, że nauka rozpoznawania i wyrażania emocji to proces. Nie oceniaj się zbyt surowo.
Twoje uczucia są ważne i zasługują na uwagę. Nie jesteś atencjuszką - szukasz zrozumienia i pomocy, co jest zdrowe i naturalne. Zachęcam Cię do rozważenia rozmowy z profesjonalistą - psychologiem lub psychoterapeutą, który może pomóc Ci w lepszym zrozumieniu i radzeniu sobie z Twoimi emocjami.
Pamiętaj, że nie jesteś sama w tym, co przeżywasz. Twoje doświadczenia są ważne i zasługują na troskę i uwagę. Życzę Ci siły i wytrwałości!
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Łagodzka-Dubikowska
Ps. Polecam jeszcze animację “W głowie się nie mieści” - zarówno pierwszą, jak i drugą część - może w jakiś sposób Ci pomoże. ;)

Zobacz podobne
Witam, odkąd pamiętam łapie się na tym, że nie potrafię powiedzieć co czuję, nazwać emocji może poza podstawowymi. Jedynie wiem, że czuje jakieś czysto fizyczne objawy, ale ciężko mi powiedzieć co to za uczucie czy emocja. Jednocześnie jestem osobą dość empatyczną, ale bardziej dlatego, że gdy widzę cierpiące zwierzę, to czuję w środku ścisk i jak mu pomogę, to przestanie. Jednocześnie jestem osobą wrażliwą, czy jest ewentualność być jednocześnie osoba wysokowrażliwą i mieć problemy z odczuwaniem uczuć?