Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Kwetaplex XR i Tegretol CR przy autyzmie atypowym – na co są te leki i czy można je odstawić?

DZIEN DOBRY, kolega stwierdzony ma spektum autyzmu- autyzm atypowy. bierze leki Kwetaplex XR 200 mg i tegretol cr 200. na co to leki ? według ulotek na dwubiegunówkę, czy kiedys z tych leków zejdzie przestanie brac ? ma wahania nastroju. problemu ze snem.
User Forum

KRYSIA

3 miesiące temu
Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Pani Krystyno

To jest pytanie raczej do lekarza psychiatry, niż do psychologa. Sam odbywam staż na oddziale psychiatrycznym i widzę, jak czasami trudno jest dobrać leki pod pacjenta i nie wynika to z niewiedzy lekarza, ale składa się na to wiele przyczyn pobocznych. Proszę powiedzieć psychiatrze o tym, co Pani pisze, a bez wątpienia wdroży procedury, które pomogą pacjentowi.

3 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Karolina Grabka

Karolina Grabka

Dzień dobry.

Leki, które Pani wymienia, są rzeczywiście stosowane w różnych trudnościach psychicznych, nie tylko w chorobie dwubiegunowej. W przypadku osób ze spektrum autyzmu podaje się je często po to, aby zmniejszyć konkretne objawy, takie jak wahania nastroju, drażliwość, impulsywność czy problemy ze snem. Jeśli pojawiają się wątpliwości co do leczenia, najbardziej właściwym krokiem jest rozmowa z lekarzem prowadzącym - można zapytać wprost o cel leczenia, plan na przyszłość i możliwość ewentualnego zmniejszania leków.

Pozdrawiam,
Karolina Grabka

3 miesiące temu
Kinga Osmulska

Kinga Osmulska

Dzień dobry,

rozumiem Pani niepokój - nazwy leków i informacje z ulotek mogą być mylące.

To, że w ulotkach pojawia się choroba afektywna dwubiegunowa, nie oznacza, że kolega ją ma. Te leki są często stosowane szerzej - np. przy: wahaniach nastroju, problemach ze snem, dużym napięciu czy drażliwości,
również u osób w spektrum autyzmu. Jeśli chodzi o odstawienie - to bardzo indywidualna sprawa.
Niektórzy z czasem zmniejszają dawki lub odstawiają leki, inni potrzebują ich dłużej, żeby utrzymać stabilność. Zawsze powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza.

To, że pojawiają się wahania nastroju i problemy ze snem, może być właśnie powodem, dla którego te leki zostały włączone.

Pozdrawiam
Kinga Osmulska
Psycholog, Psychoterapeutka

mniej niż godzinę temu

Zobacz podobne

Czy powtarzanie historii i zapominanie codziennych czynności u 65-latki to objawy demencji?
Mama , lat 65 zaczęła opowiadać tę samą historię trzy razy w ciągu jednego spotkania, jakby za każdym razem była dla niej nowa. Jeszcze gorzej było, kiedy zaczęła zapominać ważne rzeczy – czy brała leki, czy już jadła obiad. Czy to zwykłe roztargnienie, czy coś poważniejszego? Gdzie jest ta granica? Martwię się, że to oznaki demencji
Trudności z nauką czytania i pisania u dziecka: Sprawdzone techniki i metody poprawy pamięci
Mój syn od zawsze miał trudności z zapamiętywaniem i przyswajaniem materiału szkolnego, zwłaszcza przy nauce czytania i pisania. Mimo prób i różnych metod, wciąż walczy z tymi samymi problemami. Czy są jakieś sprawdzone techniki, które mogą mu pomóc?
Od zawsze pamiętam każdy swój sen, najmniejsze szczegóły.
Dzień dobry, Od zawsze pamiętam każdy swój sen, najmniejsze szczegóły. Nieraz są dziwne, nieraz wesołe czy wręcz przerażające. Mam tego dość. Chciałabym się w końcu wyspać. Dzisiaj w nocy miałam już kryzys. Śniły mi się kobiety w burkach, które ciągnęły mnie za ręce (nawet żadnego filmu nie oglądałam o takiej tematyce) nie mam pojęcia, skąd się to bierze. Obudziłam się tak przerażona, że od 1 w nocy nie spałam aż do rozpoczęcia pracy o 7 rano. Próbowałam suplementy lekki sen itp., ale niestety to nie pomaga. Nie wiem już co mam robić czy da się to jakoś załagodzić? Wyciszyć?
Jestem bardzo płaczliwa, jestem mamą. Myślę, że to przez trudności mojego dziecka z rozwojem mowy.
Dzień dobry , jestem mamą 3 dzieci 🙂i mam 40 lat , do tego praca 8 godzin i oczywiście w domu.Mój problem polega na tym od pewnego czasu jestem strasznie płaczliwa , potrafię dziennie płakać , jest to bardzo uciążliwe , nie wiem jak mam z tym sobie poradzić !!! Problem jest też z moim 4 letnim synkiem, który jest bardzo związany ze mną 😞i do tego dochodzą problemy mowy , niestety jak na 4 latka to jego mowa jest na poziomie 2-3 latka .Wiem, że te mój płacz jest związany z nim !!!!! Ale chce zrobić coś z tym płaczem.
Proces diagnozy ADHD u osób dorosłych: jak wygląda przebieg?
Jak wyglada proces diagnozy ADHD u dorosłych?
demencja

Demencja - przyczyny, objawy i leczenie

Demencja to problem dotykający milionów ludzi. Zrozumienie jej przyczyn, objawów i metod leczenia jest kluczowe dla skutecznej profilaktyki i opieki. Ten artykuł dostarcza rzetelnych informacji, pomagających zrozumieć demencję i jej wpływ na pacjentów.