Czy techniki reminiscencji działają przy chorobie Azlheimera?
Oglądam, jak ktoś mi bliski zmaga się z Alzheimerem, i to naprawdę niszczy mnie od środka. Widzę, jak jego pamięć zanika, jak co chwilę się gubi, a ja nie wiem, czy cokolwiek mogę zrobić.
Zaczyna zapominać, kim jest.
Czy mogę mu jakoś pomóc? Czytałam coś o technikach reminiscencji, ale nie wiem, czy to nie fake. Czy to rzeczywiście działa?
Bardzo mi zależy, aby do nas chociaż trochę ,,wrócił'' :((
Paula
Martyna Jarosz
Dzień dobry Pani Paulo,
przykro mi z powodu Pani trudnych doświadczeń.
Terapia reminiscencyjna może być pomocna dla osób z chorobą Alzheimera. Polega ona na przywoływaniu wspomnień z przeszłości, co może stymulować umysł i poprawić nastrój pacjenta. Wykorzystuje się do tego różne bodźce, takie jak stare fotografie, muzykę, filmy czy przedmioty codziennego użytku. Terapia ta może pomóc w nawiązaniu kontaktu z pacjentem i wywołaniu pozytywnych emocji, co może zapobiegać jego alienacji. Warto spróbować tej metody, zwłaszcza że można ją stosować w domu w trakcie rozmów z bliskimi.
Proszę pamiętać, aby skupić się na pozytywnych wspomnieniach, które mogą wywołać uśmiech i poprawić nastrój osoby chorej.
Trzymam mocno kciuki!
Martyna Jarosz
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Karolina Kądziołka
Obserwowanie jak ktoś bliski zmaga się z chorobą Alzheimera, jest niezwykle obciążające emocjonalnie.
Aby spróbować załagodzić objawy i poprawić jakość życia ważne jest zapewnienie bezpiecznego i przewidywalnego środowiska. Pomocne może być wprowadzenie rutyn, oznaczeń w domu, aby osoba chora czuła się bardziej zorientowana i pewna siebie.
Warto również wprowadzić aktywności umysłowe, takie jak np. układanie puzzli, rozwiązywanie krzyżówek, czy czytanie książek, żeby spowolnić proces pogarszania się funkcji poznawczych oraz aktywności fizyczne, które poprawiają krążenie i ogólną kondycję zdrowotną, co może mieć pozytywny wpływ na stan psychiczny. Ponadto bezcenna jest sama obecność przy tej osobie i wsparcie, nawet jeśli wydaje Ci się, że ta osoba zapomina o najbliższych. Pamiętaj również, żeby zadbać również o siebie i poszukać grupy wsparcia lub umówić się na wizytę do psychologa, aby pomóc sobie w radzeniu z trudnymi emocjami.
Jeśli chodzi o techniki reminiscencji, to jak najbardziej mogą być pomocne w funkcjonowaniu osoby chorej, u niektórych osób mogą przywołać pewne wspomnienia lub przynajmniej poprawić samopoczucie.
Wszystkiego dobrego!
Karolina Kądziołka, psycholog
Zobacz podobne

Abulia – czym jest? Przyczyny, objawy i leczenie
Czujesz się całkowicie pozbawiony motywacji i masz trudności z wykonywaniem nawet najprostszych czynności? Możliwe, że doświadczasz objawów abulii. W tym artykule dowiesz się, czym jest to zaburzenie, jakie są jego objawy, przyczyny oraz metody leczenia.