- Strona główna
- Forum
- kryzysy, uzależnienia
- Jak pomóc bratu...
Jak pomóc bratu uzależnionemu od hazardu i narkotyków kradnącemu rodzinie pieniądze?
Dzień dobry, mam ogromny problem z moim starszym bratem. Sytuacja wygląda następująco, od jakiegoś czasu okrada naszą rodzinę, zaczęło się to około rok temu.
Przychodziły chwilówki, pożyczki i inne wezwania do zapłaty w dużych kwotach, dodatkowo zapożyczał się też u znajomych. Gdy tata spłacił jego długi, naliczyliśmy około 100 tysięcy, jakiś czas później okradł mnie z pieniędzy na wesele około 15 tys., i stopniowo okrada babcię z emerytury, zaciąga pożyczki na nią. Kłamiąc w oczy, nie przyznaje się do tego ani nie odczuwa żadnego poczucia winy z tego powodu.
Niestety nie ma z tego żadnych konsekwencji, ponieważ boimy się, że sytuacja go przerasta i że sobie coś zrobi.
Prócz robienia długów zażywa narkotyki, obstawia mecze i gra na internetowych kasynach z babci pieniędzy z konta.
Proszę o pomoc co robić, gdzie szukać pomocy już naprawdę nie wiemy, co mamy robić…
Anonimowo
Martyna Jarosz
Dzień dobry, sytuacja z bratem na pewno jest trudna i stresująca, tym bardziej że rozmowy z bratem nie przynoszą rezultatów. W takim przypadku warto skorzystać z pomocy specjalistów, którzy wesprą brata, jak i całą rodzinę.
Wyjście z uzależnienia nie jest proste i wymaga czasu, wsparcia oraz odpowiednich działań. Brak konsekwencji w zachowaniach brata niestety może prowadzić do dalszego pogłębiania problemu. Dlatego tak ważne jest, aby działać i nie unikać podjęcia odpowiednich kroków.
Na początek kilka miejsc, gdzie można otrzymać pomoc:
1. Ośrodek Interwencji Kryzysowej. Oferują wsparcie psychologiczne i prawne, można tam uzyskać pomoc w zakresie uzależnień i problemów finansowych.
2. Poradnia Zdrowia Psychicznego w Pańskiej okolicy - specjaliści w tych placówkach mogą pomóc w diagnozie i leczeniu uzależnień. Warto, żeby brat umówił się na wizytę u psychologa i/lub psychiatry.
3. Grupa wsparcia dla rodzin osób uzależnionych.
4. Wiele fundacji oferuje bezpłatną pomoc prawną i psychologiczną dla osób w trudnych sytuacjach życiowych, np. Fundacja Praesterno czy Monar.
5. Warto skorzystać z telefonów zaufania, gdzie można anonimowo porozmawiać z psychologiem i uzyskać wsparcie. Przykładem jest Telefon Zaufania dla Osób Dorosłych w Kryzysie Emocjonalnym: 116 123.
Martyna Jarosz

Zobacz podobne
Dzień dobry. Dziękuję za poprzednia odpowiedź. Teraz pytanie dotyczy syna 11 lat. Ostatnio bardzo zaczyna kłamać i oszukiwać. Nie stosuje się do zasad, które są i były omawiane chyba 1000 razy. Liczy się tylko komputer i telefon. Nic się nie liczy, tylko granie. Np. zostaje sam w piątki, bo pracujemy na rano. Do szkoły idzie na 10 to, zamiast odpoczywać lub powtórzyć sobie materiał przed sprawdzianem to gra do tchu i na ostatnią chwilę się szykuje do szkoły. Nie myje zębów, tylko ubiór i szybko szkoła, aby zdarzyć. Wiem, że tak robi, gdyż pewnego dnia zastawiłam włączony dyktafon, bo od pewnego czasu podejrzewałam, że syn oszukuje. Jak radzić sobie z taka sytuacja. Jestem bardzo zmęczona i sfrustrowana takim zachowaniem.