Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy masturbacja i używanie gadżetów erotycznych są zdrowe?

Witam mam kilka pytań 1.Masturbuję się od kilku lat, a mam już 20 lat. Czy masturbacja jest zdrowa? 2. Czy wibrator czy dildo jest dobry? 3. Korek analny jest dobry? 4. Czy masturbacja z np. z partnerką jest dobra jako wspólna? 5. Jak osiągnąć wytrysk kobiecy? 6. Co wchodzi w skład wytrysku kobiecego czy ma skład spermy? Dziękuję za odpowiedzi

Klaudia Dąbek

Klaudia Dąbek

Dzień dobry,

Postaram się odpowiedzieć na pytania po kolei - w sposób prosty, rzetelny i zgodny z aktualną wiedzą seksuologiczną.

1. Czy masturbacja jest zdrowa?

Tak, masturbacja jest naturalnym i zdrowym sposobem poznawania własnego ciała, redukcji napięcia i regulacji pobudzenia. Nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla organizmu, jeśli nie jest jedyną strategią radzenia sobie z emocjami i nie odbywa się w sposób kompulsywny.

2. Czy wibrator lub dildo są „dobre”?

Akcesoria erotyczne są bezpieczne, o ile są używane zgodnie z przeznaczeniem, wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z ciałem i odpowiednio czyszczone. Mogą zwiększać przyjemność, ułatwiać poznawanie własnych reakcji i pomagają osobom, które mają trudność z osiągnięciem orgazmu.

3. A korek analny?

Również może być bezpieczny, ale ważne są:

- odpowiedni kształt (rozszerzona podstawa, żeby zapobiec „zniknięciu” w odbytnicy),

- materiał medyczny,

- lubrykacja,

- używanie bez bólu i na własnych zasadach.
Strefa analna wymaga szczególnej ostrożności i higieny.

4. Czy wspólna masturbacja z partnerką jest „dobra”?

Tak - jest jedną z form bliskości seksualnej. Pomaga parze poznać swoje preferencje, tempo pobudzenia i komunikować potrzeby. Nie zastępuje współżycia, ale może być jego częścią, jeśli obie osoby tego chcą.

5. Jak osiągnąć wytrysk kobiecy?

Wytrysk kobiecy (tzw. „squirting”) pojawia się u części kobiet podczas intensywnej stymulacji okolic cewki moczowej. Nie każda kobieta doświadcza wytrysku i nie jest to wyznacznik jakości seksu. Najważniejszy jest komfort, czas i rozluźnienie.

6. Co wchodzi w skład wytrysku kobiecego?

To płyn produkowany głównie przez gruczoły okołocewkowe (tzw. gruczoły Skenego). Może zawierać minimalne ilości substancji obecnych również w moczu, ale nie ma nic wspólnego ze spermą i nie zawiera plemników.

Jeśli pojawiają się wątpliwości dotyczące zdrowia seksualnego, warto skonsultować się z lekarzem lub seksuologiem - szczególnie wtedy, gdy coś budzi niepokój, wywołuje ból lub dyskomfort.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dagmara Łuczak

Dagmara Łuczak

Dzień dobry 
Masturbacja u osób dorosłych jest uznawana za zdrową i naturalną formę poznawania własnego ciała oraz regulowania napięcia seksualnego, o ile nie zastępuje całkowicie relacji, nie powoduje poczucia przymusu ani problemów w codziennym funkcjonowaniu. Korzystanie z wibratora lub dildo jest bezpieczne, jeśli są to produkty przeznaczone do użytku intymnego, wykonane z bezpiecznych materiałów, regularnie czyszczone i używane zgodnie z zaleceniami producenta. Korek analny może być stosowany, ale wymaga szczególnej ostrożności, używania dużej ilości lubrykantu, zaczynania od małych rozmiarów i wybierania modeli z poszerzoną podstawą, aby zapobiec urazom. Masturbacja wspólna z partnerką lub partnerem jest zdrową i wartościową formą bliskości, jeśli obie strony czują się z tym komfortowo, komunikują swoje granice i potrzeby oraz traktują to jako element wzajemnej relacji. Tak zwany wytrysk kobiecy bywa mylony z intensywnym nawilżeniem lub zjawiskiem określanym jako squirting i nie u każdej kobiety występuje, ponieważ zależy od anatomii, stymulacji i indywidualnych reakcji organizmu. Płyn wydzielany podczas squirtingu nie jest spermą i nie zawiera jej składników, a jego głównym składnikiem jest rozcieńczony mocz z domieszką wydzieliny gruczołów okołomoczowych, co jest zjawiskiem fizjologicznym i nieszkodliwym. Jeśli pojawiają się wątpliwości, dyskomfort lub pytania dotyczące zdrowia seksualnego, warto skonsultować się z ginekologiem lub seksuologiem, aby uzyskać rzetelne i indywidualnie dopasowane informacje.

