- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, zaburzenia osobowości
- Poszukiwanie grup...
Poszukiwanie grup wsparcia dla rodziców dzieci z borderline - pilnie potrzebna pomoc
Treść wrażliwaBożena Nagórska
Szanowna Pani,
Pani sytuacja wymaga natychmiastowego wsparcia, które skupia się nie tylko na empatii, ale przede wszystkim na konkretnych narzędziach radzenia sobie w kryzysie. W przypadku diagnozy borderline u dziecka najskuteczniejszą formą pomocy dla rodziców, oferującą Pani poszukiwane „wytyczne”, jest trening umiejętności w nurcie terapii dialektyczno-behawioralnej (DBT). Proszę szukać w swojej okolicy lub online grup typu „Family Connections” – są to bezpłatne, oparte na dowodach naukowych programy dla bliskich osób z zaburzeniem osobowości z pogranicza, które uczą m.in. deeskalacji napięcia i stawiania granic. Jeśli terminy w ośrodkach są odległe, warto w pierwszej kolejności dołączyć do większych grup wsparcia na portalach społecznościowych, gdzie społeczność często dzieli się namiarami na prywatne, mniejsze grupy terapeutyczne dostępne od zaraz. Proszę również pamiętać o telefonach zaufania dla osób w kryzysie emocjonalnym, które mogą pomóc Pani „pozbierać się” w tych najtrudniejszych momentach, zanim znajdzie Pani stałe miejsce w grupie. Pani dobrostan jest teraz fundamentem bezpieczeństwa córki, więc Pani potrzeba uzyskania pomocy jest w pełni uzasadnioną koniecznością, a nie słabością.
Wszystkiego dobrego
Bożena Nagórska
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Piotr Ziomber
Dzień dobry
To, co Pani opisuje, brzmi jak sytuacja, w której potrzebuje Pani nie tylko wiedzy, ale też szybkiego, praktycznego wsparcia dla siebie i takie wsparcie rzeczywiście istnieje Najbardziej pasujący trop to Family Connections będący bezpłatnym, 12-tygodniowy, program wsparcia dla rodzin i bliskich osób z borderline, oparty na DBT, z naciskiem na psychoedukację i konkretne umiejętności radzenia sobie. W Polsce program jest prowadzony m.in. przez PTDBT i ośrodki współpracujące, a na liście jest też możliwość zapisania się na oczekujących. Family Connections w Polsce to program dla rodzin i bliskich osób z BPD, warto pytać o najbliższy termin i listę oczekujących. Centrum HarmonJa prowadzi treningi Family Connections regularnie, z możliwością zapisania się na listę oczekujących. Należy napisać lub zadzwonić do miejsc prowadzących Family Connections i zapytać wprost o najbliższy start, listę rezerwową i formę online.bDołączyć do grupy wsparcia dla rodzin osób z zaburzeniami osobowości, jeśli szuka Pani natychmiastowego kontaktu z ludźmi, którzy rozumieją sytuację. Szukać nie tylko „terapii dla rodziców dzieci z borderline”, ale też haseł: Family Connections, DBT dla rodzin, wsparcie dla bliskich osób z BPD, psychoedukacja dla rodzin. Można także rozważyć wsparcie dla siebie w modelu skoncentrowanym na kryzysie, bo po próbie samobójczej córki Pani objawy przeciążenia są bardzo zrozumiałe i wymagają ochrony.
Wiktoria Woldan
dzień dobry ❤️
Sytuacja, którą Pani opisuje, jest bardzo wymagająca i rozumiem, że potrzebuje Pani nie tylko wsparcia emocjonalnego, ale również konkretnych wskazówek, jak radzić sobie na co dzień. W przypadku bliskich osób z rozpoznaniem osobowości borderline pomocne mogą być grupy wsparcia oraz treningi oparte na terapii dialektyczno-behawioralnej (DBT), które uczą m.in. regulacji emocji, stawiania granic i skuteczniejszej komunikacji. Jeśli trudno znaleźć taką grupę stacjonarnie, warto poszukać również programów lub grup online oraz społeczności zrzeszających rodziców w podobnej sytuacji. Proszę także pamiętać, że zadbanie o własne zdrowie psychiczne nie jest przejawem słabości, lecz ważnym elementem, który pozwoli Pani skuteczniej wspierać córkę. Trzymam za Panią kciuki

Zobacz podobne
Ostatnio czuję, że wszystko kręci się wokół sprzątania. Dosłownie! Każdy drobiazg, bałagan, coś nie na swoim miejscu – od razu mnie spina. Muszę to ogarnąć, nie ma wyjścia, bo inaczej czuję taki dziwny niepokój, że nie mogę się skupić na niczym innym. Problem w tym, że zaczyna mi to odbierać całą energię i czas.
Nie wiem już, czy to normalne, czy przesadzam. Jak znaleźć jakiś balans? Jak ogarnąć to, żeby porządek nie rządził całym moim dniem? Nie chce, żeby to się przerodziło w zaburzenie osobowości, a dużo czytałem ze tak jest
Chciałabym opisać moja sytuacje, która jest ze mną, w sumie odkąd pamiętam, myślę, że jest to tez uwarunkowane genetycznie, bo mój tata tez się z tym utożsamia. Mianowicie w domu przez rodzinę, jestem postrzegana no i tak tez się zachowuje: niezadowolona wiecznie, chamska, docinająca, pyskata, zawsze mam jakiś problem, focha, wszystko mnie denerwuje i przytłacza, a poza domem zupełnie odwrotnie: pełna Energi, zadowolona, uczynna, nikt by nie pomyślał, ze mam taki charakter w domu. Oczywiście są wyjątki, ale jednak tak to się kreuje większa część mojego życia. Chciałabym jakoś to sobie wyjaśnić albo usprawiedliwić nawet jakimś schorzeniem wiec proszę o pomoc. Jestem 18-latka.