Czy sertralina może zwiększać chęć do wychodzenia z domu i poprawiać samopoczucie fizyczne?
Dzień dobry, od 3 tygodni przyjmuje jedną tabletkę sertraliny dziennie na OCD. Nie wiem, czy to jakaś duża dawka, ale efekty widzę. Czy jednym z nich może być chęć do wyjścia z domu, większa energia do tego i ogólne lepsze samopoczucie fizyczne, nie tylko psychiczne? Jakiś czas temu bardzo bałam się takich wyjść i starałam się ich unikać, a teraz myślę częściej o tym, że fajnie byłoby gdzieś pójść/ pojechać. Nie wiem, czy może tak być, słyszałam tylko o zwiększonej energii a nic o takich zwiększonych chęciach do robienia rzeczy, które zaprzestałam z powodu lęku.
Anonimowo

Martyna Jarosz
Dzień dobry,
głównym celem działania sertraliny jest zwiększenie poziomu serotoniny, neuroprzekaźnika, który jest powszechnie uznawany za kluczowy dla regulacji nastroju. Zatem jednym z efektów działania sertraliny może być poprawa nastroju i redukcja lęku, co może prowadzić do zwiększonej energii, lepszego samopoczucia fizycznego oraz psychicznego. A to z kolei może się przekładać na większą motywację do wyjścia z domu i uczestnictwa w codziennych aktywnościach.
Martyna Jarosz
psycholog

Hubert Drozdowski
Sertralina w pierwszych tygodniach farmakoterapii zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co jest w stanie poprawić nastrój, motywacje i ogólny poziom energii. Serotonina wpływa na wiele aspektów działania naszego organizmu, także opisane przez Ciebie objawy są w pełni naturalne.
Pozdrawiam :)

Dmytro Lysy
O pytanie najlepiej skierować do lekarza, który zna działanie leków i ich efekty.
Jeśli jednak odczuwa Pani pozytywny efekt, który Pani odpowiada – proszę się nie martwić i cieszyć się życiem w pełni! 😊

Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
To, co Pani opisuje, może być jak najbardziej jednym z efektów przyjmowania sertraliny. Ten lek, jako inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), działa na poziomie neurochemicznym, zwiększając dostępność serotoniny w mózgu, co może wpływać pozytywnie na nastrój, energię oraz zdolność radzenia sobie z lękiem i obsesjami.
Pani doświadczenie może świadczyć o tym, że lek zaczyna działać w sposób, na jaki liczymy w leczeniu OCD — zmniejsza lęk i daje przestrzeń na bardziej naturalne podejście do codziennych spraw, które wcześniej wydawały się przytłaczające.
Jeśli ma Pani dodatkowe pytania lub wątpliwości, nie wahaj się omówić tego z lekarzem prowadzącym. Czasami takie zmiany mogą być początkiem szerszej poprawy, ale ważne jest, by leczenie było monitorowane, aby dostosować je do Pani indywidualnych potrzeb.
Trzymam kciuki za Pani dalsze postępy w zdrowiu i cieszę się, że odczuwa Pani poprawę!
Irena Kalużna -Stasik - psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków?
Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet dokładnie ich działania, bo musiał wpuścić kolejnych pacjentów (pewnie też chodzi o to, że jestem niepełnoletnia). Czuję się, jakby wypisał to tylko po to, by zadowolić moją rodzinę, a nie mnie, mi głowa podpowiada, by tego nie brać. Przeraża mnie w nich dosłownie wszystko, od ich wielkości po skutki uboczne, w których od samego rana nie umiem przestać się zaczytywać. Wiem, że niektóre z tych rzeczy są naprawdę rzadkie, ale i tak się nimi bardzo przejmuję.
Wolę już dłużej wychodzić z tego bez leków, niż brać coś, co może mnie męczyć czy dostarczyć jeszcze większych problemów. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to na pewno bezpieczne, bo moje poszukiwania w Internecie ukazują tylko same skutki uboczne. Spotkanie z lekarzem mam za jakieś 2 miesiące, a terapię, na którą uczęszczam za tydzień, a leki muszę brać jak najszybciej i nie mam kogo spytać o tę sprawę...