- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina
- Mąż chce rozwodu...
Mąż chce rozwodu przez inną kobietę.
Witam. Mąż znalazł nową kobietę. Oznajmił mi, że chce rozwodu.
Ja chce z nim porozmawiać, żeby uratować wszystko dla naszej córeczki oraz dla nas. A on się nie odzywa do mnie, tylko cały czas pisze z nią.
Anonimowo
Anna Borkowska
Dzień dobry,
to, co Pani teraz przeżywa, musi być bardzo trudne.
Jeżeli chodzi o próby rozmowy, można zastosować komunikat typu "ja" - konstrukcję zdania, w której kolejno mówi Pani o: swoich uczuciach -> konkretnym zachowaniu drugiej osoby (fakt) -> jakie są konsekwencje tego zachowania dla Pani -> jakiego zachowania Pani oczekuje (potrzeba).
czyli:
Czuję się ___(np. bezsilna) kiedy Ty ___ (np. nie odpowiadasz/nie wiem czy mnie słuchasz), ponieważ ___ (np. chcę uratować nasze małżeństwo), chciałabym ___ (np. żebyś ze mną porozmawiał/odłożył telefon i mnie wysłuchał).
Należy mieć na uwadze to, że jeżeli mąż podjął już decyzję, może nie mieć Pani wpływu na jej zmianę.
Prowadzę bezpłatną grupę wsparcia dla osób w sytuacji okołorozwodowej.
Jeżeli będzie Pani potrzebowała wsparcia lub będzie chciała Pani skonsultować sytuację rozwodu w kontekście dziecka , zachęcam do spotkania z psychologiem.
mgr Anna Borkowska
psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry!
Bardzo pani współczuje tego, co Pani przeżywa! Może pani też być w kryzysie sytuacyjnym. To jest ogromne obciążenie emocjonalne, a Pani reakcja – potrzeba rozmowy i ratowania rodziny – jest naturalna. Jednak sytuacja, w której mąż unika kontaktu i koncentruje się na nowej relacji, wskazuje, że próba rozmowy może być bardzo trudna w obecnym momencie. Pani w tej sytuacji ma wpływ tylko na siebie i odpowiada pani tylko za siebie i córkę jeżeli nie jest pełnoletnia. Małżeństwo to związek dwojga ludzi, a jego odbudowa wymaga chęci obu stron. Jeśli mąż jest zdecydowany na rozwód, ważne będzie, by zadbała Pani o siebie i córkę, niezależnie od jego decyzji. Jeżeli pani czuje, że potrzebuje natychmiastowego wsparcia i pomocy, to proszę nie czekać. Udać się do Ośrodka interwencji kryzysowej tam pani od razu będzie wszechstronnie zaopiekowana, na miejscu jest psycholog, psychiatra, prawnik i pracownik socjalny.
Życzę dużo siły aby móc sobą się zaopiekować!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog