Left ArrowWstecz

W jaki sposób powinnam powiedzieć córce, że tata zostawił nas i mieszka z inną kobietą?

Dzień dobry. W jaki sposób powinnam powiedzieć córce, że tata zostawił nas i mieszka z inną kobietą?
User Forum

Nina

9 miesięcy temu
Izabela Czak-Kunert

Izabela Czak-Kunert

Dzień dobry,

To bardzo trudna sytuacja, ale szczerość i delikatność są tutaj kluczowe. Ważne jest, aby dostosować przekaz do wieku i zrozumienia córki.  Musi być Pani również gotowa odpowiedzieć na pytania, które mogą się pojawić. Warto podkreślać, że córka jest kochana i że oboje rodzice nadal będą dla niej obecni, choć w inny sposób. Ważne jest, aby stworzyć przestrzeń, w której córka może wyrazić swoje uczucia i pytania.

Proszę pamiętać, że będzie to proces i może wymagać czasu, by córka w pełni zrozumiała sytuację. Wsparcie i zapewnianie o swojej miłości mogą okazać się kluczowe.

Pozdrawiam 

9 miesięcy temu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry, 

Być może potrzebuje Pani się udać po wsparcie do psychologa? Aby móc sobie się przygotować do tak trudnej rozmowy, która może w Pani też budzić dużo trudnych emocji. Ta sytuacja wymaga spokoju, cierpliwości i dużego zrozumienia dla córki. A pani, jeżeli nie ma teraz zasobów na to, może być bardzo trudno, gdyż dla Pani ta sytuacja jest kryzysowa. Zachęcam to rozważyć i się przygotować do tego na spokojnie. Jeszcze też jest pytanie: ile córka ma lat? Jeżeli jest w wieku dojrzewania, który jest sam w sobie bardzo wymagający i trudny, to też być może potrzebuje szczególnej troski i wsparcia w tak kryzysowej sytuacji.

Życzę dużo siły aby mogła Pani zaopiekować sobą i córką!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

9 miesięcy temu
Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Dla dziecka z pewnością będzie to bardzo trudna informacja. Istotne jest, żeby dziecku przekazać, że rozstanie jest na linii mąż-żona, a jako rodzice będziecie je nadal kochać. Być może w córce pojawi się poczucie winy, tak czasem bywa, proszę ją zapewniać, że to nie jej wina. 

Jeśli zaobserwuje Pani niepokojące sygnały, np. wzmożony lęk u dziecka, moczenie nocne, obgryzanie paznokci, warto zapewnić mu wsparcie psychologiczne. Odejście ojca to strata, więc pojawi się proces żałoby. 

Powodzenia

Katarzyna Waszak - psychoterapeuta

9 miesięcy temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

rozmowa z dzieckiem na taki temat jest trudnym zadaniem, które będzie wymagać delikatności, empatii oraz zrozumienia. Kluczową kwestią jest tutaj wiek dziecka, do którego trzeba będzie dostosować treść przekazu. Inaczej porozmawia Pani z 5latką a inaczej z 16latką. Na pewno musi Pani sama przygotować się emocjonalnie do tej rozmowy, tak aby nie obarczać dziecka swoimi doświadczeniami. Powinna Pani w sposób prosty oraz zrozumiały wytłumaczyć co się wydarzyło i jak teraz będzie wyglądać nowa rzeczywistość. Proszę postarać się unikać takich rzeczy jak oskarżenia, czy krytyki drugiego rodzica. Bardzo ważne będzie również zapewnienie dziecka o swoich wsparciu oraz miłości.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Karkus - psycholog, psychoterapeuta 

9 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Pani Nino,

to zależy w jakim wieku jest córka i jakie ma kontakty z tatą.

Proszę pomyśleć o jednorazowych konsultacjach psychologicznych (tutaj na platformie są też darmowe) i razem z psychologiem przygotować się na taką rozmowę, opracować plan. 

Prędzej czy później taka rozmowa musi się odbyć. 

Pozdrawiam. 

