Jak uspokoić partnerkę pełną wątpliwości co do przyszłości związku?
Anonimowo

Emilia Jędryka
Drogi Autorze,
To, co Pan opisuje, brzmi jak bardzo trudna i emocjonalna sytuacja. Widzę, że bardzo Panu zależy i chciałby Pan znaleźć sposób, by rozwiać wątpliwości partnerki. Problem w tym, że wątpliwości nie znikają pod wpływem przekonywania – one wynikają z jej wewnętrznych przeżyć, które tylko ona może przepracować.
Może Pan natomiast dać jej przestrzeń i jednocześnie zadbać o siebie. Czasem presja – nawet wynikająca z miłości – sprawia, że druga osoba czuje się jeszcze bardziej zagubiona. Być może pomocne będzie okazanie jej zrozumienia, ale bez nacisku.
Jeśli Pana uczucia są tak silne, a ona mówi, że tęskni, to możliwe, że będzie chciała wrócić, gdy sama poukłada swoje emocje. Kluczowe jest jednak to, by nie zatracił Pan siebie w próbach jej przekonania.
Pozdrawiam serdecznie,
Emilia Jędryka

Dorota Żurek
Najważniejsze, by ze sobą otwarcie i szczerze rozmawiać.
Nie napisał Pan, jakiego rodzaju to są wątpliwości i co stanowiło główny problem w Państwa związku, więc trudno się odnieść do tej sytuacji. Jeśli uważa Pan, że warto walczyć o Wasz związek, to oczywiście zachęcam do tego. Jednak proszę pamiętać, że nie możemy zmusić drugiej osoby do związku, jeżeli ona tego nie chce lub uważa, że będzie to dla niej nieodpowiednie. Zachęcam do okazywania sobie szacunku i miłości oraz rozmawianiu o tym, co warto zmienić, by ten związek był dla Państwa szczęśliwy i dawał nadzieję na przyszłość. Proszę także nie zapominać o swoich potrzebach i oczekiwaniach, by nie skupił się Pan za bardzo na zadowoleniu partnerki, zapominając w tym wszystkim o sobie. Pana emocje, potrzeby i oczekiwania są tak samo ważne.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog

Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi Anonimie,
z jakiego powodu pojawiają się u partnerki wspomniane przez Ciebie wątpliwości? Czy w przeszłości była zdradzona lub ktoś ją porzucił? Jakie ma relacje z rodzicami? Czy ma wysoką samoocenę?
Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie, ponieważ jest wiele niewiadomych. Dobrym rozwiązaniem dla Twojej dziewczyny byłyby spotkania z psychologiem w celu omówienia jej rozterek i przepracowania pewnych kwestii.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam. Proszę o pomoc. Jestem w związku małżeńskim od 2 lat, od około pół roku mój mąż zaczął odczuwać zazdrość o mojego byłego partnera. Od tego czasu cały czas dopytuje o niego, o to, co było między nami.. Są dni, że jest wszystko dobrze, a są takie, że chodzi smutny albo bardzo zły, wtedy odsuwa się ode mnie, zarzuca mi błąd, że kogoś przed nim miałam.
Ja czuję się winna i bardzo się boję o naszą przyszłość.
Jak mogę mu pomóc? Jak z nim rozmawiać? Czy z Państwa doświadczenia przy takich problemach mój mąż może mnie zostawić?
Dzień dobry. Chciałem się poradzić odnośnie do związku, który zakończył się już ponad rok temu. Mój problem jest taki, że ponad rok temu zakończyłem swój związek z kobietą, z którą przeżyłem 7 lat (ja zostawiłem ją). Po zakończeniu związku szybko zrozumiałem, że jednak ją kocham i jest to miłość mojego życia, lecz niestety ona w tym czasie zaczęła spotykać się z kimś innym (kolegą z pracy). Przez cały rok próbowałem ją odzyskać, lecz nieskutecznie, ona niejednokrotnie zwodziła mnie, dając mi nadzieje na odbudowanie tego związku, lecz tak się nie stało, aż w końcu przyszedł czas, w którym dowiedziałem się, że ona spotyka się ciągle z kolegą z pracy, a wtedy załamało mnie to bardzo i postanowiłem raz na zawsze zakończyć nasz kontakt. Po tych wszystkich wydarzeniach starałem się na nowo odnaleźć siebie, lecz myśl o byłej partnerce była ze mną każdego dnia i o każdej porze. Pracujemy razem, przez co widywałem ją ciągle w pracy i to w dodatku z jej nowym partnerem. Po roku czasu odezwała się do mnie ze skrucha, ze przeprasza i że nadal ma do mnie jakieś uczucia, postanowiłem, że zapomnę o wszystkim, co się działo i będę próbował z nią stworzyć związek na nowo, ponieważ bardzo mocno ją kocham. Po jakimś czasie dowiedziałem się, że ona poszła do łóżka z tym facetem, z którym się spotykała, starałem się o tym nie myśleć, lecz myślałem bardziej o odbudowaniu naszej relacji. Po tym, co się dowiedziałem, postanowiłem przyznać się jej, że też poszedłem z kimś do łóżka, gdy nie byliśmy razem, lecz ona już nie chciała nic więcej słuchać, po prostu napisała mi, ze mnie nienawidzi, że zmarnowałem jej życie itp. Ogólnie nasz związek nie był też idealny, dużo zawiniłem swoją niedojrzałością i brakiem starań. Dopiero po stracie jej zrozumiałem, że powinienem się zmienić i byłem gotów zrobić to dla niej, ze względu na to, że ją bardzo kocham. Teraz niestety jest już za późno na wszystko, lecz niestety ja ją nadal bardzo mocno kocham i pytanie moje jest takie „W jaki sposób mogę jej pomóc, żeby zapomniała o nas i o uczuciu do mnie? „Co mam zrobić, żebym sam zapomniał i dał jej wolność?”