Czy powtarzanie historii i zapominanie codziennych czynności u 65-latki to objawy demencji?
Wiola

Ewelina Lewandowska
Bardzo proszę zrobić mamie badania na poziom sodu, potasu, magnezu, wit. z grupy B i D oraz wszelkie podstawowe badania typu morfologia, mocz....
Jeżeli w wynikach wszystko będzie dobrze, proponuję diagnostykę psychologiczno - psychiatryczna pod kątem demencji.

Grażyna Wójcik
Droga Wiolu,
Rozumiem, że to musi być dla Pani trudne i niepokojące. 💛
Twoje zmartwienie jest jak najbardziej uzasadnione – zmiany w pamięci, o których piszesz, zasługują na ważność. To, co bym zrobiła to: wizyta u lekarza rodzinnego - ocena stanu zdrowia, niedobory witamin (np. B12), problemy z tarczycą czy infekcje mogą dawać podobne objawy. Obserwacja innych zmian – czy ma Pani trudności z orientacją w czasie lub przestrzeni? Jak zmienia się nastrój lub zachowanie? Warto zacząć zapisywać sytuacje, w których pojawiają się niepokojące objawy. To pomoże w rozmowie z lekarzem.
Proszę pamiętać, że nie wszystkie zmiany w pamięci od razu oznaczają coś poważnego.
Powodzenia

Katarzyna Rosenbajger
Witam,
Tutaj ważna jest wizyta u lekarza. Najpierw proszę się wybrać do lekarza rodzinnego / pierwszego kontaktu, który ewentualnie skieruje mamę do neurologa Lub psychiatry. Aby zdiagnozować damencję, potrzebny jest szereg badan (CT, analiza krwi, szeroki wywiad oraz inny szereg badań).
Najważniejsze, aby mama uzyskała profesjonalną pomoc, której potrzebuje.
K Rosenbajger
Psycholog

Dorota Mucha
Dzień dobry,
takie problemy mogą być początkiem demencji lub innych problemów zdrowotnych. Wspomniane są trudności w życiu codziennym, więc tym bardziej trzeba to sprawdzić.
Myślę, że warto udać się z mamą do lekarza rodzinnego, opisać sytuację. Lekarz powinien skierować na badania do specjalistów, można także udać się z mamą na konsultację do psychologa, omówić trudności. Najlepiej byłoby, aby podczas tych wizyt mama miała wsparcie.
Życzę powodzenia,
Pozdrawiam serdecznie,
Dorota Mucha

Anastazja Zawiślak
Twoje zaniepokojenie jest całkowicie zrozumiałe. Wraz z wiekiem pewne zapominanie jest normalne, ale gdy zaczyna dotyczyć codziennych, powtarzalnych czynności (jak przyjmowanie leków, jedzenie) i gdy dana osoba nie zauważa, że powtarza tę samą historię, warto się temu bliżej przyjrzeć.
Granica między zwykłym roztargnieniem a czymś poważniejszym tkwi w częstotliwości i wpływie na codzienne funkcjonowanie danej osoby. Jeśli mama zapomina drobne rzeczy, ale nadal prowadzi swoje życie bez większych problemów, może to być wynik stresu, zmęczenia lub naturalnych zmian poznawczych. Jeśli jednak problemy z pamięcią się nasilają, wpływają na jej samodzielność, czyli nie funkcjonuje już tak jak do tej pory, a do tego dochodzą trudności z orientacją, planowaniem czy wysławianiem się, może to być wczesny sygnał demencji, podkreślam może, ale nie musi, dlatego warto sprawdzić.
Warto skonsultować się z lekarzem, najlepiej geriatrą lub neurologiem, który może wykonać podstawowe testy sprawdzające pamięć i funkcje poznawcze. Wczesna diagnoza pozwala na wdrożenie strategii wspierających pamięć i – jeśli to konieczne – leczenie, które może spowolnić rozwój choroby.
Dobrze, że to zauważasz – to pierwszy krok do tego, by pomóc mamie w razie potrzeby.
Trzymam kciuki, by wszystko było w porządku! 💛
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Martyna Jarosz
Warto skonsultować się z geriatrą lub neurologiem, którzy przeprowadzą odpowiednie badania i ocenią stan zdrowia mamy. Wczesna diagnoza i odpowiednie leczenie mogą znacząco poprawić jakość życia.

Aleksandra Kaźmierowska
Dzień dobry,
w opisywanej przez Panią sytuacji niezbędna i kluczowa jest szczegółowa diagnostyka. Lekarz pierwszego kontaktu czy lekarz geriatra, do którego można się udać już od 60 roku życia, mogą przeprowadzić szczegółowy wywiad, zlecić niezbędne badania i dopiero na tej podstawie zrobić rozpoznanie.
Przed wizytą warto przygotować dla lekarza informacje o przyjmowanych przez mamę lekach, dawkach i czasie ich przyjmowania.
Serdeczności,
Aleksandra Kaźmierowska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Oglądam, jak ktoś mi bliski zmaga się z Alzheimerem, i to naprawdę niszczy mnie od środka. Widzę, jak jego pamięć zanika, jak co chwilę się gubi, a ja nie wiem, czy cokolwiek mogę zrobić.
Zaczyna zapominać, kim jest.
Czy mogę mu jakoś pomóc? Czytałam coś o technikach reminiscencji, ale nie wiem, czy to nie fake. Czy to rzeczywiście działa?
Bardzo mi zależy, aby do nas chociaż trochę ,,wrócił'' :((
Mój tata ma zdiagnozowanego Alzheimera od roku. Na początku były to tylko drobne zapomnienia – klucze, telefon, nazwy miejsc. Teraz coraz częściej gubi się w czasie. Wczoraj zapytał mnie, czy jutro jedziemy na święta, chociaż mamy luty.
Lekarz przepisał mu leki, ale szczerze mówiąc, nie widzę dużej poprawy. Staramy się robić ćwiczenia pamięciowe, rozwiązywać krzyżówki, nawet zaczęliśmy słuchać razem audiobooków, żeby stymulować mózg. Czy istnieją naprawdę skuteczne metody, które mogą spowolnić rozwój choroby?