Czy trudności Gabrysia z czytaniem mogą wskazywać na dysleksję?
Anna

Urszula Małek
Anno,
to, co opisujesz, może, ale nie musi wskazywać na dysleksję.
W wieku 6 lat trudności z czytaniem są jeszcze dość powszechne. Jednak warto obserwować kilka sygnałów, które mogą sugerować ryzyko dysleksji:
- Częste mylenie liter (np. b/d, p/g),
- Problemy z łączeniem głosek w słowa,
- Zapominanie, co przed chwilą przeczytał,
- Trudności z rymowaniem i rozpoznawaniem dźwięków w słowach,
- Niechęć do nauki czytania i pisania.
Jeśli trudności się utrzymują lub nasilają, warto skonsultować się z pedagogiem lub specjalistą od diagnozy dysleksji, np. psychologiem lub logopedą. Wczesna interwencja może bardzo pomóc.
Życzę wszystkiego dobrego,
Urszula Małek

Iwona Kaźmierczak
Anno, to, co opisujesz, może wskazywać na trudności w nauce czytania, ale niekoniecznie na dysleksję. W przypadku 6-latków, rozwojowe trudności w nauce czytania są dość powszechne, jednak jeśli trudności Gabrysia utrzymują się i mają charakter systematyczny, warto zwrócić uwagę na kilka sygnałów, które mogą wskazywać na dysleksję:
1. Mylenie liter, szczególnie tych o podobnym kształcie, np. „b” i „d”.
2. Trudności w łączeniu dźwięków z literami – problem z dekodowaniem słów.
3. Zaburzenia pamięci krótkotrwałej – zapominanie, co przeczytano chwilę wcześniej.
4. Problemy z wymową, szczególnie w przypadku trudniejszych słów.
Obserwuj także, czy Gabryś ma trudności z zapamiętywaniem nazw dni tygodnia, liter czy rytmicznych zabaw słownych.
Jeśli zauważysz, że trudności są uporczywe i wpływają na jego postępy w nauce, warto skonsultować się z psychologiem lub pedagogiem, który przeprowadzi szczegółową diagnozę.
Szybka reakcja może pomóc w odpowiednim wsparciu.
Trzymam za Was mocno kciuki :)

Ania Gąsiorek
Dzień dobry Pani Anno,
Pani obawy są naturalne jednak aby stwierdzić czy rzeczywiście występuje trudność u dziecka w postaci dysleksji, potrzebna jest dalsza obserwacja syna w tym zakresie. Warto porozmawiać szerzej z wychowawcą Gabrysia i omówić z nim swoje obserwacje. Z trudnościami związanymi z wymową nasuwa mi się również pytanie, czy syn miał konsultację z logopedą lub wcześniej był objęty pomocą np. w przedszkolu?
Na początek rekomendowałabym wizytę u okulisty oraz laryngologa - jest to pierwszy krok, który zalecam, aby wykluczyć fizykalne trudności dzieci.
Wszystkiego dobrego.
Ania Gąsiorek

Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
opisane przez Panią objawy mogą świadczyć o dysleksji, ale nie muszą. Dzieci w wieku 6 lat mogą przejawiać trudności
z czytaniem, które jak najbardziej będzie w granicach normy rozwojowej.
Jeżeli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości to myślę, że warto porozmawiać o tym z nauczycielami syna, czy może oni zaobserwowali coś niepokojącego i ewentualnie ustalić dalszy plan działania.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta

Karolina Maciejewicz
Hej,
Twoje obserwacje dotyczące Gabrysia są bardzo ważne i dobrze, że zwracasz na nie uwagę. Trudności, które opisujesz – mylenie liter, problem z łączeniem dźwięków z literami, zapominanie treści czy problemy z wymową – mogą wskazywać na specyficzne trudności w nauce, w tym na dysleksję.
Jednak na tym etapie warto jeszcze przyjrzeć się innym czynnikom, np. jak rozwijała się jego mowa wcześniej, jak radzi sobie z pamięcią słuchową i wzrokową oraz czy nie ma trudności w innych obszarach, np. z koncentracją.
Niektóre dzieci w wieku 6 lat mogą mieć jeszcze naturalne trudności z czytaniem, ale jeśli widzisz, że jego rówieśnicy radzą sobie wyraźnie lepiej, to może być sygnał, że warto zgłębić temat. Często dodatkowe objawy, takie jak niechęć do czytania, szybkie męczenie się przy tej czynności, a także trudności z orientacją przestrzenną czy koordynacją ruchową, mogą wzmacniać podejrzenie specyficznych trudności.
Najlepszym krokiem byłoby skonsultowanie się ze specjalistą, np. psychologiem lub pedagogiem specjalnym, który pomoże ocenić sytuację i, jeśli to konieczne, zaplanować wsparcie dla Gabrysia.

