Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z presją i blokadą słowną podczas prezentacji u pani dziekan?

Dzień dobry, na zajęciach z jednego przedmiotu u pani dziekan, czuję presję, że muszę jej przedstawić swoją pracę i wszystko co mam. Wtedy czuję blokadę słowną, zaczynam milczeć i czuję pracę swojego serca. 

Jak sobie z tym poradzić?

Podobną sytuację miałam w trzecim semestrze (obecnie jestem na piątym) i w liceum. W liceum podobna sytuacja skończyła się słowami polonistki ,, ja to wszystko wiem z obserwacji,,. Rozmawiałam na ten temat z koleżanką i powiedziała, że jest to normalne i zaproponowała, aby powiedzieć o tym pani dziekan. Chciałabym to zrobić, ale boję się do niej podejść i o tym powiedzieć, bo na samą myśl się trzęsę i wiem, że nic nie powiem.

User Forum

Weronika

mniej niż godzinę temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry Pani Weroniko,

To, co Pani opisuje, to bardzo częsta reakcja na sytuacje, które wywołują stres i poczucie oceny. Blokada słowna, szybkie bicie serca czy lęk to objawy reakcji organizmu na stres, szczególnie w kontekście publicznego przedstawiania swoich myśli czy pracy. To zupełnie normalne, choć oczywiście bardzo niekomfortowe.

Aby sobie z tym poradzić, warto spróbować kilku strategii, które mogą pomóc zmniejszyć napięcie:

1. Przygotowanie: Proszę przygotować wcześniej, co chciałaby Pani powiedzieć, np. w formie krótkich punktów lub notatek. Taki plan może dać poczucie kontroli i zmniejszyć stres. Jeśli wie Pani, że będzie pytana, warto przećwiczyć swoją odpowiedź w domu lub przed lustrem.

2. Techniki oddechowe i relaksacyjne: Przed spotkaniem czy rozmową z dziekan warto wykonać kilka głębokich, spokojnych wdechów i wydechów. Skupienie się na oddechu pomaga wyciszyć reakcję ciała na stres i daje chwilę na zebranie myśli.

Jeśli stres w takich sytuacjach jest bardzo nasilony i powtarza się, konsultacja z psychologiem może pomóc. Specjalista nauczy Panią technik radzenia sobie ze stresem i pracy nad pewnością siebie w trudnych momentach.

Proszę pamiętać, że Pani odczucia są normalne, ale warto nad nimi pracować, aby nie ograniczały Pani w nauce czy relacjach z innymi. Nikt nie oczekuje perfekcji – zarówno Pani dziekan, jak i inni wykładowcy rozumieją, że studenci mogą czuć się zestresowani. Każdy ma prawo do swojego tempa radzenia sobie z takimi wyzwaniami. 

Trzymam za Panią kciuki! 😊

Anastazja Zawiślak

Psycholog

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry,

Sytuacje konfrontacji z autorytetem są trudną lekcją, którą większość ludzi przepracowuje w życiu. 

Warto zdać sobie sprawę, że człowiek po drugiej stronie pomimo pełnionej swojej funkcji zawodowej jest takim samym człowiekiem jak pani. Podlega uczuciom i emocjom, które nie zawsze są dla niego proste. Tym samym cokolwiek Pani odczuwa, nie jest mu obce. W sytuacjach, w których stres nadmiernie rzutuje na nasze działanie, powiedzenie o tym na głos może spowodować jego zahamowanie. Jest w tym pewien paradoks.  

Czasem człowiek obawia się, że inni dowiedzą się, że są w nas obawy lub nie rozumiejąc zachowania będzie się źle reagował 

(oceniał, ośmieszał, wywyższał się, ignorował, złościł itd). 

Kiedy o tych obawach opowiemy na głos, to przestajemy się już ich tak bać. Tym samym cokolwiek teraz się wydarzy, zostało wytłumaczone obawami, więc jest nam łatwiej mierzyć się z zadaniem, bo ewentualna porażka została trochę usprawiedliwiona, a inni nie powinni mieć do nas pretensji, bo uprzedziliśmy ich, że dziś nie jesteśmy w najlepszej formie, bo są w nas obawy. Innymi słowy, lęk przestaje nas ograniczać w takiej skali, gdy o nim powiemy na głos.

Dlatego warto, by powiedziała Pani o swoich odczuciach dziekan.  

Powodzenia i odwagi. 

Pozdrawiam serdecznie

Beata Matys Wasilewska

1 rok temu
Urszula Małek

Urszula Małek

Dziękuję, że podzieliłaś się tym, co przeżywasz. 

Widzę, że takie sytuacje wywołują w Tobie silne emocje i reakcje ciała, jak blokada słowna czy drżenie. 

Zachęcam Cię, byś zastanowiła się, jakie myśli i emocje towarzyszą Ci w takich momentach -czy to strach, wstyd, presja? Ważne, by je nazwać i przyjrzeć się im bliżej.

W nurcie Gestalt ważne jest, aby uczyć się rozpoznawania swoich potrzeb i granic oraz próbować wyrażać je w relacjach z innymi. Jeśli obawiasz się bezpośredniej rozmowy, czy mogłabyś wyrazić swoje odczucia w inny sposób, na przykład napisać wiadomość do pani dziekan? 