9 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak mam sobie poradzić z konkubina wujka, która mi grozi?
Jak mam sobie poradzić z konkubina wujka, która mi grozi?
Witam serdecznie, mam obawy co do sąsiadów
Witam serdecznie, mam obawy co do sąsiadów, ponieważ upatrzyli sobie moją córkę 3-latkę i chcą pokazać światu, że oni by byli lepszymi rodzicami. Ode mnie słyszała od sąsiada, jak mówił do córki, jak chciał ją zabrać do siebie, a córką nie chciał iść, że ja to nie jej mamą, tylko za ścianą jest mama, czyli jego żona. Co zrobić.
Jak mogę poradzić sobie ze stratą taty?
Jak mogę poradzić sobie ze stratą taty? Zmarł pół roku temu, był mi bardzo bliski, nie potrafię się z tym pogodzić, że odszedł...
W jakim wieku i jak powiedzieć dziecku
W jakim wieku i jak powiedzieć dziecku, że mój partner nie jest jego ojcem, a inna osoba, która w dodatku się nim nie interesuje?
Jak pomóc mamie?
Jak pomóc mamie? W sumie nie wiem, jak to ubrać w słowa, ale chciałabym pomóc mamie, natomiast nie potrafię jej zrozumieć. Próbowałam z nią rozmawiać, ale każda rozmowa kończy się tak samo, czyli przestaje się odzywać. Mama odeszła od swojego partnera, z którym ma 2 mojego rodzeństwa, wzięła kredyty i kupiła mieszkanie. Wiem, że jest jej ciężko, ale zatraciła się w świecie internetu, a mówiąc prościej w aplikacjach randkowych i stronach dla singli. Ciągle z nimi pisze i spotyka się. Nie mam nic do tego, żeby znalazła swoją drugą połówkę, ale nie w taki sposób. Przyprowadza ich do domu po zaledwie 1-2 spotkaniach, żeby przedstawić rodzeństwu i opowiada, gdzie pracujemy. Wprowadza ich w życie młodszego rodzeństwa (17 i 18 lat) praktycznie non stop, nie myśląc o żadnych skutkach. Gdy już przestają ją interesować, po prostu ich ignoruje. Już kilka razy przychodzili do pracy młodszej siostry, żeby zapytać, co się dzieje i dlaczego mama się nie odzywa. Mama dużo pracuje, ale każdą wolną chwilę spędza na spotykaniu się z mężczyznami, rozmowach telefonicznych bądź siedzi wlepiona w telefon i odpisuje na wiadomości na portalach. Martwię się o nią coraz bardziej, ponieważ odtrąca swoją rodzinę na rzecz obcych ludzi, a do tego jeździ do nich nawet poza miasto i to sama. Nawet na spotkaniach rodzinnych siedzi w telefonie i nie da się jej odciągnąć. Wszystkie wartości, których nas nauczyła, nagle sama łamie a co najważniejsze okłamuje nas. Próbowałam wiele razy porozmawiać z nią i poprosić, żeby trochę zwolniła, ale za każdym razem używa argumentu, że ja i moje rodzeństwo mamy drugą połówkę a ona nie i tym kończy rozmowę. Chciałabym jej pomóc, żebyśmy byli bezpieczni a przede wszystkim ona. Mój tata zmarł (był alkoholikiem), mama przeszła przez raka, jej mama zawsze widziała tylko jej brata, który popełnił samobójstwo, a teraz jeszcze rozpad drugiego małżeństwa przez alkoholizm ojczyma. Jak mogę jej pomóc?
Mieszkam z córką w miejscu związanym z rodziną mężczyzny, od którego chcę odejść. Co robić?
Witam, postanowiłam odejść od mężczyzny, który podczas kłótni przekracza wszelkie granice (nie potrafię przestać go kochać ), aktualnie zostało mi pożyczone mieszkanie i samochód ( od jego Cioci ) w tym wszystkim jest 5- letnia córka, która nie chce iść na noc do niego , mówi , ze pójdzie tylko ze mną i pyta, kiedy znów będziemy razem. Nie wiem co mam robić , mówić .
Nie wiem, jak podjąć z rodzicami temat o przeprowadzce do innego domu.
Nie wiem, jak podjąć z rodzicami temat o przeprowadzce do innego domu. Mieszkamy w małym domy, w którym mieszka sporo osób, moi rodzice muszą spać z moim rodzeństwem a ja z babcią. Przestało mi się to podobać, wolałabym mieć własny pokój, łóżko u przestrzeń. Moja mama już od długa próbuje namówić tatę na przeprowadzkę, ale idzie to na marne. Chociaż trochę jej nie chce, a szczególnie przez moje rodzeństwo, dla których pewnie byłoby to trudne, jednak wiem, że tak dalej być nie może. Jak mogę spróbować podjąć rozmowę, aby jednak ona zaskutkowała?
Ojciec córki powiedział jej nagle o nowej partnerce, zanim zdążyłam ją przygotować.
Moja córka ma prawie 5 lat. Ja z mężem rozpoczynamy batalie rozwodowe. Mąż zostawił nas i w trybie niemal natychmiastowym wyprowadził sie do innej kobiety, pomimo próśb, by nie przedstawiał córce jeszcze nowej kobiety, zrobił to zanim zdążyłam z córką porozmawiać . Jest to dla mnie bardzo trudne. Martwię się o konsekwencje dla przyszłego podejścia do związków mojej córki, traumy jakie dostaje teraz w pakiecie. Czy jest możliwość konsultacji indywidualnej w tej sprawie? Czy jest ktoś z Państwa z okolic Zielonej Góry czy Poznania? Czy lepiej wizyta osobista czy online wystarczy?
Mąż chce rozwodu przez inną kobietę.

Witam. Mąż znalazł nową kobietę. Oznajmił mi, że chce rozwodu. 

Ja chce z nim porozmawiać, żeby uratować wszystko dla naszej córeczki oraz dla nas. A on się nie odzywa do mnie, tylko cały czas pisze z nią.