Anastazja Zawiślak
Anno, w wieku 6 lat dzieci wciąż uczą się czytania, więc pewne trudności są naturalne, jedne dzieci przyswajają wiedzę szybciej, inne potrzebują czasu i ćwiczeń, jednak jeśli problemy Gabrysia są wyraźnie większe niż u jego rówieśników i dotyczą różnych aspektów językowych, warto się temu przyjrzeć lub skonsultować się z przedszkolnym/szkolnym psychologiem, lub udać się na diagnozę w poradni psychologiczno pedagogicznej.
To, co możesz robić, by wspierać dziecko to:
- Zabawy z literami, rymowanki i układanki słowne
- Czytanie na głos, wspólne składanie wyrazów
- Nacisk na zabawę, a nie presję – pozytywne podejście do nauki czytania zmniejsza stres i ułatwia przyswajanie wiedzy
Warto obserwować, czy trudności się pogłębiają, czy stopniowo mijają – jeśli z czasem Gabryś zacznie czytać swobodniej, być może to tylko kwestia indywidualnego tempa rozwoju.
Jeśli jednak trudności pozostaną, szybkie wsparcie pomoże mu uniknąć frustracji i wzmocni jego pewność siebie w nauce.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Dorota Mucha
Dobry wieczór,
Jeśli te trudności są dla Państwa niepokojące, warto udać się do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, gdzie można wykonać testy. Natomiast trudności te mogą wynikać również z wieku, czy syn miał badany słuch/wzrok?

Martyna Jarosz
Dzień dobry!
Aby pomóc synowi warto skonsultować się z logopedą lub psychologiem dziecięcym. Specjaliści ci przeprowadzą odpowiedni wywiad rozwojowy, badania i obserwacje, aby dokładnie ocenić trudności dziecka i zaproponować odpowiednie formy wsparcia.
Nie ma powodu do paniki, ale szybka reakcja może pomóc Gabrysiowi rozwijać swoje umiejętności w tempie dostosowanym do jego potrzeb.
Warto również skonsultować się z pedagogiem w przedszkolu. Pedagodzy mają doświadczenie w obserwacji dzieci w grupach rówieśniczych i mogą dostarczyć cennych informacji dotyczących trudności, z którymi może się zmagać Gabryś. Mogą również zalecić odpowiednie metody wsparcia i propozycje ćwiczeń.
Trzymam kciuki!
Martyna Jarosz - psycholog

