Jak radzić sobie z zaburzeniami orientacji czasowej przy schizofrenii?
Czas ostatnio płynie jakby w zupełnie inny sposób.
Czuję, jakby coś wyznaczało jego rytm – mija za szybko albo za wolno, a ja gubię się w tym kompletnie. Mam wrażenie, że ten chaos ma związek z moją schizofrenią. Nie wiem, jak to ogarnąć, bo przez to wszystko totalnie rozwaliłam swój harmonogram. Zapominam o spotkaniach, spóźniam się, czasem nawet pomijam jedzenie czy sen, bo tracę orientację w ciągu dnia.
Co może mi pomóc w takich sytuacjach?
Katarzyna
Maja Karcz
Dzień dobry,
Trudno jednoznacznie powiedzieć, z czego wynikają trudności, które Pani opisała. Mogą wynikać z przyjmowania leków, z objawów choroby, mogą również być wynikiem przytłoczenia obowiązkami, jakimiś wydarzeniami z Pani życia itp…
Myślę, że w pierwszej kolejności warto zgłosić się do psychiatry, który będzie mógł zmodyfikować lub dobrać odpowiednie leki, jeśli uzna to za stosowne.
Pomocne również może być wdrożenie różnych technik, które pomogą Pani organizować swój czas – jak np. prowadzenie kalendarza i listy rzeczy do zrobienia. Warto, żeby kalendarz i lista rzeczy była w łatwo dostępnym miejscu, żeby mogła Pani po nie sięgnąć, jeśli będzie Pani zagubiona. Zachęcam do zastanowienia się jakie aktywności i czynności w tym momencie są dla Pani najważniejsze i na skoncentrowaniu się głównie na nich.
Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że prowadzenie listy zadań i kalendarza, mimo że jest ogólnie pomocnym nawykiem, może być czymś trudnym do wdrożenia. Dlatego też – jeżeli miałaby Pani z tym trudność, albo jeśli uznaje Pani, że nie będzie to pomocna metoda, zachęcam do umówienia się na konsultację z psychologiem / psychoterapeutą, który pomoże Pani dokładniej określić przyczyny Pani trudności i znaleźć odpowiednie dla Pani techniki radzenia sobie z nimi.
Pozdrawiam serdecznie
Maja Karcz
Urszula Jędrzejczyk
Dzień dobry,
a czy bierze Pani jakieś leki w związku z chorobą?
Jeśli tak, to zachęcałabym do skonsultowania się z psychiatrą i powiadomienie go o tych objawach. Jeśli nie ma Pani leków, to tym bardziej zachęcam do spotkania z lekarzem psychiatrą i zgłoszeniem mu trudności w funkcjonowaniu.
Dodatkowo w trosce o Pani zdrowie, polecam zastanowić się nad konsultacjami z psychoterapeutą, tak aby ewentualne przyjmowanie leków szło równolegle ze spotkaniami z nim.
Być może rozmowa ze specjalistą byłaby dodatkowym wsparciem, ułatwiającym codzienne funkcjonowanie.
Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Jeśli została u pani zdiagnozowana schizofrenia, warto skonsultować pojawiające się problemy z psychiatrą, by zweryfikował dawki leków, jakie powinna pani przyjmować.
Adaptacja i nauczenie się życia z chorobą wymaga czasu i profesjonalnego wsparcia. Aby zrozumieć objawy występujące w chorobie i nauczyć się lepiej z nimi radzić sobie warto skorzystać z grup psychoterapeutycznych organizowanych w ośrodkach pomocy dla osób chorych na zaburzenia psychiczne.
Polecam https://schizofrenia-reaguj.pl/pacjent/jak-moge-pomoc-osobie-ze-schizofrenia/
Fundacje pomagające chorym https://stowarzyszenie-rozwoju.eu/projekty/schizofrenia-otworzcie-drzwi/, https://fundacjadeca.org/
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Agnieszka Zając
Dzień dobry,
przy diagnozie schizofrenii bardzo ważne są regularna opieka psychiatryczna oraz psychologiczno-psychoterapeutyczna. Czasami potrzebne jest również wsparcie środowiskowe: rodziny, znajomych, bliskich osób. Objawy, które Pani opisuje, warto skonsultować z prowadzącym leczenie lekarzem psychiatrą, gdyż wymagają one bardziej indywidualnego podejścia i rozumienia w szerszym kontekście.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam. Występuje u mnie następujący problem.
Mam tak, iż cały czas czuję obecność jakichś istot wokół mnie, które nawet na chwilę nie odstępują mi kroku.
Czasami bardziej, czasami mniej, a czasami prawie w ogóle.