Taki krok może być łatwiejszy, a jednocześnie pozwoli Ci zadbać o siebie.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego,

Urszula Małek

1 rok temu
Grażyna Wójcik

Grażyna Wójcik

Dzień dobry,

pracuję ze studentami - czasem widzę, jak trudno jest prezentować i jak w takiej sytuacji można czuć się zestresowanym. To, że doświadczasz takich emocji w podobnych sytuacjach od dłuższego czasu, świadczy o tym, że warto poszukać skutecznych sposobów radzenia sobie z tą trudnością. To, co doradzam studentom to: przeprowadź kilka próbnych prezentacji przed lustrem lub znajomymi. Wyobraź sobie, że prezentacja przebiega pomyślnie. 

To może pomóc zmniejszyć lęk.

Pozdrawiam

Grażyna Wójcik - psychoterapeuta

1 rok temu

Zobacz podobne

Jestem bardzo zestresowana podczas wystąpień w szkole, co utrudnia mi funkcjonowanie. Jak mogę nad tym popracować?
Od dwóch miesięcy w szkole odczuwam, że zjada mnie stres. Podczas prezentacji swojej pracy często nie mogę powiedzieć ani słowa. Jak mogę nad tym popracować?
Jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed rozmowami z innymi ludźmi?

Dzień dobry,

jak radzić sobie ze stresem i lękiem przed kontaktem z ludźmi? Jestem osobą zamkniętą w sobie i nie potrafię swobodnie rozmawiać z ludźmi. Bardzo się stresuje, gdy mam z kimś porozmawiać paraliżuje mnie lęk. Często jest tak, że mam taką blokadę, że nie wiem co powiedzieć. Czuję lęk, że powiem coś nie tak i z reguły tak się dzieje, wtedy przychodzą myśli, że jestem beznadziejna. Myślałam o tym, żeby pójść na terapię, ale wtedy jest dokładnie tak samo, gdy myślę o tym, żeby się zapisać, paraliżuje mnie taki lęk, że nie jestem w stanie nic zrobić i odpuszczam. Jest mi ciężko tak normalnie rozmawiać z ludźmi,  a co dopiero rozmawiać o moich problemach. 

Nie wiem, co mam robić jak to przezwyciężyć.

Jak zmniejszyć stres przed wystąpieniami publicznymi?

Ostatnio coraz częściej czuję duży stres przed wystąpieniami publicznymi w pracy. Już sama myśl o konieczności prezentowania czegokolwiek przed zespołem lub klientami sprawia, że się denerwuję i to wręcz blokuje moje działania. 

Mam wrażenie, że ten stres nie pozwala mi w pełni pokazać moich zawodowych możliwości, co zaczyna wpływać na moje zadowolenie z pracy. 

Chciałbym odzyskać pewność siebie w pracy i móc swobodnie przedstawiać swoje pomysły bez obaw o to, jak zostanę odebrany. Będę wdzięczny za każdą poradę.

Jak radzić sobie z presją samodoskonalenia i unikać wypalenia zawodowego?

hej, od długiego czasu mam poczucie, że muszę się ciągle doskonalić w pracy. czuję, że mam w sobie syndrom Supermana, bo wydaje mi się, że muszę być najlepszy we wszystkim, co robię. nie mogę sobie pozwolić na żadną słabość. to mega stresujące i zaczyna powoli odbijać się na moim życiu zawodowym i prywatnym. często pracuję po godzinach, a nawet w weekendy, bo wydaje mi się, że nie mogę sobie pozwolić na chwilę odpoczynku. chciałbym dowiedzieć się, jak radzić sobie z tą presją i stresem, żeby nie skończyć wypalony zawodowo. czy znacie jakieś techniki, które pomagają to ogarnąć? takie uczucia? słyszałem, że są jakieś techniki relaksacyjne i medytacja, ale nie jestem pewien, czy nadają się dla mnie i nie wiem, co jeszcze warto robić. pozdrawiam serdecznie, piotr

Jak radzić sobie z lękiem przed konsultacjami z dziekanem po krytyce

Dzień dobry, nie wiem, jak sobie z tym poradzić.

W czerwcu byłam na konsultacjach u pani dziekan, skrytykowała mnie za to, że napisałam prośbę o pomoc do pełnomocnika, do spraw studentów. Chcę dodać, że do niej też napisałam, opisując swój problem. Tydzień temu na ostatnim seminarium usłyszałam, że moja praca wymaga konsultacji z nią nie tylko na seminarium, ale także poza nim. Na samą myśl o konsultacjach mnie paraliżuje. Nie wiem, co robić

Mobbing

Mobbing – definicja, objawy i jak sobie radzić?

Mobbing w pracy to poważny problem wpływający na życie zawodowe i osobiste. Sprawdź, jaka jest definicja mobbingu, objawy, skutki oraz sposoby ochrony przed nim. To pomoże ci lepiej zrozumieć zjawisko i chronić swoje prawa w pracy.