Katarzyna Kania-Bzdyl
Droga Anno,
czy syn był badany w poradni? W pierwszej kolejności sugeruję, aby porozmawiać o tym z wychowawcą klasy i/lub pedagogiem szkolnym w celu skierowania dziecka właśnie do Publicznej Poradni. Po otrzymaniu informacji zwrotnej będzie wiadomo, jakie syn ma KONREKTNIE trudności i jakie w związku z tym podjąć działania.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry. Dziękuję za poprzednia odpowiedź. Teraz pytanie dotyczy syna 11 lat. Ostatnio bardzo zaczyna kłamać i oszukiwać. Nie stosuje się do zasad, które są i były omawiane chyba 1000 razy. Liczy się tylko komputer i telefon. Nic się nie liczy, tylko granie. Np. zostaje sam w piątki, bo pracu
Witam, Chciałabym skonsultować się z psychologiem w sprawie córki 10 lat. Przybliżę sytuacje. Dziecko nie widziało ojca od 5 lat, również brak kontaktu. Prawa zostały odebrane poprzez sąd ojcu. Dzisiaj była sprawa o alimenty i sędzia zaproponowała, aby córka się z nim spotkała. Wsiadaliśmy do aut
W jaki sposób można wspierać dziecko z dysleksją w nauce, aby poczuło się pewniej? Córka coraz bardziej wstydzi się podchodzić np. do tablicy podczas zajęć, ponieważ boi się, że dzieci będą się z niej śmiać, że trochę dłużej zajmuje jej przeczytanie czy rozwiązanie zadania. Bardzo mi jej szkoda,
Dzień dobry,
od 5 dniu biorę Medikinet cr 10 mg.
Od pierwszego dnia poczułem, że szum uszny, którego nabawiłem się 10 lat temu na koncercie, zwiększają swoją intensywność. Zazwyczaj słyszę je tylko w bardzo cichym pomieszczeniu, np. przed snem, ale po leku są trochę głoś
Czy jest sens i będzie to dobre dla 2-letniego dziecka, aby matka, która nie ma kontaktu z dzieckiem, pisała listy?
Czy dziecko w tym wieku rozumie przekaz listowny?
Czy taka forma kontaktu pozytywnie wpłynie na kontakt matki z dzieckiem?
Ogólnie to mam prawie 15 lat. Przez długi czas w szkole mnie wyzywali (i dalej to robią) pewnego dnia miałam dosyć tego i chciałam się postawić, ale powiedziałam o słowo za dużo, chociaż nie jest mi przykro z tego powodu, po prostu, gdybym tego nie powiedziała, prawdopodobnie nie zaczęliby mi gro
Mój tata ma zdiagnozowanego Alzheimera od roku. Na początku były to tylko drobne zapomnienia – klucze, telefon, nazwy miejsc. Teraz coraz częściej gubi się w czasie. Wczoraj zapytał mnie, czy jutro jedziemy na święta, chociaż mamy luty.
Lekarz przepisał mu leki, ale szczerze mówiąc,
W moim życiu niedawno zaistniały nowe dowody i napotkałem trudność, która mnie przerasta, utraciłem rodzinę, dom, i pieniądze to trzecie nie jest dla mnie nic nieznaczące i nie ważne, pracuje, by spłacać kredyty, pracuje, by się czymś zająć, pracuje, by kiedyś coś po mnie zostało, ale napotkałem
Witam, syn 12 lat zmaga się z depresją, myślę, że od około roku. Choruje przewlekle na WZJG spadki nastroju prędzej występowały głównie podczas zaostrzenia choroby i dolegliwości bólowych. Dopiero 3 tygodnie temu została rozpoznana depresja i wdrożone leczenie. Prędzej jego zachowanie było tłumac
Mój dziadek ma Alzheimera od dwóch lat. Na początku był po prostu bardziej zapominalski i zdezorientowany, ale ostatnio coś się zmieniło. Zaczął być podejrzliwy wobec nas, swojej rodziny. Kilka dni temu oskarżył babcię, że schowała mu portfel, chociaż leżał na stole obok niego. Były też momenty,
Cześć, mam pytanie - Jakie są pierwsze objawy FAS u niemowląt i małych dzieci? Mam siostrę, która urodziła synka 6 miesięcy temu. Mały niby zdrowy, ale coś mi nie daje spokoju. On jakoś inaczej patrzy, czasem jakby w ogóle nie reagował na dźwięki, a czasem płacze bez powodu i nie da się go uspoko
Cześć, mam 15 lat i co powiedzieć mamie, żeby wypisała mnie od psychiatry? Nie chce chodzić już do psychiatry, od dwóch tygodni czuje się lepiej i poprawiłam kontakt z rodziną, mam więcej siły i wychodzę z pokoju. Nie wierzy mi, że już jest lepiej.
Kilka dni temu rozmawiałam ze znajo
Dzień dobry, Jestem studentką pierwszego roku medycyny, mam 19 lat i ADHD (zdiagnozowane od niedawna). Jestem też kinestetykiem i w dużo mniejszym stopniu wzrokowcem.
1. Czy uczelnie medyczne mają jakieś dostosowania dla takich ludzi jak ja? Jak tak, to jakie konkretnie i w czym mogą
Witam, czy osoba z ilorazem inteligencji 60-65, jest w stanie nauczyć się czytać, pisać, liczyć oraz wykonywać obowiązki dnia codziennego?
Witam. Mam 28 lat i według siebie powinienem był zostać odroczony od obowiązku szkolnego, ale nie zostałem. Przeglądając swoje dawne opinie z poradni, to na początku zerówki jak zostałem zbadany, to wypadłem negatywnie ze względu na znacznie obniżoną koncentrację i niedojrzałość emocjonalną, jest
Bezsenność mnie dobija, odkąd zdiagnozowali u mnie Parkinsona. Niby wiem, że to typowe przy tej chorobie, ale no błagam, kto może tak funkcjonować?! Próbowałam medytacji, relaksacji, liczenia owiec, cokolwiek – a efekt? NIC. Budzę się w środku nocy, a potem leżę, patrzę w sufit i wkurzam się, że