pozdrawiam, 

Dagmara Łuczak 

komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z różnicą libido w związku? Porady i wsparcie
Problem z bardzo dużą różnicą libido. Od 3 miesięcy jestem w nowym związku. Na samym początku różnica libido nie była aż tak widoczna, myślałem że partnerka przesadza mówiąc, że to dla niej nietypowa częstotliwość zbliżeń (była jakby zaskoczona sama sobą). Jednak szybko się to zmieniło. Zbliżenia występują niemal tylko z mojej inicjatywy, po rozmowie na ten temat dowiedziałem się, że wystarczająca częstotliwość dla niej to nawet raz na miesiąc, podczas gdy przy moim libido mógłbym uprawiać seks codziennie. Powoduje to oczywiście częste odrzucanie moich prób zbliżenia i małe zaangażowanie z jej strony w trakcie seksu. Jest to dla mnie bardzo trudne, zarówno ze względu na samo libido, ale też czuję, że seks pełni u mnie bardzo ważną emocjonalną rolę. Bez inicjowania go z jej strony odczuwam duży brak okazywania uczuć, mimo że w rzeczywistości robi to na inne sposoby. Może ma tu też znaczenie mój lękowy styl przywiązania (obserwuję u siebie wiele jego cech). Partnerka twierdzi, że mimo braku popędu może uprawiać seks częściej jeśli będę go inicjował, ale brak jej inicjatywy jest dla mnie bardzo trudny emocjonalnie. Z poczuciem odrzucenia gdy do zbliżenia nie dochodzi staram się sobie radzić, jednak jeszcze trudniejszą sytuacją od braku inicjatywy jest gdy w trakcie seksu, szczególnie na początku, odczuwam małe zaangażowanie z jej strony, mimo że twierdzi, że jest to dla niej przyjemne i nie powinienem się niepokoić. Dla odczuwania satysfakcji z seksu zawsze była dla mnie bardzo ważna widoczna przyjemność partnerek. Jak sobie radzić z taką sytuacją? Nie widzę żadnego wyjścia, jednak trudno zdecydować się na rozstanie, bo mimo że związek jest krótki to w innych aspektach czuję się w nim świetnie, ze strony partnerki myślę, że jest tak samo i jest w niego zaangażowana. Mam 34 lata (partnerka 32), więc już trochę życiowych doświadczeń w postaci kilku związków za sobą i czuję, że utrata tego mogłaby być ogromną stratą. Natomiast nie widzę też możliwości, żeby odczuwać wystarczającą satysfakcję z życia w takiej sytuacji, nie biorę też raczej pod uwagę sztucznego zmniejszenia libido (wątpię żeby to rozwiązało całkowicie problem).
Trudności w relacji z mężem - w komunikacji, w jego podejściu, w seksie.
Dzień dobry, mój mąż ma problemy z erekcją, na początku mówił, że to przejściowe, teraz mówi, że martwi się chorą mamą i nie może się skupić. Udało mi się namówić go na wizytę u seksuologa, był już na 4 spotkaniach, ale nic się nie zmienia, natomiast on uważa, że wygadał się specjaliście i to wystarczy. Dodam, że przeważnie to ja inicjuje zbliżenie, mąż często mówi, że nie ma ochoty lub jest zmęczony. Nie mamy dzieci, mieszkamy razem, ten problem ciągnie się już z dwa lata,podczas gdy znamy się 4.Chciałabym mieć dziecko, ale nie widzę go w roli ojca. Mam wrażenie, że to ja noszę spodnie w związku i mąż oczekuje, że będę mu współczuć z powodu choroby jego mamy, która stała się wymówką na wszystko. Nie mogę z nim szczerze porozmawiać, bo na wszystko mi przytakuje i nic z tym nie robi, dopiero kiedy robię mu awantury i zaczynam płakać bierze się w garść.
Rozstanie z partnerką po doświadczeniu przemocy seksualnej – czy mamy szansę wrócić do siebie?
Witam, mam problem i zastanawiam się nad jego rozwiązaniem. W listopadzie rozstałem się z dziewczyną, oboje uważamy, że związek był wspanialy, nie kłóciliśmy się, bylo wręcz idealnie, więc dlaczego do tego doszlo? W przeszłości została skrzywdzona przez byłego chłopaka seksualnie. Nigdy nie powiedziala jak dokladnie, ale to nie był gwalt podsumowując. Po naszej pierwszej seksualnej interakcji bardzo ją ze stresu bolał brzuch, po jakims czasie przestała mimowolnie czuć bezpiecznie. Od 2 lat chodziła do terapeuty, ale niestety jak widac kontakt fizyczny ze mną wprowadził sporo zamieszania i rozstalismy się po czasie, bo wiedziała, że nie da w związku tyle co ja. Myslalem, że wtedy na spokojnie wszystko to co zrobiliśmy bylo w porządku mając na myśli rozstanie, ale juz sam nie wiem. Jestem samotny, mam wszystko poza kimś kogo kocham i źle mi z tym. Sam się na pewno nie chcę odzywać do niej, ale czy jakąkolwiek szansa jest, że jeszcze będę mógł z nią coś zbudować w dalekiej przyszlosci nawet jak juz się tego nie spodziewam? Odkochałem się, jednak spośród ludzi, których poznawałem w życiu mimo krótkiego związku z nią wiem, że to ktos kogo szukałem, a dzisiaj po prostu straciłem. Przeszedłem normalnie to rozstanie, moze raz na miesiac więcej o niej z tęsknoty pomyślę i to w zasadzie tyle, podszedłem do tego rozstania z głową i zdrowo, ale mimo to czasami myślę o niej, bo wiem że była warta całej miłości. Czy warto jest nad tym wszystkim rozmyślać? Co robić aby emocje tęsknoty, które rzadko, ale intensywnie się pokażą uspokoić? Czy tacy ludzie potrafią do siebie wrócić po latach?
Wstyd z powodu bycia prawiczkiem i obawa przed reakcjami kobiet
Jestem prawiczkiem i bardzo czuje z tego powodu wstyd i boję się bycia wyśmianym przez kobiety. Najlepsze jest to że nigdy nie czułem z tego powodu wstydu ale odkąd pewnego razu ktoś zareagował że zdziwieniem że nigdy nikogo nie miałem zacząłem czytać w internecie na ten temat. I męczy mnie to od dłuższego czasu nigdy nie czułem presji na związek a gdy dowiedziałem się że to jest w pewnym wieku oznaka że coś jest nie tak z tobą to zaczęło mnie to boleć bardzo się tym martwię i wstydzę.
Nietypowy problem w małżeństwie: obce twarze podczas zbliżeń i uczucie rozdzielenia osobowości

