Czy depresja może ustąpić po farmakoterapii?
Anonimowo

Wiktoria Smołkowska-Jędo
Depresja może ustąpić po farmakoterapii, ale kluczowe jest odpowiednie podejście, które często łączy leczenie farmakologiczne z psychoterapią. Leki przeciwdepresyjne mogą pomóc zredukować objawy, ale same w sobie nie zawsze rozwiązują przyczynę problemu. Ważne jest, abyś porozmawiała z lekarzem psychiatrą, który zdiagnozuje Twoją sytuację i zaproponuje odpowiednie leczenie.
Skoro czujesz się przytłoczona codziennymi czynnościami, boisz się wychodzić z domu i odczuwasz trudności w funkcjonowaniu, warto skonsultować się z psychiatrą lub psychoterapeutą. Możesz zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego, który skieruje Cię do specjalisty, lub umówić się bezpośrednio na wizytę u psychiatry czy psychoterapeuty. Ważne, abyś nie była sama w tym trudnym momencie – specjalista pomoże Ci znaleźć właściwą ścieżkę wsparcia i leczenia.

Małgorzata Korba-Sobczyk
Witaj
Depresja może znacząco ustąpić, a nawet całkowicie zniknąć po odpowiednio dobranej farmakoterapii. Leki przeciwdepresyjne pomagają regulować poziom neuroprzekaźników w mózgu, co przyczynia się do poprawy nastroju i zmniejszenia objawów depresji.
Ważne jest jednak pamiętać, że: farmakoterapia to zwykle tylko część leczenia. Często uzupełnia się ją psychoterapią, która pomaga zrozumieć przyczyny depresji i wypracować nowe, zdrowsze sposoby myślenia i działania.
Połączenie farmakoterapii i psychoterapii daje najlepsze efekty leczenia. Leki pomagają zredukować objawy depresji, a psychoterapia umożliwia pracę nad przyczynami i zapobieganie nawrotom.
Terapia uzupełnia działanie leków, pomaga zrozumieć przyczyny depresji, uczy nowych umiejętności, zapobiega nawrotom oraz poprawia jakość życia
Leczenie depresji wymaga czasu. Objawy nie znikają z dnia na dzień. Może minąć kilka tygodni, zanim poczujesz poprawę.
Ważne abyś w tym trudnym dla Ciebie momencie nie była sama.

Anita Konarska
Dzień dobry,
w leczeniu depresji najlepsze rezultaty daje połączenie farmakoterapii i psychoterapii. Jeśli leki nie zaczną działać po upływie 4-6 tygodni może to oznaczać, że trzeba je zmienić na inne. Kwestia doboru leków jest bardzo indywidualna. Najlepiej proszę skonsultować swoje wątpliwości z lekarzem psychiatrą prowadzącym.
Pozdrawiam
Anita Konarska
Psycholog

Agnieszka Wojda
Dzień dobry
Odpowiadając na Pani pytanie warto prócz psychiatry udać się na terapię do psychologa lub psychoterapeuty. Sama rozmowa ze specjalistą już leczy. Leki działają powyżej miesiąca, warto dać sobie czas zanim nastąpi zmiana. Odnośnie wychodzenia z domu warto iść metodą małymi kroczkami np dzisiaj idę na 10 minutowy spacer, jutro 15 minut....to małe pokonywanie swoich ograniczeń już będzie dla Pani sukcesem. Odnośnie zakupów, możliwe, że mierzy się Pani z lękiem, agorafobią. Warto może wychodzić w godzinach kiedy nie jest tłoczno. I co ważne wsparcie, rozmowa z drugim człowiekiem jest tutaj kluczowa. Nikt w takich momentach nie chce być sam. Samo wypicie kawy z kimś w ciszy będzie pomocne, przytulenie, zamiana kilku słów.
Życzę dużo radości w sercu i siły w pokonywaniu trudności z jakimi się Pani mierzy.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka Wojda

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
Od 10 lat mam ciągle nawracającą się depresję.
Jestem ciągle zmęczona … wszystkim. Mam leki, psychiatrę … już trzeciego. I znowu od 4 miesięcy jest bardzo źle, gorzej niż zwykle, mimo że chodzę na terapię 2 x w miesiącu i biorę leki. Jestem strasznie zmęczona, już nie widzę, co mogłabym jeszcze zrobić, żeby było lepiej. Mam męża i 2 dzieci, którzy mają mnie już dosyć. Ja też mam siebie dosyć, nawet kąpać mi się nie chce. Chcę tylko spać i przespać to gówno.
Ale jak się budzę to nie nowy to samo.
Co mam robić, gdzie szukać pomocy, czy w ogóle jest jakieś wyjście?
Monika