Czy terapia EMDR pomoże w leczeniu PTSD i radzeniu sobie z traumą?
Czasami wracam myślami do przeszłości, a wtedy ogarniają mnie silne emocje i niepokój. Mam podejrzenie, że mogłem przeżyć traumę, a objawy, które zauważam, mogą wskazywać na PTSD. Nocne koszmary to już właściwie codzienność, a za dnia męczą mnie natrętne myśli o tym, co się wydarzyło.
Czytałem o terapii EMDR i zastanawiam się, czy mogłaby mi pomóc. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak dokładnie działa ta metoda? Słyszałem, że EMDR jest skuteczne dla tych, którzy zmagają się z traumą i PTSD.
Piotr
Marta Paturalski
Szanowny Panie Piotrze,
w odpowiedzi chciałabym przybliżyć Panu temat terapii EMDR (Eye Movement Desensitisation and Repocessing - desensytyzacja i przetwarzanie za pomocą ruchu gałek ocznych), która jest podejściem o naukowo potwierdzonej skuteczności, rekomendowanym przez Światową Organizację Zdrowia oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Psychiatryczne. Składa się z 8 faz.
Pierwsze spotkania poświęcone są wywiadowi psychologicznemu, budowaniu zasobów i relacji terapeutycznej. Uzgadniane są cele terapeutyczne, identyfikacja przeszłych wspomnień, które przyczyniają się do obecnych trudności.
Kiedy klient jest wyposażony w techniki samopomocowe i wyedukowany na temat EMDR, można zająć się materiałem traumatycznym. Nigdy nie przetwarzamy go na pierwszym spotkaniu.
Każde przetwarzane wspomnienie traumatyczne jest rozbijane na mniejsze sytuacje, a pracę rozpoczyna się od tych wywołujących najmniejszy dyskomfort (metoda miareczkowania).
Podczas przetwarzania traumy nazywamy emocje i odczucia płynące z ciała. Jest to moment na wybór odpowiedniej stymulacji bilateralnej np. podążanie wzrokiem za dłonią terapeuty, uścisk motyla, tapping.
Bilateralna stymulacja poprawia komunikację pomiędzy prawą a lewą półkulą mózgu. Umożliwia to przeniesienie treści z obszarów o wysokiej wartości emocjonalnej do poznawczej.
Wpływ trudnej przeszłości nie jest już taki destabilizujący - następuje zamknięcie sesji, upewnienie przez terapeutę, że klient czuje się stabilnie emocjonalnie.
Pozdrawiam,
Marta Paturalski

Zobacz podobne
Dzień dobry,
Nie mogę pogodzić się z przeszłością. Powracają do mnie obrazy i ciągle o niej myślę. Nie mogę żyć teraźniejszością. Jak myślę o przeszłości, mam bóle brzucha, nudności. Bardzo mnie ona boli i stresuje. Proszę o pomoc, jaki nurt wybrać. Może polecicie psychoterapeutę z Warszawy, który jest empatyczny i mi pomoże. Pozdrawiam i życzę zdrowia!