Cześć, mam dość nietypowy i niepokojący problem w moim małżeństwie, który wywołuje u mnie coraz większy niepokój. 

Od kilku miesięcy moje życie seksualne z żoną stało się bardzo dziwne. Zaczęło się od tego, że zauważyłem, że podczas stosunku zaczynam widzieć… inne twarze, nie mojej żony, ale zupełnie obcych osób. Na początku myślałem, że to tylko moja wyobraźnia, ale z biegiem czasu te obrazy stały się coraz bardziej wyraźne i zaczęły towarzyszyć mi przy każdej próbie zbliżenia. Czasami nawet słyszę w głowie ich głosy, które komentują to, co się dzieje. To nie tylko przeszkadza w relacjach z żoną, ale zaczynam czuć, jakby moje ciało miało dwa umysły – jeden, który chce być z żoną, a drugi, który domaga się, żebym miał relacje z kimś innym. To zjawisko stało się tak intensywne, że w pewnym momencie zacząłem udawać przed żoną, że wszystko jest w porządku, ale w rzeczywistości mam wrażenie, że moje pragnienia seksualne nie są już kontrolowane przeze mnie. Zaczynam mieć poczucie, że nie jestem w pełni obecny w moim małżeństwie, a moje ciało robi rzeczy, których nie chcę. Czy to oznacza, że mam jakieś zaburzenia tożsamości, czy może coś głęboko niepokojącego dzieje się z moimi pragnieniami? Jak poradzić sobie z tym, że czuję, jakbym miał dwie osobowości w jednym ciele?

toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.