- Strona główna
- Forum
- rodzicielstwo i rodzina, rozwój i praca, związki i relacje
- Jak sobie radzić z...
Jak sobie radzić z mieszanym stylem przywiązania ?
KF
Bartłomiej Borys
Dzień dobry,
Radzenie sobie z mieszanym stylem przywiązania, czyli stylem ambiwalentno-lękowym, może być złożonym procesem, ale istnieje wiele strategii, które mogą pomóc w zarządzaniu trudnościami związanymi z tym stylem. Oto kilka zaleceń z perspektywy psychologa:
- - Zrozumienie, jakie zachowania i emocje są z związane z tym stylem, może to pomóc w zarządzaniu nimi
- - Praktyki takie jak medytacja, mindfulness, czy techniki relaksacyjne mogą pomóc w redukcji lęku i stresu
- - Warto nauczyć się również wyrażać swoje potrzeby i emocje w sposób otwarty i bezpieczny. Komunikacja jest kluczem do budowania zaufania i poczucia bezpieczeństwa w relacjach
W razie większych trudności konieczna może okazać się pomoc specjalisty.
Pozdrawiam
Bartłomiej Borys
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
myślę, że najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie przepracować sobie te style przywiązania z terapeutą, aby uświadomić sobie skąd one się wzięły, “co mi one w życiu robiły/robią” a dopiero później skupić się na poradzeniu sobie z nimi.
Pozdrawiam :)
Sylwia Olszak
Dzień dobry,
Styl przywiązania jest jednym z najważniejszych elementów naszego spostrzegania i myślenia o sobie, innych ludziach i o świecie. Jest on utrwalonym latami wzorcem tego, jak bliska nam osoba może nas traktować, a także jak my możemy na ten sposób traktowania reagować. Wykształcony w dzieciństwie styl przywiązania ma znaczący wpływ na nasze dorosłe życie. Poczucie bezpieczeństwa, zaspokajanie potrzeb, odzwierciedlanie dziecka, egzekwowanie zasad i okazywanie mu uczuć decydują o kształcie stylu przywiązania.
Lękowy styl przywiązania charakteryzuje się poczuciem odrzucenia, dużą emocjonalnością i chwiejnością. Z kolei unikający styl przywiązania powoduje brak satysfakcji i zadowolenia z bliskich relacji z innymi, nieufność, lęk i opór przed zależnością od innych. Mieszany styl przywiązania lękowo- unikający sprawia, że boimy się intymności i zaangażowania a jednocześnie pragniemy ją mieć. Zazwyczaj kryją się za tyn bradzo trudne doświadczenia z dzieciństwa.
Konsekwencjami takich pozabezpiecznych stylów przywiązania są zaburzenia osobowości, problemy w relacjach, zaburzenia więzi, depresja czy zaburzenia lękowe. Kluczową kwestią w poradzeniu sobie z takimi stylami przywiązania i ich konsekwencjami jest psychoterapia. Bradzo skuteczna w tym przypadku jest terapia w nurcie poznawczo-behawioralnym. Zachęcam do rozważenia skorzystania z pomocy specjalisty. Również relacja z osobą o bezpiecznym stylu przywiązania pomaga wprowadzić zmianę.
Życzę pozytywnej zmiany i pozdrawiam
Sylwia Olszak
Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
myślę, że najlepszym sposobem jest skorzystanie z pomocy specjalisty - psychologa lub psychoterapeuty. Sam styl przywiązania nie jest czymś z czym trzeba sobie radzić, opieki wymagają trudności, których się doświadcza pod wpływem danego stylu przywiązania. Więc tutaj pojawia się pytania, z jakimi objawami jest trudność?
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Karkus - psycholog, psychoterapeuta
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Zdaniem Bowlby’ego sposób, w jaki przywiązujemy się do naszego pierwszego opiekuna, rzutuje na nasze relacje z ludźmi oraz wpływa na opinie o nas samych, a także silnie oddziałuje na kondycję psychiczną. W związku z doświadczeniem pozabezpiecznego stylu warto skorzystać z psychoterapii, aby doświadczyć korekty sposobu wchodzenia w relacje w wyniku wykształcenia przywiązania do „bezpiecznej bazy”, czyli więzi, która zapewnia ochronę. W relacji z terapeutą można nauczyć się doświadczać siebie, swoich emocji, pragnień, lęków. Wzorce przeżywania ulegną odwzorowaniu w relacji terapeutycznej, dzięki temu można nauczyć się być w bliskim związku.
Powodzenia
Katarzyna Waszak - psychoterapeuta
Natalia Galus
Dzień dobry,
Temat stylów przywiązania pozostaje tematem na tyle szerokim, że nierozsądne byłoby wskazywanie jakichkolwiek pomysłów radzenia sobie z nimi “na ślepo”. Istotne pozostaje bowiem poznanie sytuacji i historii Klienta, przy jednoczesnym przeanalizowaniu trudności. W tym celu sugerowałabym systematyczne sesje u psychologa lub psychoterapeuty.
Życzę powodzenia,
Natalia Galus

Zobacz podobne
Dzień dobry,
Mój partner w relacji prezentuje unikający styl przywiązania.
Czy sytuacja, gdzie będąc ze mną w końcu w stabilnym związku (tak przynajmniej mi się wydawało) on codziennie wymieniał wiadomości z koleżanką (niezobowiązujące i niegroźne, ale bolało mnie to) ma również swoje podstawy w tym stylu?
Wiem, że bardzo starał się zmienić. Czy to też było podszyte jakimś lękiem przed bliską relacją i dlatego uciekał w taką niezobowiązującą? Pozdrawiam