Czy powinnam się martwić gdy 11-miesięczne dziecko celowo się uderza i płacze?
Marta

Martyna Jarosz
Dzień dobry Pani Marto,
Dzieci w wieku 11 miesięcy często badają swoje otoczenie w sposób fizyczny. Mogą uderzyć się przypadkowo, a następnie powtórzyć działanie, aby lepiej zrozumieć przyczynę i skutek. Zachowanie, które Pani opisuje, może być związane z naturalnym procesem eksploracji i poznawania otoczenia przez dziecko. Dzieci uczą się o świecie poprzez zmysły i eksperymentowanie.
Dziecko może ponownie uderzać się w to samo miejsce z powodu frustracji spowodowanej bólem. Jest to sposób na zrozumienie i kontrolowanie tego, co się dzieje. Może również obserwować, jak jego działania wywołują określone reakcje u innych osób, co jest ważnym elementem rozwoju społecznego i emocjonalnego. Dzieci często szukają uwagi dorosłych.
Jeśli zauważy, że uderzenie się w nogę stołu wywołuje dużą reakcję (troska, uwaga, pocieszenie, zainteresowanie), może próbować powtarzać to zachowanie, aby ponownie przyciągnąć uwagę rodziców.
Jeśli zachowanie Pani dziecka nie prowadzi do poważnych obrażeń i jest sporadyczne, prawdopodobnie nie ma powodów do niepokoju. Jednak jeśli dziecko często celowo się uderza, wydaje się nadmiernie sfrustrowane lub widać, że zachowanie to wpływa na jego codzienne funkcjonowanie, warto skonsultować się z psychologiem dziecięcym, aby wykluczyć ewentualne problemy.
Martyna Jarosz
psycholog

Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Z opisanego przez Panią przykładu zachowania dziecka wygląda to na proces zdobywania doświadczenia przez eksplorację i powtarzanie czynności. Dokładnie w ten sposób dziecko uczy się przyczyny i skutku oraz wpływu, jaki ono ma na otoczenie i otoczenie na niego. Nie jest to przyjemny sposób ze względu na jeszcze małą koordynację ciałem i bark pełnego zrozumienia sytuacji, dlatego konfrontacje z obiektem bywają bolesne. Oczywiście warto wspierać w tym maluszka, opowiadając mu, co się właśnie zadziało i z czego to wynika, by lepiej rozumiał i łączył wydarzenia. Wraz ze wzrostem koordynacji i większym wpływem na otoczenia tego typu zachowania powinny zanikać.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry jesteśmy rodzicami 11-latka. Od pewnego czasu nas syn zachowuje się w stosunku do nas bardzo niegrzecznie.
Mówi, że jesteśmy dziwni, że zabieramy mu wszystko, że go gnębimy, że ja jestem głupia, a mąż jest debilem.
Syn nie wywiązuje się z żadnych obowiązków domowych typu. Np. nie robi łóżka, nie chce się pakować do szkoły, rzuca rzeczy gdzie popadnie. Strasznie pyskuje. Nie stosuje się do punktualności, wychodząc na dwór na rower, spóźnia się o pół godziny, godzinę i jak wraca, to jeszcze krzyczy. Uczy się bardzo dobrze. Syn ma schowany telefon , tablet komputer, gdyż tylko by chciał grać. Tv ciągle by oglądał gliniarzy, jak wyłączę tv to wojna, że wszystko mu zabieram. Szczęka do nas np. z banana lub wymachuje ołówkiem przed oczami. Nie ukrywam, że moja cierpliwość się kończy. Czy mamy się udać z synem do psychologa ?