W codzienności wygląda to tak, iż często czuję dotyk w wi
Dzisiaj znowu nie spałem w nocy i znowu miałem zwidy, ale mam wrażenie, że to naprawdę. Po pierwsze coś dziwnego się dzieje z telewizorem w nocy, takie mam wrażenie, coś dziwnego się włącza samoczynnie, bo np. było włączone radio RMF i na chwilę ekran świeci i potem gaśnie od razu, poza tym cały
Dzień dobry, zacznę jeszcze raz temat, mam na imię Sylwia, mam 32 lata. I jak pisałam z zapytaniem, czy powinnam wyprowadzić się na czas, kiedy mama ma tak schizofrenię.
Mama bierze leki tylko po 4 latach dostała ataku.
Dużo czynników się na to złożyło i prawdopodobnie t
Dzień dobry, moja mama choruje od kilku lat na schizofrenię. Teraz właśnie ma atak i jak zwykle traktuje mnie jak wroga.
Czy aby się wyciszyła to, czy powinnam na ten czas wyprowadzić się z domu?
Zaczynam się naprawdę martwić o mojego brata, który od lat zmaga się ze schizofrenią, ale teraz pojawiły się nowe, bardzo niepokojące objawy. Często mówi, że jest martwy, jakby jego ciało nie działało, albo jakby stracił duszę. Dla niego to wydaje się być prawdą, ale dla nas – rodziny – to jest p
Moja przyjaciółka przechodzi przez coś naprawdę przerażającego. Zaczęła wierzyć, że nie żyje, a jej ciało to tylko pusta skorupa. Często mówi, że jej organy przestały działać albo że część jej ciała po prostu zniknęła. To strasznie trudne do oglądania, bo widzę, jak bardzo cierpi, a ja czuję się
Mam wrażenie, jakbym żył w świecie pełnym podejrzliwości, która zaczyna mnie przytłaczać. Myślę, że ludzie wokół mnie skrywają jakieś ukryte intencje, nawet jeśli nie ma na to dowodów. Ta nieufność psuje moje relacje z innymi, przez co staję się zamknięty i odizolowany. Czuję się jakbym był w cią
Czasami czuję, jakbym tracił kontakt z rzeczywistością, jakby to, co się dzieje wokół mnie, nie miało wpływu na mnie.
To naprawdę dziwne uczucie, które pojawia się zwłaszcza w trudnych momentach, kiedy nie wiem, co jest prawdziwe, a co nie. Czuję się wtedy zagubiony i przerażony, co
Dzień dobry, mam wrażenie lub tak jest, że ludzie śmieją się z mojej twarzy. Patrzą na mnie i się śmieją. Uważam, że każdy śmiech, który słyszę, dotyczy mojej osoby, mojego wyglądu
Przejdźmy do sedna, bardzo proszę o odpowiedzi specjalistów. Dokładnie od 2020 roku zaczęły się dziać u mnie dziwne rzeczy, a mianowicie ja potrafię wywoływać kichanie ziewanie itp. różne bóle, różne choroby chrząkania itp. dzieje się to też u zwierząt itp. kot, zaczyna się myć, trząść się.
<Wiecie co, zauważyłam, jak wielką rolę odgrywa rodzina i bliscy w leczeniu zaburzeń psychotycznych. Moja siostra właśnie dostała taką diagnozę i jako rodzina staramy się ją wspierać najlepiej, jak potrafimy. Rozumiem, że nie chodzi tylko o fizyczną obecność, ale o zrozumienie jej potrzeb i trudno
Mam teraz trudny czas przez halucynacje związane ze schizofrenią – są tak intensywne, że trudno mi sobie z nimi radzić. Głównie chodzi o halucynacje słuchowe i wzrokowe, ciągle mnie męczą, a ja już nie daje rady.
Chciałbym znaleźć sposoby, żeby zmniejszyć ich wpływ na moje życie, ale ilość
Witam, co znaczy schizofrenia paranoidalna?
Mama choruje na schizofrenie...
Kilkakrotnie hospitalizowana w szpitalu psychiatrycznym.
Mama nie chce się leczyć, uważa, że jest zdrowa.
Do tej pory mieszkała z tatą i on się nią zajmował. Niestety tata zmarł, a mama została sama w domu. Mama nie chce dać s
Dzień dobry,
mam taki problem moja partnerka. Jestem już z nią 10 lat, mamy dwoje wspaniałych dzieci, ale już od kilkunastu miesięcy miewa ona omamy czuciowe, wzrokowe, napady nerwów, płaczę z tego powodu, że coś czuję i widzi, czego nie ma, jej zachowanie uległo naprawdę pogorszeniu
Witam, nazywam się Krzysztof, chciałbym opowiedzieć swoją historię. Na co dzień jestem zwyczajną, aktywną zawodowo osobą .Od jakiegoś czasu prześladują mnie głosy. Co mam robić?