Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Autyzm atypowy a leki Kwetaplex XR i Tegretol CR – czy można funkcjonować bez farmakoterapii?

DZIEN DOBRY, kolega stwierdzony ma spektum autyzmu- autyzm atypowy. bierze leki Kwetaplex XR 200 mg i tegretol cr 200. na co to leki ? według ulotek na dwubiegunówkę, czy kiedys z tych leków zejdzie przestanie brac ? ma wahania nastroju. problemu ze snem. czy w w ogóle można funkcjonować bez leków przy autyzmie ?
Urszula Żachowska

Urszula Żachowska

Dzień dobry, 

autyzm jest zaburzeniem neurorozwojowym,  inaczej pewnym neurotypem, potocznie mozna to nazwać typem "okablowania", które różni się od tak zwanego "okablowania" neurotypowego. Obecnie częściej mówimy o spektrum autyzmu, co wskazuje na kontinuum objawów, deficytów i zasobów oraz poziomu funkcjonowania. Nie ma leków na autyzm, to nie jest zaburzenie, które może minąć, które można wyleczyć. Często osoby w spektrum doświadczają szeregu objawów, mogą rozwijać zaburzenia towarzyszące np. depresyjne, lękowe itd. Leki psychiatryczne czasem są stosowane off-label, co oznacza, że sotsowane do leczenia innych zaburzeń, niż te na które został zarejestrowany lek.
Leki mogą być stosowane w celu łagodzenia doświadczanych objawów.

Na zadane dotyczące okresu stosowania leków i funkcjonowania leków nie można odpowiedzieć w takim miejsc. Okres i konieczność przyjmowania leków zależy od wielu czynników, jest to bardzo indywidualne, a decyzje podejmuje pacjent/ka wraz z lekarzem psychiatrą.

Pozdrawiam
Urszula Żachowska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam,

Sądzę, że te leki nie są „na autyzm”, tylko na objawy, które mogą mu towarzyszyć.

Uważam, że Kwetaplex (kwetiapina) i Tegretol (karbamazepina) są często stosowane przy zaburzeniach nastroju, drażliwości, wahaniach emocji i problemach ze snem, niezależnie od samej diagnozy ASD. Według mnie nie da się z góry powiedzieć, czy kiedyś odstawi leki to zależy od tego, jak stabilny będzie jego stan i co zdecyduje psychiatra. U części osób leki są czasowe, u innych dłuższe.

Sądzę, że przy autyzmie wiele osób może funkcjonować bez leków, ale jeśli pojawiają się silne wahania nastroju i problemy ze snem, leki bywają wsparciem, żeby układ nerwowy się wyciszył.

Ważne pytanie:

czy on dzięki temu leczeniu funkcjonuje spokojniej i ma większą stabilność, czy nadal cierpi mimo leczenia?

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Kinga Osmulska

Kinga Osmulska

Dzień dobry,

rozumiem, że to może budzić niepokój - szczególnie gdy ulotki wskazują inne rozpoznania.

To, że są używane w chorobie dwubiegunowej, nie znaczy, że kolega ją ma. Te leki stosuje się szerzej - np. przy wahaniach nastroju, problemach ze snem, dużym napięciu czy drażliwości, również u osób w spektrum.

Jeśli chodzi o odstawienie - to bardzo indywidualne. Decyzje zawsze podejmuje lekarz.

Na pytanie, czy można funkcjonować bez leków w spektrum - tak, wiele osób funkcjonuje bez farmakoterapii. Jednocześnie są sytuacje, w których leki pomagają „ustabilizować tło” (sen, nastrój), żeby łatwiej było funkcjonować i korzystać np. z terapii.

Z Pani opisu wynika, że u kolegi pojawiają się wahania nastroju i problemy ze snem - to często właśnie powód włączenia takich leków.

