Wstecz

Złość, bo nie mogę opowiedzieć swojej części historii przy osobie, która czuje się ofiarą.

Hej, 1,5 roku temu byłam w trudnej sytuacji i chłopakowi, który chciał ze mną związku odpowiedziałam „nie“, jednym z powodów było to, że nie podobał mi sie sposób w jakim obchodził sie do mojej koleżanki, po prostu flirtował z nią na moich oczach wiedząc, że mi to przeszkadza. Po jakimś czasie jednak znowu sie spotkaliśmy, nerwy opadły i myślałam, że możemy zacząć od początku, odpowiedział, że nie, bo jestem zazdrosna i za bardzo przywiązana, a on potrzebuje swobody. Problemem jest dla mnie straszna złość, której nie mogę sie pozbyć, mimo że od tego czasu minęło sporo czasu i myślę, że pogodziłam sie z tym, że nie będziemy razem, tylko ta złość mnie tak męczy to, że nigdy nie miałam szansy opowiedzieć swojej części historii, ta złość jest tak silna, że czasem nie pozwala mi jasno myśleć. Jest jakis sposób, żeby pogodzić sie z tym? Żeby jakoś sobie to przetłumaczyć i pozbyć sie jej na dobre. Mnie przeszkadza tak bardzo, że on czuje się w tym wszystkim ofiarą. Z gory dziekuje Karo

Karo

w zeszłym miesiącu
TwójPsycholog

TwójPsycholog

Cześć, hej Karo,

wielkim krokiem jest już to, że doszłaś sama do źródła Twojej złości - nieopowiedzenia swojej części historii, swojego punktu widzenia i tego, co przeżyłaś. Brawo! 

Rozumiem, że niemoc opowiedzenia/ poczucie niezrozumienia jest bardzo frustrujące, wkurzające i zabiera większość myśli. W takiej dynamice - dwójki osób, z czego jedna, po prostu, nie usłyszy tego, co chcesz powiedzieć (bądź nie zrozumie, choćby nie wiem co) - tylko Ty cierpisz. Ta druga osoba żadnej frustracji nie odczuwa, jest daleko od Ciebie, a Ty mimo wszystko cierpisz. Więc warto skupić się tutaj na sobie i na swoich uczuciach oraz jak można sobie ulżyć.  Możesz zadać sobie pytania: czy to, że ja przeżywam i się bardzo złoszczę, spowoduje, że on to usłyszy? ; czy to, że mnie boli i chcę coś opowiedzieć, spowoduje, że on zobaczy i zrozumie?… Jeśli odpowiedzi będą brzmieć “nie”, to znaczy, że sprawiasz sobie ból, który dotyczy tylko i wyłącznie Ciebie i nie ma on żadnej dalszej funkcji. I teraz warto zadbać o swój spokój, tylko swój - odpuścić i “puścić” tego chłopaka :)

Trzymam kciuki

w zeszłym miesiącu
Krystian Pasieczny

Krystian Pasieczny

Dzień dobry, opisana sytuacja wydaje się rzeczywiści trudna. Rozważyłbym skorzystanie ze wsparcia psychicznego lub terapii,aby móc stanąć przed wyzwaniem w najlepszej możliwej formie. Proszę pamiętać, że w tym momencie najważniejsze jest, aby zadbać o swoje zasoby i swoje zdrowie. Proszę znaleźć chwilę w ciągu dnia, którą można przeznaczyć tylko dla siebie. W tym czasie proszę robić to co przynosi największe ukojnie, spokój, relaks, aby w tym co się dzieje dookoła nie zapomnieć o sobie. 

Życzę wszystkiego co najlepsze i mam nadzieję, że wszystko się ułoży Krystian Pasieczny

w zeszłym miesiącu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Karo,

to zrozumiałe, że chciałabyś mieć pełne zaufanie do swojego partnera, dlatego też flirtowanie wspomnianego chłopaka z Twoją koleżanką naruszyło w pewnym sensie ryzy wierności. 

Musisz zastanowić się nad tym, czy naprawdę chciałabyś być z kimś, kto już od samego początku stawia warunek jakim jest poczucie wolności, a ponadto od razu dokłada do tego krytykę mówiąc o zbytnim przywiązaniu i zazdrości. Przypomnę Ci tylko, że tą zazdrość wywołał w Tobie on sam. Jeśli na starcie widzi przeszkody, którym nie chce stawić czoła to co byłoby później, kiedy nadejdą poważne wspólne problemy? 

Szkoda na niego czasu ;) za dużo fajnych chłopaków chodzi po tym świecie ;)

Ściskam!

w zeszłym miesiącu
Mateusz Struzik

Mateusz Struzik

Dzień dobry,

jeśli celem jest pozbycie się zalegającej złości, to najlepszym pomysłem będzie poszukanie sposobu na jej wyrażenie. Pamiętając zarazem, aby wypracowane rozwiązanie było adekwatne, czyli społecznie akceptowane i konstruktywne.

Jeśli celem jest zrozumienie i zaakceptowanie swojej reakcji emocjonalnej, najskuteczniej będzie zrobić to u jej źródeł, czyli w konfrontacji z osobistymi doświadczeniami.

Zakres realizacji celów ogranicza się do pola psychologicznego osoby zgłaszającej problem i może obejmować rezygnację z nadziei związanej ze zmianą poczucia czy postrzegania u osoby nieobjętej "pracą psychologiczną".

5 dni temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne