Czy możliwe jest ustąpienie echolalii i zaburzeń ze spektrum autyzmu oraz kwalifikacja na warsztaty terapii zajęciowej?
Witam. Mam 28 lat i według siebie powinienem był zostać odroczony od obowiązku szkolnego, ale nie zostałem. Przeglądając swoje dawne opinie z poradni, to na początku zerówki jak zostałem zbadany, to wypadłem negatywnie ze względu na znacznie obniżoną koncentrację i niedojrzałość emocjonalną, jest tam też napisane, że zachowywałem się infantylnie jakbym nie miał 6ciu lat. Nie wiem jakim cudem poszedłem do szkoły o czasie, bo moje zdolności intelektualne były słabsze od innych, ale upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim nigdy nie zostało u mnie stwierdzone, co najwyżej według testów dolna granica normy a jak zbadałem, mając ze 20 lat, to już lekka ociężałość umysłowa. Nie wiem też jakim cudem skończyłem liceum, jestem pewny, że nauczyciele przepuszczali mnie z litości, ponieważ moja wiedza szkolna była zerowa.
Przez to, że zawsze byłem totalnie rozkojarzony i że nie umiałem opowiadać własnymi słowami, nie podszedłem do matury.
Tak gdzieś do 10 roku życia miałem nazwijmy echolalie, rzeczywiście powtarzałem po innych słowa/zdania nie rozumiejąc sensu i logiki, choć nie zawsze. Po prostu od zawsze byłem opóźniony intelektualnie, wielu wielu rzeczy nauczyłem się/dowiedziałem się później niż inni. I dlatego uważam, że to był błąd, że nie poszedłem rok później do szkoły i za błąd uważam też to, że rodzice posłali mnie do liceum, a nie zawodówki.
Nie pracuję, nigdy nie pracowałem, miałem staż i wolontariat. Dostaję rentę. W orzeczeniu mam, że jestem niezdolny do pracy. Dysleksja w podstawówce u mnie stwierdzona. ADD też, to znaczy mam wszystkie objawy, ale zawsze u Psychologa mi wychodziło, że mam problemy z koncentracją. A czy to wgl możliwe, żebym kiedyś miał echolalię i z wiekiem minęła? W wieku 18 lat jak byłem u Psychologa, to prosiła ona o nagrania, jak byłem mały i na ich podstawie stwierdziła u mnie zaburzenia ze spektrum autyzmu. Ale czy to możliwe, żebym z czasem z nich wyszedł?
I przede wszystkim kiedyś nie umiałem tak pisać, jak piszę teraz.
I jeszcze się zapytam, czy kwalifikuje się na warsztaty terapii zajęciowej? Czy tam trzeba mieć stwierdzone co najmniej upośledzenie lekkie? Ps. Ja się właśnie lepiej czuję wśród osób z niepełnosprawnością
Anonimowo

Katarzyna Kania-Bzdyl
Drogi Anonimie,
są rzeczy, na które nie mamy wpływu i zdecydowanie takim obszarem właśnie w Twoim życiu jest przeszłość i związana z tym edukacja szkolna. Widać ogromne u Ciebie poczucie niesprawiedliwości oraz żal do osób, które decydowały o Twoim rozwoju. Szkołę średnią zazwyczaj nastolatkowie wybierają sobie sami. Pisząc "za błąd uważam też to, że rodzice posłali mnie do liceum, a nie zawodówki." - rozumiem, że nie było brane pod uwagę Twoje zdanie?
ADD to przede wszystkim zaburzenia koncentracji i uwagi, zatem Twój objaw jak piszesz, był poprawny. Echolalia bywa (choć nie zawsze) objawem autyzmu, ale oprócz wspomnianych powtarzanych słów powinny wystąpić jeszcze inne cechy ze spektrum, aby stwierdzić autyzm. Z autyzmu się nie wyrasta, natomiast jeżeli dziecko/dorosły jest prowadzony w odpowiedni sposób i ma wsparcie to jakość i funkcjonowanie człowieka może ulec znacznej poprawie :)
O jaką konkretnie terapię zajęciową pytasz? :)
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Diagnozy stawiane na etapie rozwoju dziecka powinny zostać zweryfikowane na etapie dorosłości. Widać, że wykonał pan ogromną pracę nad sobą, lepszym komunikowaniem się z innymi a mając świadomość własnych zaburzeń pracował pan tym jak lepiej sobie radzić z nimi w życiu. Tym samym pewne zachowania wynikające z zaburzeń mogą być mniej zauważalne przez innych.
W celu pozyskania aktualnej diagnozy warto powtórzyć testy psychologiczne u psychologa diagnosty, które mogłyby potwierdzić stopień zaburzeń intelektualnych i neurororozwojowych. Warto skontaktować się z lokalnym Centrum Zdrowia Psychicznego, aby dowiedzieć się szczegółów dotyczących gdzie mogły pan skorzystać z diagnostyki pod kątem niepełnosprawności psychicznej oraz neurorozwojowych zaburzeń.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
psycholog