Wstecz

Chłopak nie odpowiada na potrzeby, które mu komunikuję. Mam wrażenie, że ma mnie dosyć.

Jestem z chłopakiem od 5 miesięcy, oboje mamy po 19 lat, od jakiegoś czasu zauważyłam, że lekceważy moje emocje, mówię mu, że czuje, że go nie interesuje, bo gdy np. piszemy to ciągle ja go wypytuje co robił dziś, co będzie robił jutro, a on zazwyczaj mnie się o to nie pyta, to odpowiada, że znowu wymyślam i zaczynam. Często tak jest, gdy właśnie mówię mu co czuję lub informuję go o swoich potrzebach, np. gdy pisze mu, że mało dziś rozmawialiśmy i czy możemy to nadrobić ,bo po prostu się stęskniłam to odpowiada coś w stylu: przecież wczoraj się widzieliśmy, o jezu przesadzasz, dramatyzujesz, przecież gadaliśmy rano; a gdy naciskam na niego troszkę bardziej, żeby mnie zrozumiał to powtarza, że go mecze i on chce iść już spać. 

Czuję, że lekceważy mnie i moje potrzeby, które dla niego są wymysłem i dramatyzowaniem. Może to ze mną coś nie tak, ale daje mu mnóstwo przestrzeni na kolegów, zainteresowania, czas sam dla siebie, bo wiem, że on potrzebuje tego, a gdy ja powiem lub napiszę mu, że po prostu chciałabym porozmawiać więcej albo spotykać się częściej to robi mi taką jazdę, że sama zaczynam źle się czuć z faktem, że w ogóle coś powiedziałam. 

Ja jestem taka, że mogłabym siedzieć z nim non stop, a on mam wrażenie, że jak już siedzimy ze sobą kilka godzin, to jakby chciał uciec już i odpocząć ode mnie (gdy spędzamy razem czas rzadko się kłócimy, okazujemy sobie dużo miłości i czułości, więc nie wiem dlaczego on mnie ma tak dość) boli mnie, że go męczę, chce tylko, aby też spełniał moje potrzeby, co zrobić?

Jakub Redo

Jakub Redo

Aniu,

Rozumiem Twój niepokój i smutek. To zupełnie naturalne, że w związku potrzebujesz bliskości, zainteresowania i wzajemności. Być może Twój chłopak ma po prostu mniejsze niż Ty potrzeby w zakresie bliskości emocjonalnej lub potrzebuje więcej czasu, aby poczuć się komfortowo z takim natężeniem bliskości.

Warto spróbować szczerze porozmawiać z chłopakiem o Twoich odczuciach i potrzebach. Postaraj się jasno i spokojnie wyjaśnić mu, czego oczekujesz od Waszej relacji. Im częściej będziesz otwarcie mówić o swoich potrzebach, tym większa szansa, że Twój chłopak z czasem je zrozumie i uda Wam się wypracować kompromis, który będzie satysfakcjonujący dla obojga.

Pomocna może być również rozmowa z bliską osobą, która może spojrzeć na Waszą relację z innej perspektywy. Jeżeli czujesz, że potrzebujesz dodatkowego wsparcia, rozważ konsultację z psychologiem. Specjalista może pomóc Ci zrozumieć Twoje emocje i potrzeby w tej sytuacji, a także znaleźć sposoby na radzenie sobie z trudnościami w relacji.

Wszystkiego dobrego!
Jakub Redo

4 dni temu
Justyna Papurzyńska-Parab

Justyna Papurzyńska-Parab

Cześć Aniu, 

Odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo w swoim chłpaku zakochana, bardzo potrzebujesz jego uwagi, bliskości i czułości. Nic dziwnego, jesteście ze sobą 5 miesięcy, to często jest okres tzw. motyli w brzuchu, bardzo dużego zauroczenia, zapatrzenia się w drugą osobę. Ale może być tak, że nie każdy zakochuje się tak mocno, że chce każdą wolną chwilę spędzać z drugą osobą, każdy ma potrzeby emocjonalne w różnym stopniu, i, siłą rzeczy, w różnym stopniu jest w stanie takie potrzeby zaspokajać u drugiej osoby. Piszesz, że spędzacie ze sobą godziny, i ten czas jest wypełniony czułością i bliskością- być może to jest tyle, ile jest w stanie dać Ci chłopak. I nie musi to wynikać z jego złej woli, tylko z takich właśnie jego możliwości. 

Możesz się natomiast zastanowić, z czego wynika, że masz poczucie, że to, co daje Ci chłopak jest niewystarczająco dużo dla Ciebie? Dlaczego czujesz, że nie spełnia Twoich potrzeb, skoro, jak rozumiem macie ze sobą częsty i żywy kontakt? Zastanów sie, co to są za potrzeby, których deficyty odczuwasz, i czy chłopak jest osobą, która może Ci je spełnić?

Czasami relacja staje się przestrzenią, gdzie wychodzą nasze różnego rodzaju zranienia i braki, które niekoniecznie muszą wiązać się z aktualną sytuacją czy nawet aktualnym partnerem. Możesz potraktować swoje przeżycia jako pewną informację o sobie, której może warto przyjrzeć się bliżej. 

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Papurzyńska- Parab

4 dni temu
Paulina Urbanowicz

Paulina Urbanowicz

Dzień Dobry, 

To, że pragniesz więcej rozmów i bliskości, jest naturalne i zasługujesz na to, by Twój partner to dostrzegał. Z jego strony może brakować świadomości, jak ważne są dla Ciebie te momenty. Warto spróbować porozmawiać o tym spokojnie, wyjaśniając, co czujesz, ale także dając mu przestrzeń, by wyraził swoje potrzeby. Zrozumienie, jak oboje postrzegacie bliskość i przestrzeń, może pomóc znaleźć równowagę. 

Pozdrawiam serdecznie, 

Paulina Urbanowicz

4 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne