Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Do kogo udać się po pomoc przy podejrzeniu ADHD i/lub spektrum autyzmu?

Od zawsze czuję się inna. Mój synek został zdiagnozowany jako Autysta. Rozumiemy się bez słów. Przy nim i przez jego diagnozę wiem, że ja też jestem i podejrzewam też ADHD. Gdzie, jako dorosła, czy raczej u kogo mogę się zdiagnozować i dostanę pomoc. Mam stany lękowe, bólowe. Wahania nastroju itd.
Małgorzata Korba-Sobczyk

Małgorzata Korba-Sobczyk

Dzień dobry  Pani

W celu postawienia diagnozy powinna Pani udać się do psychologa lub psychiatry.  Diagnoza wu osób dorosłych może być utrudniona poprzez to, że  zdążyła Pani w swoim życiu zaadoptować zachowania podpatrzone u innych aby poprawić  jego jakość. Nie jest to jednak rzecz niemożliwa. Proszę też pamietać ,że  jest sporo miejsc gdzie może Pani uzyskać informację na temat autyzmu oraz ,że nie zostaje Pani sama. 

Pozdrawiam 

Małgorzata Korba-Sobczyk

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz

Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz

Dzień dobry,

może być tak jak Pani podejrzewa, że zaburzenia nastroju moga wynikać z niezdiagnozowanych w dzieciństwie zaburzeń ze spektrum autyzmu czy ADHD; moglo to być spowodowane m.in. mniejszą świadomości czy dostępnością specjalistów kilkadziesiąt lat temu i błędnym przekonaniem, że z tego “się wyrasta”. Jednakże nieleczone w dzieciństwie mogą skutkować w okresie dorosłym problemami emocjonalnymi czy behawioralnymi. Sugeruję kontakt z psychologiem, psychoteraputą i/lub psychiatrą specjalizującym się w takiej diagnozie i terapii.

Pozdrawiam

Karolina Białajczuk

Karolina Białajczuk

Jeśli podejrzewasz, że masz ADHD oraz doświadczasz stanów lękowych, bólu i wahania nastroju, warto skonsultować się z psychologiem lub psychiatrą specjalizującym się w diagnozowaniu i leczeniu tych zaburzeń. Psychiatra jest lekarzem i może przeprowadzić dokładną ocenę diagnostyczną, a jeśli to konieczne, zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne.

Psycholog, zwłaszcza taki specjalizujący się w neuropsychologii lub psychodiagnostyce, może przeprowadzić dokładne testy i wywiad w celu ustalenia diagnozy ADHD oraz oceny innych aspektów Twojego zdrowia psychicznego. Dodatkowo, psychoterapia może pomóc Ci w radzeniu sobie z lękami, wahaniem nastroju i innymi trudnościami emocjonalnymi.

Pozdrawiam

Karolina Białajczuk 

Małgorzata Jabłońska-Trautman

Małgorzata Jabłońska-Trautman

Dzień dobry w dużych miastach są placówki specjalizijące się w diagnozie dorosłych osób z podejrzeniem spektum autyzmu lub ADHD. Diagnozę wykonuje lekarz psychiatra razem z psychologiem. Jest to zespól specjalistów, który przy użyciu odpowiednio sporządzonych do tego badanie testów wykona badanie diagnostyczne i wystawi oponię.

Marek Dudek

Marek Dudek

Dzień dobry,

Diagnozę dostanie Pani w poradni psychologicznej lub u psychologa robiąc test. Natomiast pomoc uzyska Pani na psychoterapii u psychoterapeuty, 

Pozdrawiam

Marek Dudek

Usunięty Specjalista_tka

Usunięty Specjalista_tka

Zdiagnozowanie ADHD u dorosłego oraz uzyskanie pomocy wymaga konsultacji z odpowiednim specjalistą. Jeśli podejrzewasz, że masz ADHD lub inne problemy zdrowia psychicznego, możesz skierować swoje kroki do psychiatry, a następnie do psychoterapeuty specjalizującego się w zaburzeniach neurobiologicznych. Taki specjalista będzie mógł przeprowadzić dokładną ocenę i diagnozę. Podczas wizyty u specjalisty opowiesz o swoich objawach i doświadczeniach. Warto przygotować listę swoich symptomów, które Ci dokuczają, aby móc przekazać je lekarzowi. Lekarz może zdecydować o konieczności przeprowadzenia badań dodatkowych, aby wykluczyć inne problemy zdrowotne lub zaburzenia, które mogą wpływać na Twoje objawy. Jeśli zostanie zdiagnozowane ADHD lub inne zaburzenie, lekarz może zalecić psychoterapię w połączeniu z leczeniem farmakologicznym, w zależności od Twoich indywidualnych potrzeb. Jeśli masz stany lękowe, wahania nastroju i inne problemy emocjonalne, to tym bardziej warto rozważyć terapię psychoterapeutyczną, która może pomóc w radzeniu sobie z tymi trudnościami. Nie bój się szukać pomocy i wsparcia. ADHD oraz inne problemy zdrowia psychicznego są traktowane jako medyczne zaburzenia, które można diagnozować i leczyć. Warto uzyskać profesjonalną opiekę i wsparcie, które pomogą Ci radzić sobie z objawami i zdecydowanie poprawią Twojego jakość życia.

pozdrawiam serdecznie 

Usunięty Specjalista_tka

terapia czy psycholog

Czy to moment na terapię lub wizytę u psychologa?

