Czy techniki reminiscencji działają przy chorobie Azlheimera?
Oglądam, jak ktoś mi bliski zmaga się z Alzheimerem, i to naprawdę niszczy mnie od środka. Widzę, jak jego pamięć zanika, jak co chwilę się gubi, a ja nie wiem, czy cokolwiek mogę zrobić.
Zaczyna zapominać, kim jest.
Czy mogę mu jakoś pomóc? Czytałam coś o technikach reminiscencji, ale nie wiem, czy to nie fake. Czy to rzeczywiście działa?
Bardzo mi zależy, aby do nas chociaż trochę ,,wrócił'' :((
Paula

Martyna Jarosz
Dzień dobry Pani Paulo,
przykro mi z powodu Pani trudnych doświadczeń.
Terapia reminiscencyjna może być pomocna dla osób z chorobą Alzheimera. Polega ona na przywoływaniu wspomnień z przeszłości, co może stymulować umysł i poprawić nastrój pacjenta. Wykorzystuje się do tego różne bodźce, takie jak stare fotografie, muzykę, filmy czy przedmioty codziennego użytku. Terapia ta może pomóc w nawiązaniu kontaktu z pacjentem i wywołaniu pozytywnych emocji, co może zapobiegać jego alienacji. Warto spróbować tej metody, zwłaszcza że można ją stosować w domu w trakcie rozmów z bliskimi.
Proszę pamiętać, aby skupić się na pozytywnych wspomnieniach, które mogą wywołać uśmiech i poprawić nastrój osoby chorej.
Trzymam mocno kciuki!
Martyna Jarosz

Karolina Kądziołka
Obserwowanie jak ktoś bliski zmaga się z chorobą Alzheimera, jest niezwykle obciążające emocjonalnie.
Aby spróbować załagodzić objawy i poprawić jakość życia ważne jest zapewnienie bezpiecznego i przewidywalnego środowiska. Pomocne może być wprowadzenie rutyn, oznaczeń w domu, aby osoba chora czuła się bardziej zorientowana i pewna siebie.
Warto również wprowadzić aktywności umysłowe, takie jak np. układanie puzzli, rozwiązywanie krzyżówek, czy czytanie książek, żeby spowolnić proces pogarszania się funkcji poznawczych oraz aktywności fizyczne, które poprawiają krążenie i ogólną kondycję zdrowotną, co może mieć pozytywny wpływ na stan psychiczny. Ponadto bezcenna jest sama obecność przy tej osobie i wsparcie, nawet jeśli wydaje Ci się, że ta osoba zapomina o najbliższych. Pamiętaj również, żeby zadbać również o siebie i poszukać grupy wsparcia lub umówić się na wizytę do psychologa, aby pomóc sobie w radzeniu z trudnymi emocjami.
Jeśli chodzi o techniki reminiscencji, to jak najbardziej mogą być pomocne w funkcjonowaniu osoby chorej, u niektórych osób mogą przywołać pewne wspomnienia lub przynajmniej poprawić samopoczucie.
Wszystkiego dobrego!
Karolina Kądziołka, psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mój tata ma zdiagnozowanego Alzheimera od roku. Na początku były to tylko drobne zapomnienia – klucze, telefon, nazwy miejsc. Teraz coraz częściej gubi się w czasie. Wczoraj zapytał mnie, czy jutro jedziemy na święta, chociaż mamy luty.
Lekarz przepisał mu leki, ale szczerze mówiąc, nie widzę dużej poprawy. Staramy się robić ćwiczenia pamięciowe, rozwiązywać krzyżówki, nawet zaczęliśmy słuchać razem audiobooków, żeby stymulować mózg. Czy istnieją naprawdę skuteczne metody, które mogą spowolnić rozwój choroby?