Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Autyzm atypowy a leki Kwetaplex XR i Tegretol CR – czy można funkcjonować bez farmakoterapii?

DZIEN DOBRY, kolega stwierdzony ma spektum autyzmu- autyzm atypowy. bierze leki Kwetaplex XR 200 mg i tegretol cr 200. na co to leki ? według ulotek na dwubiegunówkę, czy kiedys z tych leków zejdzie przestanie brac ? ma wahania nastroju. problemu ze snem. czy w w ogóle można funkcjonować bez leków przy autyzmie ?
Urszula Żachowska

Urszula Żachowska

Dzień dobry, 

autyzm jest zaburzeniem neurorozwojowym,  inaczej pewnym neurotypem, potocznie mozna to nazwać typem "okablowania", które różni się od tak zwanego "okablowania" neurotypowego. Obecnie częściej mówimy o spektrum autyzmu, co wskazuje na kontinuum objawów, deficytów i zasobów oraz poziomu funkcjonowania. Nie ma leków na autyzm, to nie jest zaburzenie, które może minąć, które można wyleczyć. Często osoby w spektrum doświadczają szeregu objawów, mogą rozwijać zaburzenia towarzyszące np. depresyjne, lękowe itd. Leki psychiatryczne czasem są stosowane off-label, co oznacza, że sotsowane do leczenia innych zaburzeń, niż te na które został zarejestrowany lek.
Leki mogą być stosowane w celu łagodzenia doświadczanych objawów.

Na zadane dotyczące okresu stosowania leków i funkcjonowania leków nie można odpowiedzieć w takim miejsc. Okres i konieczność przyjmowania leków zależy od wielu czynników, jest to bardzo indywidualne, a decyzje podejmuje pacjent/ka wraz z lekarzem psychiatrą.

Pozdrawiam
Urszula Żachowska

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam,

Sądzę, że te leki nie są „na autyzm”, tylko na objawy, które mogą mu towarzyszyć.

Uważam, że Kwetaplex (kwetiapina) i Tegretol (karbamazepina) są często stosowane przy zaburzeniach nastroju, drażliwości, wahaniach emocji i problemach ze snem, niezależnie od samej diagnozy ASD. Według mnie nie da się z góry powiedzieć, czy kiedyś odstawi leki to zależy od tego, jak stabilny będzie jego stan i co zdecyduje psychiatra. U części osób leki są czasowe, u innych dłuższe.

Sądzę, że przy autyzmie wiele osób może funkcjonować bez leków, ale jeśli pojawiają się silne wahania nastroju i problemy ze snem, leki bywają wsparciem, żeby układ nerwowy się wyciszył.

Ważne pytanie:

czy on dzięki temu leczeniu funkcjonuje spokojniej i ma większą stabilność, czy nadal cierpi mimo leczenia?

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Kinga Osmulska

Kinga Osmulska

Dzień dobry,

rozumiem, że to może budzić niepokój - szczególnie gdy ulotki wskazują inne rozpoznania.

To, że są używane w chorobie dwubiegunowej, nie znaczy, że kolega ją ma. Te leki stosuje się szerzej - np. przy wahaniach nastroju, problemach ze snem, dużym napięciu czy drażliwości, również u osób w spektrum.

Jeśli chodzi o odstawienie - to bardzo indywidualne. Decyzje zawsze podejmuje lekarz.

Na pytanie, czy można funkcjonować bez leków w spektrum - tak, wiele osób funkcjonuje bez farmakoterapii. Jednocześnie są sytuacje, w których leki pomagają „ustabilizować tło” (sen, nastrój), żeby łatwiej było funkcjonować i korzystać np. z terapii.

Z Pani opisu wynika, że u kolegi pojawiają się wahania nastroju i problemy ze snem - to często właśnie powód włączenia takich leków.

Pozdrawiam

Kinga Osmulska
Psycholog, Psychoterapeutka

Zobacz podobne

Dzień dobry, Interesuje mnie terapia metodą tDCS
Dzień dobry, Interesuje mnie terapia metodą tDCS w celu wyleczenia się z depresji i bólu przewlekłego. Chciałem zapytać Państwa o opinię. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam, Krzysztof
Jestem DDA po ciężkim przemocowym związku, po którym mam synka z autyzmem.
Jestem DDA, jestem też po ciężkim przemocowym związku. Po tym związku mam synka z autyzmem. Nowy partner właśnie ze mną zerwał po 2 latach. Powód, nie chce mieć takiego życia, jakie mam ja. Nie widzę nic złego w moim podejściu do życia, muszę iść uparcie do przodu, pokonywać przeszkody, bo one zawsze będą. Czy jest szansa, że znajdę jeszcze kogoś, kto mnie pokocha? Czy moje dziecko poradzi sobie beze mnie, kiedy mnie braknie?
Jak wspierać dziecko z dysleksją w nauce i budować pewność siebie?

W jaki sposób można wspierać dziecko z dysleksją w nauce, aby poczuło się pewniej? Córka coraz bardziej wstydzi się podchodzić np. do tablicy podczas zajęć, ponieważ boi się, że dzieci będą się z niej śmiać, że trochę dłużej zajmuje jej przeczytanie czy rozwiązanie zadania. Bardzo mi jej szkoda, jednak metody z ośrodka nie sprawdzają się. 

Czy są jakieś naprawdę sprawdzone metody, które ułatwią jej pracę?

Długotrwały ból bez diagnozy: maska depresji i przewlekły stres jako możliwe przyczyny
Proszę o pomoc... Mija już dwa lata diagnostyki i szukania...wszystko na nic. Był ból pleców w odcinku lędźwiowym, później weszło na odcinek piersiowy i rozlało się na żebra a kolejnym i obecnym etapem jest ból głowy który trwa prawie całe dnie od ponad miesiąca a kolejna diagnostyka nic nie pokazuje. Kłucia w brzuchu, ból opasający i kolejne diagnostyki i też nic. Podczas wizyty u psychiatry stwierdzono maskę depresji, psychiatra wspomniała też o dużym stresie który kumuluje w sobie i nie wyrzucam go na zewnątrz. Jedyny lek od neurologa i psychiatry to dulsevia w dawce 60 mg. Bardzo trudne poranki, ale poradziłem sobie jakoś z zasypianiem choć kiedyś często bezsenność. Chodzę od lekarza do lekarza, czasem nawet trafiam na sor gdzie nadal nic nie wiedzą i nie doradzą. Co dalej robić. Odechciewa się najprostszych czynności, nie ma chęci do życia rodzinnego.
Autyzm atypowy u partnera – dziedziczenie, rodzicielstwo i problemy ze snem
Dzień Dobry. mój partner dostał diagnozę autyzmu atypowego. Jakimi rodzicami są osoby z tym zaburzeniem ? czy autyzm jest dziedziczny ? czasami widzę u niego zawieszenia, problemy ze snem.
spektrum autyzmu

Spektrum autyzmu - przyczyny, symptomy i sposoby wsparcia

Spektrum autyzmu to złożone zaburzenie neurorozwojowe wpływające na postrzeganie świata i interakcje. Poznaj przyczyny, objawy i strategie wsparcia poprawiające jakość życia osób z ASD.