Zobacz podobne

Witam, jak poradzić sobie ze strachem przed ludźmi.
Witam, jak poradzić sobie ze strachem przed ludźmi. Prz spotkaniu z kimś, nogi robią się jak galareta, zatyka mnie i nie mogę oddychać, trzęsę się cały i ogólnie odcina mi mózg, ogólnie mam problem z wyrażaniem uczuć od dziecka i myślę, ze mam jakiś autyzm czy ADHD,add, bo nie ogarniałem od zawsze różnych informacji, gdzie rówieśnicy wszystko ogarniali, mam ogromne problemy w zapamiętywaniu informacji od czasów szkolnych. Obecnie mam 33 lata i jak widzę zaradność wiedzę inteligencje u osób w osobnym wieku, a nawet u młodszych osobników to nie chce mi się żyć. Wszyscy już się żenią, mają dzieci, a ja po prostu odstaję od innych, czuję, że mózg zatrzymał się w wieku szkolnym i nie dorównuje niczym innym. Przepraszam za chaotyczną pisownię, ale pisząc to, mam pustkę w głowie. Pozdrawiam
Podejrzewam u siebie ADHD lub spektrum. Jak odróżnić to od CPTSD? Jaka terapia jest najlepsza?
Jaki rodzaj terapii jest najlepszy dla osoby z podejrzeniem autyzmu i ADHD? (tak, wiem, jest na to moda, ale dużo o tym czytam i widzę u siebie wiele takich zachowań). Jak odróżnić ADHD od complex PTSD? Dla pełni obrazu, pracuję nad traumami na terapii gestalt, mam też dużo stresu w związku z niepłodnością i chorobą bliskiej osoby. Czuję, że terapia mi pomaga, ale mam też takie myśli czy diagnoza ADHD by coś tu zmieniła, pomogła?
Zmiana zachowania matki - agresja i obsesyjne myśli seksualne w starszym wieku
Dobry wieczór, Mamy problem z mamą , lat 77. Od jakiegoś pół roku zachowanie naszej mamy odbiega od normy. Mama zawsze była osobą nadpobudliwą, jednak teraz zachowanie zmieniło się do granic możliwości. Jest agresywna w stosunku do taty (79) wyzwiska i agresja fizyczna jest na porządku dziennym. Do tego doszedł obsesyjny problem życia seksualnego w stosunku do ojca. Ubliżanie mu, oskarżanie go o ciągle zdrady, nawet z najbliższymi koleżankami, znajomymi. Język jest bardzo wulgarny , opisy aktów seksualnych z bardzo obscenicznymi scenami . Podśmiewanie , wyśmiewanie, obrażanie ojca . Nie wiemy co robić , gdzie się udać. Poproszę o poradę
Witam, mam syna, u którego stwierdzili niepełnosprawność
Witam, mam syna, u którego stwierdzili niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym.Syn został jeszcze raz w kl. 0. Trudno przystosowuje się do nowych sytuacji.W tym roku są 2 kl. zerowe .W jednej grupie jest nowa wychowawczyni, do tej trafił mój syn.A w drugiej ta z stara, tj. z ubiegłej zerówki, z którą syn zaczął się jakoś dogadywać.Nawet lubić .Moje pytanie - czy posłać do nowej pani ( nowe dzieci, też stres),czy zmienić grupę i posłać do zeszłorocznej, z którą się już obył?
Jak radzić sobie z codziennymi wyzwaniami przy chorobie Parkinsona?

W ostatnich tygodniach coraz mocniej odczuwam trudności, związane z codziennym funkcjonowaniem, a wszystko to przez moją chorobę Parkinsona. Proste rzeczy, jak zrobienie herbaty czy zapięcie guzików, stały się dla mnie nie lada wyzwaniem. 

Staram się jak mogę, robię wszystko, co radzili inni - Np planuję z wyprzedzeniem i ustalam rutyny, ale bywa, że czuję się przytłoczony, gdy coś idzie nie tak, jak zaplanowałem. 

Czy są jakieś konkretne metody, które mógłbym wdrożyć, aby zminimalizować skutki choroby? Myślę też, czy warto byłoby rozważyć terapie.

Z góry bardzo dziękuję za Waszą pomoc i porady.

nietrzymanie moczu u dzieci

Nietrzymanie moczu u dzieci - przyczyny, objawy i leczenie

Czy Twoje dziecko zmaga się z problemem nietrzymania moczu? Nie jesteś sam! Ten powszechny problem dotyka wielu rodzin, ale istnieją skuteczne sposoby radzenia sobie z nim. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia.