- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, rozwój i praca
- Zawsze byłam...
Zawsze byłam ofiarą. W domu najmłodsza a właściwie w całej ogromnej rodzinie
Ola
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Tak, jak Pani napisała, ważne jest dbanie o swoje granice. Pomaga w tym z pwenością wiara w swoje możliwości, znajomość mocnych stron i korzystanie z zasobów.
Napisała Pani, że ma żal do siebie w sytuacjach, gdy przekraczano Pani granice. Tymczasem warto dać sobie prawo do złości do osób, które je przekraczały. Złość jest ludzką siłą i energią (nie mylmy z agresją), która pozwala zadbać o siebie, realizację potrzeb, odmówić, gdy na coś nie mamy ochoty. Jeśli są sytuacje, o których uporczywie Pani rozmyśla i stanowią powód cierpienia, warto skontaktować się z psychoterapeutą i popracować nad tym. Powodzenia
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Natalia Galus
Pani Aleksandro,
Rzeczywiście w życiu wielu z nas zdarzają się frustrujące sytuacje, w tym te, które wspominamy z żalem do samych siebie. Sugerowałabym skorzystać z pomocy psychologicznej i/lub psychoterapeutycznej po to, aby popracować nad pewnością siebie, samooceną oraz odnaleźć skuteczną strategię działania w sytuacjach trudnych.
Z pozdrowieniami i życzeniami powodzenia,
Natalia Galus

Zobacz podobne
Mama od urodzenia mówiła, mi żebym nie narzekał, bo ona mnie nie bije. A prababcia lała ją rózgą po nogach zawsze. A babcia jak wracała z pracy codziennie musiała ją zlać, jak coś było nie w porządku i normalnym było, że waliła jej głową o ścianę. I mama obiecała sobie, że nie będzie karać fizycznie, więc powinienem wiedzieć, że naprawdę nie mam co narzekać. Więc stosowała wobec mnie słowo :)
Od 1 klasy podstawówki już słyszałem, że skończę na ulicy i zostanę bezdomnym, szybko dowiedziałem się, że się wstydzi, że ma takie dziecko i że tego się nie spodziewała , sam się biłem po głowie, bo było mi wstyd.
Za to mój ojciec dostawał po robocie, często odgłosy uderzeń utrudniały niestety zasypianie. Oczywiście nie było tak codziennie. Czasem było super, a nawet zajebiście :) do 11 roku życia ojciec mieszkał, potem został wygnany. (Wszystko jest oczywiście znacznie bardziej obszerne i skomplikowane, czasem ).
Dziś mam 33 lata. do dziś mam wykute , że Mój Honor to wierność, dosłownie w wieku 30 lat odważyłem się coś komuś powiedzieć, oczywiście nie na trzeźwo. Chciałbym wiedzieć czy mógłbym choćby to powiedzieć psychiatrze.

Wypalenie zawodowe - przyczyny, objawy i jak sobie z nim radzić?
Czy czujesz się ciągle zmęczony i zniechęcony do pracy? Możliwe, że doświadczasz wypalenia zawodowego – stanu wyczerpania, który dotyka coraz więcej osób. To poważny problem wpływający na zdrowie psychiczne – sprawdź, jak sobie z nim radzić.