Pozdrawiam

Kinga Osmulska
Psycholog, Psychoterapeutka

Zobacz podobne

Autyzm atypowy a leki Kwetaplex XR i Tegretol CR – czy można funkcjonować bez farmakoterapii?
DZIEN DOBRY, kolega stwierdzony ma spektum autyzmu- autyzm atypowy. bierze leki Kwetaplex XR 200 mg i tegretol cr 200. na co to leki ? według ulotek na dwubiegunówkę, czy kiedys z tych leków zejdzie przestanie brac ? ma wahania nastroju. problemu ze snem. czy w w ogóle można funkcjonować bez leków przy autyzmie ?
9 miesięcy temu przeżyłam krwotok wewnętrzny w głowie, od tamtego czasu mam problem z kontaktem z ludźmi
Dzień dobry, 9 miesięcy temu przeżyłam krwotok wewnętrzny w głowie, od tamtego czasu mam problem z kontaktem z ludźmi, unikam ich, unikam kontaktu wzrokowego, żeby nie prowokować rozmowy, jak jestem zmuszona do rozmowy plącze mi się język i nie mam co powiedzieć. Zawsze byłam osobą która uwielbiała towarzystwo, teraz staram się jak najmniej wychodzić z domu, myślałam że to minie ale jest coraz gorzej. Zastanawiam się gdzie z tym problemem się udać - psycholog, psychoterapeuta czy psychiatra?
Czy powtarzanie historii i zapominanie codziennych czynności u 65-latki to objawy demencji?
Mama , lat 65 zaczęła opowiadać tę samą historię trzy razy w ciągu jednego spotkania, jakby za każdym razem była dla niej nowa. Jeszcze gorzej było, kiedy zaczęła zapominać ważne rzeczy – czy brała leki, czy już jadła obiad. Czy to zwykłe roztargnienie, czy coś poważniejszego? Gdzie jest ta granica? Martwię się, że to oznaki demencji
Drżenie mięśni po odstawieniu Brintellix i pytanie o skuteczność Lamotrix
Witam, jestem po serii przyjmowania paru leków antydepresyjnych przez okres 2 lat ostatnim byl brintellix odstawiony miesiac temu. Od temtej pory i zreszta przez rownież okres stosowania tego leku drży mi skroń czuje przelatujące tam prądy drzenie oka do tego stopnia ze nie da sie funkcjonować. Mam drżenie i pospinane mięsnie w miejscach publicznych przez to czuje lęk. Neurolog podejrzewał problem ze stawem żuchwowym tabletki przeciwzapalne nie pomagają. Mam też przepisany lamotrix jako alternatywe czy może on pomóc na takie rzeczy ?? dziekuje i pozdrawiam
Jak radzić sobie z zespołem Tourette'a? Metody terapeutyczne i edukacja bliskich
Od pewnego czasu zaczynam coraz bardziej odczuwać trudności związane z zespołem Tourette'a, zwłaszcza jeśli chodzi o moje tiky, których nie mogę kontrolować. W sytuacjach stresowych moje objawy stają się chyba bardziej intensywne, co często prowadzi do niezrozumienia wokół mnie. czuję się niezręcznie, gdy inni z zakłopotaniem lub niepewnością na mnie patrzą. Chciałabym sobie lepiej radzić z tymi objawami, ale też chcę, żeby moi bliscy i znajomi zrozumieli, że to zaburzenie neurologiczne, które NIE JEST pod moją kontrolą. Macie może jakieś metody terapeutyczne, które mogą pomóc w redukcji częstości lub intensywności tików? Zastanawiam się też, jak mogłabym edukować bliskich o Tourettcie, żeby nasze relacje były mniej napięte. Czy są jakieś techniki, które mogłyby mi pomóc w codziennym funkcjonowaniu i w sytuacjach społecznych? Wiem, że wsparcie psychologiczne jest ważne, ale nie jestem pewna, jaka terapia byłaby dla mnie najlepsza. Dzięki za każdą sugestię i radę, jak lepiej zrozumieć swoje objawy i jak pomóc otoczeniu zaakceptować moje zaburzenie. Chciałabym, żeby nasza komunikacja była bardziej otwarta i pełna EMPATII. Czy mogę liczyć na wasze wsparcie i sugestie? Będę wdzięczna za każdą pomoc.
dysleksja

Dysleksja - przyczyny, objawy, diagnostyka i wsparcie

Dysleksja to zaburzenie wpływające na czytanie i pisanie, ale nie na inteligencję. Jeśli Ty lub ktoś bliski ma trudności w nauce, warto poznać objawy dysleksji, jej przyczyny i metody wsparcia. Odpowiednia pomoc może znacząco poprawić jakość życia i nauki.