Wstecz

Ojciec dziecka i jego rodzina (z którą mieszkamy) obwiniają mnie za trudności dziecka (urodzony z niedotlenieniem, diagnoza w kier. ADHD), zwracają mu uwagę, nie dają dobrych słów.

Dzień dobry . Przychodzę z dużym problemem tzn. mieszkam z przyszłymi teściami i narzeczonym wraz z dwójką dzieci od 9 lat . Początki nie były łatwe, ale sądziłam, że się dotrzemy i razem z narzeczonym i jego rodzicami. Ale dzisiaj jest źle . Dzieci mają 8 i 6 lat, syn jest urodzony w zamartwicy i niedotlenieniem, badany jest w kierunku ADHD, jest bardzo nadpobudliwy, czasami nawet agresywny . Zmierzam do tego, że dziadkowie cały czas zwracają uwagę synowi co źle robi, nie słyszy od nich dobrych rzeczy, ojciec, czyli narzeczony nie zwraca im uwagi, wręcz stoi po ich stronie, wszyscy obwiniają mnie, że nie potrafię wychować dzieci, że przeze mnie jest taki syn . Jestem zmęczona i nie mam już sił ,rozważam wyprowadzkę, ale syn jest związany z ojcem może nie tyle co emocjonalnie, jak przekupiony przez quady i inne mechaniczne rzeczy . Nie wiem czy sobie będzie umiał poradzić, wszyscy mówią, że dla dobra dzieci powinnam zostać w domu . Bardzo proszę o poradę.

Angelika

w zeszłym miesiącu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Pani Angeliko,

mocniejsze stwierdzenie od “dla dobra dzieci” jest zdanie, że “szczęśliwa mama to szczęśliwe dzieci”, a z tego co czytam nie jest Pani zadowolona ze swojego życia.

W swojej praktyce wielokrotnie widziałam małżeństwa, które przechodziły kryzysy w związku z teściami, a szczególnie wtedy kiedy dzieli się wspólne gospodarstwo domowe. Obawiam się, że dalsze pomieszkiwanie będzie zaogniwiało konflikty i najlepszym rozwiązaniem okaże się wyprowadzka całej Waszej rodziny czyli Pani, narzeczonego i dzieci. Odetchniecie wtedy psychicznie. Dodatkowo być może przyszli teściowie nie mają fachowej wiedzy na temat ADHD, a tym samym może Pani spotykać się w przyszłości z niesprawiedliwymi i krzywdzącymi  komentarzami ze strony rodziców narzeczonego. Ponadto proszę uzbroić się w cierpliwość co do partnera, ponieważ jeśli w końcu odetniecie się demograficznie od przyszłych teściów (wyprowadzka) to pierwsze początki mogą być atakiem w Pani stronę. Ale na to wszystko potrzeba czasu.

Proszę walczyć o swoją rodzinę. 

Ściskam! :)

Katarzyna Kania-Bzdyl

w zeszłym miesiącu
Michał Baczewski

Michał Baczewski

dzień dobry Angeliko,

Opisujesz bardzo złożony i trudny kontekst o którym na pewno wiesz bardzo dużo.  Czytam że nie masz siły -  to też wydaję mi się być prawidłową ludzką reakcją  i myślę że to dobrze że poszukujesz wsparcia.  

Bardzo chciałbym dać jakąś konkretną wskazówkę - ale nawet nie uzurpuje sobie prawa - do rozumienia tej sytuacji w której jesteś.

Masz prawo do rozważania różnych scenariuszy i decyzji, biorąc pod uwagę dobro swoje i dzieci. 

Być może pomocna w podjęciu decyzji będzie rozmowa z kimś komu ufasz, możesz spróbować - pamiętając o tym co jest ważne - rozpisać możliwości i opcje - i zobaczyć co będzie najbardziej zgodne z Tobą

dziękuję że podzieliłaś tym, mam nadzieję że uda Ci się podjąć najlepsze decyzje lub działania

Michał Baczewski, 

centrum terapii i rozwoju wPunkt 

w zeszłym miesiącu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne